Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy Tab S2 9.7 – Nehéz belekötni

Tablet tesztek

Teszt: Samsung Galaxy Tab S2 9.7 – Nehéz belekötni

Erős hardverrel, szép külsővel és gyors szoftverrel igyekszik sikereket elérni a táblagéppiacon a Samsung a Galaxy Tab S2-vel. Minden esélyük meg is van rá.

Alig néhány évvel ezelőtt még ismeretlen kategóriának számított a táblagép, mára pedig már több tucat kiváló készülék közül választhat az érdeklődő. A piacot azonban már 2010 óta az Apple és annak iPad sorozata uralja, amivel nem meglepő módon a többi gyártó nem ért egyet. Mivel a kaliforniai gyártó a legtöbb cégtől eltérően nem a ma oly népszerű 16:9-es képarányra építi a modelljeit, ezért a Samsung most úgy döntött, hogy egy 4:3-as készülékcsaláddal mutatják meg a vásárlóknak, hogy van más választás is. Így született meg a Galaxy Tab S2, amiből most a nagyobb, 9,7”-es kiadás járt nálunk.

Csomagolás/Külső

Mivel a készülék a Samsung Magyarországtól érkezett, ezért nem a bolti dobozából bontottam ki, a csomagolást ezúttal egy fehér doboz jelentette. Ebben mindössze a töltőt és a microUSB kábelt találtam. Ez mondjuk túlságosan nem zavart, a stílusos táblagép ugyanis azonnal elvonta a figyelmem. Első pillantásra ugyan semmi érdekeset nem tartalmaz a készülék, azonban ha az ember elkezd a részletekre fókuszálni, akkor igen szép dolgokat fedezhet fel.

IMG_3423

 

Az egyik, hogy a Galaxy Tab S2 elegáns csiszolt éleket kapott, ami prémiumos külsővel ruházza fel a táblagépet. Emellett kiemelném még a rendkívül vékonyságot is, hiszen az 5,6 mm-es vastagság néhány éve még elképzelhetetlen volt. Az előlapot elfoglaló 9,7”-es képernyő mérete már nem ennyire különleges, azonban a felbontása még most is igen jónak számít. A 2048 x 1536 pixeles SuperAMOLED megjelenítő 264 ppi részletességének hála egyáltalán nem pixeles a kép, illetve a színek élénkek és a betekintési szög is kiváló. A képernyő alatt a szokásos androidos gombokat találjuk, igaz a feladatkezelő és a vissza funkciókat érintős, míg a menü megnyitását hagyományos nyomógombra bízták. Ez utóbbira azért is van szükség, mert a Tab S2 rendelkezik ujjlenyomat-olvasóval, így garantálva az adataink biztonságát.

IMG_3424

Az előlap felső részére a Samsung logója, a fényérzékelő szenzor és a 2,1 megapixeles előlapi kamera került fel. A 3,5 mm-es jack és a microUSB csatlakozó alulra került míg a microSD kártyát a jobb oldalon helyezhetjük be. Ugyanitt van lehetőségünk a hangerő állítására is. A hátlap legérdekesebb része a két fém pötty. Első látásra érthetetlen a jelenlétük, azonban ha tudjuk, hogy a Samsung speciális tartozék csatlakoztatására szolgál máris ötletessé válnak. Rajta kívül a Samsung logót és a 8 megapixeles kamerát helyezték el a matt hátlapra, a hangszórókat a csatlakozók mellett találjuk.

Hardver/Szoftver

A Galaxy Tab S2 megalkotása során a Samsung a kecses külső mellett az erős hardvert tartotta szem előtt. Így került a burkolat alá egy nyolcmagos Exynos 5433 lapkakészlet, amely négy darab  1,3 GHz-es és négy darab 1,7 GHz-es processzormagot tartalmaz. Mellé 3 GB-nyi RAM és 32 GB-nyi tárhely került, ez utóbbi egyébként akár 64 GB is lehet, illetve ha még mindig nem férünk el, akkor egy 128 GB-os microSD kártyát is fogadni tud a táblagép.

12006729_1191205017573177_1078670078_o

A szoftver mindenkinek, aki használt már Samsung eszközt, ismerős lesz majd, hiszen az Android 5.1 Lollipopot a cég saját TouchWiz felületével ruházták fel. Jó hír, hogy a korábbiakhoz képest a felület jelentősen leegyszerűsödött, így kevésbé geek felhasználók is könnyedén eligazodnak a funkciók közt. Jó hír, hogy már a dobozból való kibontás után hadra fogható a táblagép, hiszen a fejlesztők több, rendkívül hasznos programmal is ellátták az újdonságot. A Samsung és a Microsoft együttműködésének köszönhetően így egy teljes értékű Office csomag áll rendelkezésünkre, amelyek az osztott képernyős módnak köszönhetően akár egymás mellett is futtathatóak.

12008297_1191205020906510_1970039758_o

Rajtuk kívül megkapjuk még a képernyő képének megosztására szolgáló SideSync-et, illetve nem maradt ki a Samsung saját S Tervező alkalmazása sem. Azoknak, akik szeretnek olvasni, a Füles, a Mens Health, a Joy és az Éva magazinok érhetőek el, de természetesen a Play Áruházból újabb magazinok is letölthetőek. A Samsung egyébként a saját áruházát is mellékelte, a Galaxy Apps ezúttal is a cég által válogatott programokkal várja a nagyérdeműt. Sajnos az S6-nál megismert témázási lehetőség itt nem érhető el. Nem maradtak ki a Google alkalmazásai sem, így a Chrome és a Gmail mellett a cég többi szolgáltatásához is van applikáció.

Multimédia

Manapság már nem kerül piacra táblagép kamera nélkül, ez a funkció is olyan alapértelmezetté vált, mint  például a Bluetooth. A hátoldalra egy 8 megapixeles kamera került, amely a Galaxy S6 szoftverét kapta meg, az az automata üzemmód mellett választhatunk sorozatfelvételt, fényképezhetünk manuálisan, csinálhatunk HDR képet, illetve panorámafotók készítésére is lehetőség van.

20150914_163642

 

Makrót alig néhány centiről készít a tablet (5 centinél közelebb azért már ne próbálkozzunk!), az elkészült fotók minősége pedig igen korrekt, az 1-2 évvel ezelőtti okostelefonok szintjét simán hozza. Videókat 2K-ban készíthetünk 30 fps sebességgel, míg életünk szelfijét a 2,1 megapixeles előlapi kamerával lőhetjük el.

20150915_091538

Természetesen zenét is hallgathatunk, a Samsung saját, Zenék névre keresztelt alkalmazása lejátszási lista, előadó, album és szám szerint csoportosítja a dalainkat. A beépített hangszóró minősége kielégítő, azonban inkább csak YouTube videók nézegetése során használjuk, zenéhez csatlakoztassunk egy fejhallgatót.

Adatkommunikáció/Biztonság

A Galaxy Tab S2 elérhető egyaránt WiFi és a telefonfunkciókat is támogató 4G/LTE kiadásban is, hozzánk az előbbi érkezett. Ennek megfelelően otthoni hálózatokon használhatjuk a táblagépet, itt azonban jó hír, hogy már a legújabb, ac szabványt is támogatja a modell. Emellett van Bluetooth 4.1 is, az NFC azonban kimaradt. Azért akkor sem kell aggódnunk, ha valahova elvinnénk kedvenc készülékünket, hiszen a beépített ujjlenyomat-olvasónak köszönhetően mindenhol biztonságban tudhatjuk az adatainkat.

12018729_1191205014239844_1501804800_o

A funkció konfigurálása igen egyszerű, elég csak néhányszor végighúzni az ujjunk a home gombon. Van privát mód is, ennek lényege, hogy fontos dokumentumainkat elrejthetjük a kíváncsi szemek elől azzal, hogy egy olyan mappába mentjük őket, ahova csak az ujjlenyomat-olvasó használatával lehet bejutni.

IMG_3426

A sok nyomkodást egyébként igen jól bírta a készülék, hiszen a 6,5 mm-es vékonyság ellenére egy 5870 mAh-es akkumulátort passzíroztak be a mérnökök a burkolat alá. Ez egy töltéssel 8-9 órán át működik folyamatos használatban, ez a gyakorlatban azért 3-4 napot garantál, ha az átlagos táblagépes felhasználási időt nézzük.

Végítélet

Őszintén szólva nem tudnék komolyabb kritikát megfogalmazni a Samsung Galaxy Tab S2 ellen. Az erős hardver, a szép képernyő és a masszív készülékház garantálja, hogy évekig élmény lesz majd a táblagép használata. Egyedül azok gondolkodhatnak el másik modellen, akik gyakran néznek filmeket/videókat, nekik ugyanis hátrány a hagyományos, 4:3-as képarány. Szintén hátrány lehet még a kissé magas ár, ám ne feledjük, hogy az S2 még nagyon új. Jelenleg egy WiFi-s kiadásért 150 ezer forintnyi összeget kérnek el, így mindenki döntse el, hogy megér-e neki ennyit a csúcs hardver, vagy inkább vár néhány hónapot a mérsékeltebb árra. Akárhogy is dönt, nm fog csalódni, azt garantálom.



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Samsung Galaxy Tab S2

  Megjelenés éve: 0
  Pro:  
  - Erős hardver
  - Jó képernyő
  - Gyors szoftver
 
  Kontra:  
  - Kissé magas ár
  - Nem mindenkinek megfelelő a 4:3-as képarány
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 9"
  • kijelző felbontása: 1536 x 2048 pixel"
  • kijelző típusa: Super AMOLED"
  • eszköz mérete: 237.3 x 169 x 5.6 mm
  • tömeg: 389 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: nyolcmagos Exynos 5433
  • memória: 3072 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microSD, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixeles hátoldali kamera, 2,1 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: Csak az LTE képes verzióval
  • WiFi: 802.11 b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.1
  • GPS: Csak az LTE képes verzióval
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 5.1 Lollipop
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 5870 mAh
  • tapasztalat: A Samsung szerint 12 órát is bír egy töltéssel, de átlagos felhasználás mellett nekem 8-9 órát bírt.
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés