Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Huawei MediaPad M2 10.0 – A nagyobbik testvér

Tablet tesztek

Teszt: Huawei MediaPad M2 10.0 – A nagyobbik testvér

Teszt: Huawei MediaPad M2 10.0 – A nagyobbik testvér

Nem ez az első alkalom, hogy egy MediaPad M2 jár a szerkesztőségünkben, ezúttal viszont egy nagyobb kijelzős verzióval töltöttünk el néhány napot.

Nem ez az első alkalom, hogy egy M2 MediaPad feliratú doboz kerül a kezeim közé, hiszen járt már nálam egy ilyen modell. Igaz, akkor a 8 colos verzióval volt szerencsém megismerkedni, most pedig a nagyobbik testvér, a 10”-es megjelenítővel felszerelt variáns érkezett meg hozzám.

Csomagolás

Már első látásra szembetűnik, hogy míg a 8 colos verziót inkább állított, addig ezt fektetett formátumú használatra álmodták meg a mérnökök, hiszen a feliratok is így helyezkednek el.

FullSizeRender 40

Belül aztán a táblagépre, a használati útmutatóra, a töltőfejre, a microUSB kábelre és a SIM foglalat előhozásához szükséges tűre bukkanhatunk, más nincs.

Külső

Ahogyan már említettem, a MediaPad M2 10.0 sok mindenben hasonlít a kisebbik testvérére, igaz azért vannak eltérések. A legnagyobb természetesen maga a méret, a 214,8 x 124 x 7,8 milliméteres készülékház helyet ezúttal egy nagyobb, 239,8 x 172,8 x 7,35 milliméter dimenziójú táblagépet vehettem a kezeim közé. Ennek oka természetesen a nagyobb képernyő, amely ezúttal a névvel ellentétben nem 10,0 hanem 10,1 colos, méghozzá egy 1920 x 1200 pixel felbontású IPS panel.

FullSizeRender 41

Talán nem meglepő, hogy az IPS technológiának köszönhetően a betekintési szögek és a színhelyesség is rendben van, a 224 ppi-s részletességnek hála pedig a pixeleket sem nagyon látjuk. Észrevehető viszont a megjelenítő alján elhelyezett ujjlenyomat-olvasó, illetve látványos még a kijelző felett helyet foglaló Huawei felirat és a 5 megapixeles kamera optikája is. A szemfülesek észrevehetik, hogy a táblagép oldalait és hátát borító fém ház négy sarkában hangszórókra utaló rácsozatok találhatóak.

FullSizeRender 38

Nos, ez pontosan így is van, a mérnökök ugyanis nem kevesebb, mint négy hangkeltőt építettek be a burkolat alá, ebből kettő a mély, kettő pedig a magas hangok előállításáért felel. A jó hangminőséget garantálja a hátoldali Harman/Kardon logó is,  ugyanis a neves márka is részt vett a fejlesztésben. Nem kapott viszont feliratot a 13 megapixeles kamera és a mellette lévő LED villanó sem, csakúgy, ahogyan a bekapcsoló- és hangerőállító gombokat is nekünk kell megtalálnunk a táblagép felfedezése során. A nézelődés azonban jó időtöltés, hiszen nemcsak a formaterv sikerült jól, de az építési minőséget sem érheti kritika.

Hardver/Szoftver

Ahogyan az elvárható, a MediaPad M2 10.0 nem küszködik sebességproblémákkal, hiszen a burkolat alá a Kirin 930-as lapkakészlete került, ez négy darab, 2 GHz-es Cortex-A53e magot, illetve négy darab, 1,5 GHz-es Cortex-A53 magot tartalmaz. Emellett 16 GB microSD-vel bővíthető memóriát és sajnálatos módon 2 GB RAM-ot építettek be a mérnökök.

Screenshot_2016-08-25-13-48-26

Főleg ez utóbbi kevés, mert, bár igaz, hogy általánosan villámgyors a táblagép, ha elfogy a memória, akkor itt is várnunk kell a betöltésekre. Sőt, a böngésző is kárát látja a kevés RAM-nak, néhány fül után már elfelejti a korábban megnyitottakat, így újra kell tölteni azokat. A RAM-problémán “egyszerűen” segíthetünk, elég, ha a 32 GB-os tárhellyel szerelt verziót választjuk, ebben ugyanis 3 GB-nyi RAM-ot építettek be a mérnökök.

Screenshot_2016-08-25-13-47-58

Amíg a RAM mérete különbözik, addig a szoftver mindkét kiadásnál ugyanaz, hiszen a fejlesztők az Android 5.1.1 Lollipop-ra bízták a szoftveres teendőket, a Google rendszerére pedig a kínai gyártótól megszokott módon az EMUI felület is felkerült, egészen pontosan annak 3.1-es verziója. Sajnos egyelőre még nem elérhető az újabb, 6.0-ás rendszer, reméljük ezt mihamarabb pótolják a fejlesztők! Jó hír viszont, hogy ami legalább van, az stabilan működik. Az EMUI felületét nem kívánnám részletesen bemutatni, gyakorlatilag az összes Huawei-en ez található meg. Az átdizájnolt ikonok mellett egyedi alkalmazásokkal és a klasszikus menürendszer hiányával kelti fel a figyelmet, így az iPhone-hoz hasonló módon mindent a főképernyőről érünk el.

Screenshot_2016-08-25-13-47-13

Ha már a programoknál járunk, megemlíteném, hogy ezekből bizony jutott néhány. A Google által fejlesztett applikációkon, így a Gmail-en, a Maps-en és a Chrome-on kívül fájlkezelőt, ébresztőórát, zseblámpát (ez a hátsó LED-et kapcsolja be), időjárást és még egy teljes értékű dokumentumkezelőt is találunk a WPS Office személyében. Természetesen nem maradt ki a témakezelő sem, ezzel saját ízlésünk szerint változtathatjuk a menürendszer kinézetét. 

Multimédia

Néhány évvel ezelőtt még felkaptuk volna a fejünket, ha azt olvassuk, hogy egy táblagép hátoldalán egy 13 megapixeles kamera tartózkodik, márpedig a MediaPad M2 esetén épp erről van szó Az f/2.0 apertúrájú, LED villanóval ellátott egység számtalan beállítási lehetőséget kínál, készíthetünk HDR, panoráma, vagy épp time-lapse felvételt is, de akár különféle filterekkel is elláthatjuk a fotónkat. Emellett állítható többek között az érzékenység és a fehéregyensúly is, illetve akár 10 másodpercnyi hangjegyzetet is rögzíthetünk a kép alá. Persze az sem baj, ha valaki beéri az automata üzemmóddal, hiszen az elkészült képek egyáltalán nem rosszak. Azt ugyan nem mondanám, hogy felveszik a versenyt egy felsőközép vagy épp felső kategóriában található okostelefonnal, de messze jobbak, a “csak legyen valami” szintnél. Én leginkább csak az erőteljes zajosodásba tudok belekötni, LED villanó ide vagy oda, ha már kezd sötétebb lenni, akkor kijönnek a kamera gyengeségei. Arra viszont, hogy gyorsan lekapjunk valamit és megosszuk az ismerőseinkkel, tökéletesen alkalmas. Természetesen nemcsak álló, de mozgó kép rögzítésére is lehetőség van, a Full HD felbontású felvételeket pedig a beépített médialejátszóval nézhetjük vissza. Persze ezúttal is javallott egy harmadik fél által készített szoftver telepítése, mivel azok rendszerint több fájlformátummal kompatibilisek. Mozizni mindenképpen nagy élmény a táblagépen a Harman/Kardon logóval ellátott eszközből ugyanis elképesztő minőségben jönnek ki a hangok, ez idáig csak az iPad Pro 12,9 colos verzióját hallottam hasonlóan szólni. Kiemelném, hogy vannak mélyhangok is, ez már önmagában is óriási pozitívum, de a közép és magas hangokkal sem áll hadilábon a rendszer, így legyen szó akár filmnézésről, akár zenehallgatásról, elégedetten csettintünk majd. Ez utóbbihoz a Huawei a gyári zenelejátszó applikációt ajánlja, ez előadó, dal, album és lejátszási lista szerint csoportosítja a kedvenc zenéinket.

Adatkommunikáció/Biztonság

Egy LTE képes táblagéptől elvárható, hogy jól kommunikáljon a külvilággal. Nincs ez másképp a MediaPad M2 10.0 esetén sem, a 4G hálózaton kívül támogatja még az ac szabványú WiFi-t és a Bluetooth 4.0-át is, illetve a GPS is a repertoár része, egyedül csak az NFC maradt ki.

Screenshot_2016-08-25-13-49-24

Van viszont USB-OTG, így akár pendrive-okat is ráköthetünk a tabletünkre.Sőt, akár -ideiglenesen- az okostelefonunkat is le tudja váltani, hiszen beépített tárcsázó is helyet kapott a táblagépben, ahogyan az SMS-ek kezelésére is lehetőség van. Azt azért nem árt tudni, hogy ez előbbi csak kihangosítva, vagy Bluetooth headseten keresztül működik, hagyományos hangszóró ugyanis nem kapott helyet a burkolaton.

FullSizeRender 37

Persze, ha sokat használjuk akkor nem árt, ha az adataink is biztonságban vannak. Itt jön a képbe az előlapon elhelyezett ujjlenyomat-olvasó, amely pillanatok alatt konfigurálható, ezután már bátran használhatjuk a belépés során. Érdekesség, hogy a szenzor nemcsak belépéshez, de navigáláshoz is használható, a jobbra-vagy balra suhintással előre és hátra lépkedhetünk a különböző menüpontokban.

Üzemidő

A Huawei hivatalosan annyit árult el, hogy a 6660 mAh-es akkumulátorral szerelték fel a táblagépet. Az általános tapasztaltaim alapján ez körülbelül 2 napos üzemidőt jelent, de persze ha valaki nekiáll folyamatosan, magas hangerőn filmet nézni vagy épp játszani, akkor 7-8 óra után töltőre küldheti a táblagépet.

Végítélet

Akárcsak a kisebbik testvér, úgy a 10 colos variáns is jól szerepelt. Elégedett voltam a szép kijelzővel, a zseniális hangszórókkal és a jó összeszerelési minőséggel, igazán csak a tesztalany kevés RAM-ja és az Android 5.1-es verziója csípte a csőröm, hiszen előbbiből többnek, utóbbiból pedig újabbnak örültem volna. Úgy gondolom, hogy ezektől függetlenül a Huawei modellje egy jól sikerült táblagép, én magamnak a 32 GB-os, 3 GB RAM-mal szerelt verziót vásárolnám meg, és imádkoznék, hogy minél hamarabb kijöjjön az Android frissítése! Erre már azért talán olyan sokat nem kell várni, a kisebbik testvér szeptemberben kapja meg az újabb Google rendszert, remélem ennél a modellnél is sort kerítenek erre.



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés