Connect with us

technokrata

Teszt: Huawei MediaPad M2 10.0 – A nagyobbik testvér

Tablet tesztek

Teszt: Huawei MediaPad M2 10.0 – A nagyobbik testvér

Teszt: Huawei MediaPad M2 10.0 – A nagyobbik testvér

Nem ez az első alkalom, hogy egy MediaPad M2 jár a szerkesztőségünkben, ezúttal viszont egy nagyobb kijelzős verzióval töltöttünk el néhány napot.

Nem ez az első alkalom, hogy egy M2 MediaPad feliratú doboz kerül a kezeim közé, hiszen járt már nálam egy ilyen modell. Igaz, akkor a 8 colos verzióval volt szerencsém megismerkedni, most pedig a nagyobbik testvér, a 10”-es megjelenítővel felszerelt variáns érkezett meg hozzám.

Csomagolás

Már első látásra szembetűnik, hogy míg a 8 colos verziót inkább állított, addig ezt fektetett formátumú használatra álmodták meg a mérnökök, hiszen a feliratok is így helyezkednek el.

FullSizeRender 40

Belül aztán a táblagépre, a használati útmutatóra, a töltőfejre, a microUSB kábelre és a SIM foglalat előhozásához szükséges tűre bukkanhatunk, más nincs.

Külső

Ahogyan már említettem, a MediaPad M2 10.0 sok mindenben hasonlít a kisebbik testvérére, igaz azért vannak eltérések. A legnagyobb természetesen maga a méret, a 214,8 x 124 x 7,8 milliméteres készülékház helyet ezúttal egy nagyobb, 239,8 x 172,8 x 7,35 milliméter dimenziójú táblagépet vehettem a kezeim közé. Ennek oka természetesen a nagyobb képernyő, amely ezúttal a névvel ellentétben nem 10,0 hanem 10,1 colos, méghozzá egy 1920 x 1200 pixel felbontású IPS panel.

FullSizeRender 41

Talán nem meglepő, hogy az IPS technológiának köszönhetően a betekintési szögek és a színhelyesség is rendben van, a 224 ppi-s részletességnek hála pedig a pixeleket sem nagyon látjuk. Észrevehető viszont a megjelenítő alján elhelyezett ujjlenyomat-olvasó, illetve látványos még a kijelző felett helyet foglaló Huawei felirat és a 5 megapixeles kamera optikája is. A szemfülesek észrevehetik, hogy a táblagép oldalait és hátát borító fém ház négy sarkában hangszórókra utaló rácsozatok találhatóak.

FullSizeRender 38

Nos, ez pontosan így is van, a mérnökök ugyanis nem kevesebb, mint négy hangkeltőt építettek be a burkolat alá, ebből kettő a mély, kettő pedig a magas hangok előállításáért felel. A jó hangminőséget garantálja a hátoldali Harman/Kardon logó is,  ugyanis a neves márka is részt vett a fejlesztésben. Nem kapott viszont feliratot a 13 megapixeles kamera és a mellette lévő LED villanó sem, csakúgy, ahogyan a bekapcsoló- és hangerőállító gombokat is nekünk kell megtalálnunk a táblagép felfedezése során. A nézelődés azonban jó időtöltés, hiszen nemcsak a formaterv sikerült jól, de az építési minőséget sem érheti kritika.

Hardver/Szoftver

Ahogyan az elvárható, a MediaPad M2 10.0 nem küszködik sebességproblémákkal, hiszen a burkolat alá a Kirin 930-as lapkakészlete került, ez négy darab, 2 GHz-es Cortex-A53e magot, illetve négy darab, 1,5 GHz-es Cortex-A53 magot tartalmaz. Emellett 16 GB microSD-vel bővíthető memóriát és sajnálatos módon 2 GB RAM-ot építettek be a mérnökök.

Screenshot_2016-08-25-13-48-26

Főleg ez utóbbi kevés, mert, bár igaz, hogy általánosan villámgyors a táblagép, ha elfogy a memória, akkor itt is várnunk kell a betöltésekre. Sőt, a böngésző is kárát látja a kevés RAM-nak, néhány fül után már elfelejti a korábban megnyitottakat, így újra kell tölteni azokat. A RAM-problémán “egyszerűen” segíthetünk, elég, ha a 32 GB-os tárhellyel szerelt verziót választjuk, ebben ugyanis 3 GB-nyi RAM-ot építettek be a mérnökök.

Screenshot_2016-08-25-13-47-58

Amíg a RAM mérete különbözik, addig a szoftver mindkét kiadásnál ugyanaz, hiszen a fejlesztők az Android 5.1.1 Lollipop-ra bízták a szoftveres teendőket, a Google rendszerére pedig a kínai gyártótól megszokott módon az EMUI felület is felkerült, egészen pontosan annak 3.1-es verziója. Sajnos egyelőre még nem elérhető az újabb, 6.0-ás rendszer, reméljük ezt mihamarabb pótolják a fejlesztők! Jó hír viszont, hogy ami legalább van, az stabilan működik. Az EMUI felületét nem kívánnám részletesen bemutatni, gyakorlatilag az összes Huawei-en ez található meg. Az átdizájnolt ikonok mellett egyedi alkalmazásokkal és a klasszikus menürendszer hiányával kelti fel a figyelmet, így az iPhone-hoz hasonló módon mindent a főképernyőről érünk el.

Screenshot_2016-08-25-13-47-13

Ha már a programoknál járunk, megemlíteném, hogy ezekből bizony jutott néhány. A Google által fejlesztett applikációkon, így a Gmail-en, a Maps-en és a Chrome-on kívül fájlkezelőt, ébresztőórát, zseblámpát (ez a hátsó LED-et kapcsolja be), időjárást és még egy teljes értékű dokumentumkezelőt is találunk a WPS Office személyében. Természetesen nem maradt ki a témakezelő sem, ezzel saját ízlésünk szerint változtathatjuk a menürendszer kinézetét. 

Multimédia

Néhány évvel ezelőtt még felkaptuk volna a fejünket, ha azt olvassuk, hogy egy táblagép hátoldalán egy 13 megapixeles kamera tartózkodik, márpedig a MediaPad M2 esetén épp erről van szó Az f/2.0 apertúrájú, LED villanóval ellátott egység számtalan beállítási lehetőséget kínál, készíthetünk HDR, panoráma, vagy épp time-lapse felvételt is, de akár különféle filterekkel is elláthatjuk a fotónkat. Emellett állítható többek között az érzékenység és a fehéregyensúly is, illetve akár 10 másodpercnyi hangjegyzetet is rögzíthetünk a kép alá. Persze az sem baj, ha valaki beéri az automata üzemmóddal, hiszen az elkészült képek egyáltalán nem rosszak. Azt ugyan nem mondanám, hogy felveszik a versenyt egy felsőközép vagy épp felső kategóriában található okostelefonnal, de messze jobbak, a “csak legyen valami” szintnél. Én leginkább csak az erőteljes zajosodásba tudok belekötni, LED villanó ide vagy oda, ha már kezd sötétebb lenni, akkor kijönnek a kamera gyengeségei. Arra viszont, hogy gyorsan lekapjunk valamit és megosszuk az ismerőseinkkel, tökéletesen alkalmas. Természetesen nemcsak álló, de mozgó kép rögzítésére is lehetőség van, a Full HD felbontású felvételeket pedig a beépített médialejátszóval nézhetjük vissza. Persze ezúttal is javallott egy harmadik fél által készített szoftver telepítése, mivel azok rendszerint több fájlformátummal kompatibilisek. Mozizni mindenképpen nagy élmény a táblagépen a Harman/Kardon logóval ellátott eszközből ugyanis elképesztő minőségben jönnek ki a hangok, ez idáig csak az iPad Pro 12,9 colos verzióját hallottam hasonlóan szólni. Kiemelném, hogy vannak mélyhangok is, ez már önmagában is óriási pozitívum, de a közép és magas hangokkal sem áll hadilábon a rendszer, így legyen szó akár filmnézésről, akár zenehallgatásról, elégedetten csettintünk majd. Ez utóbbihoz a Huawei a gyári zenelejátszó applikációt ajánlja, ez előadó, dal, album és lejátszási lista szerint csoportosítja a kedvenc zenéinket.

Adatkommunikáció/Biztonság

Egy LTE képes táblagéptől elvárható, hogy jól kommunikáljon a külvilággal. Nincs ez másképp a MediaPad M2 10.0 esetén sem, a 4G hálózaton kívül támogatja még az ac szabványú WiFi-t és a Bluetooth 4.0-át is, illetve a GPS is a repertoár része, egyedül csak az NFC maradt ki.

Screenshot_2016-08-25-13-49-24

Van viszont USB-OTG, így akár pendrive-okat is ráköthetünk a tabletünkre.Sőt, akár -ideiglenesen- az okostelefonunkat is le tudja váltani, hiszen beépített tárcsázó is helyet kapott a táblagépben, ahogyan az SMS-ek kezelésére is lehetőség van. Azt azért nem árt tudni, hogy ez előbbi csak kihangosítva, vagy Bluetooth headseten keresztül működik, hagyományos hangszóró ugyanis nem kapott helyet a burkolaton.

FullSizeRender 37

Persze, ha sokat használjuk akkor nem árt, ha az adataink is biztonságban vannak. Itt jön a képbe az előlapon elhelyezett ujjlenyomat-olvasó, amely pillanatok alatt konfigurálható, ezután már bátran használhatjuk a belépés során. Érdekesség, hogy a szenzor nemcsak belépéshez, de navigáláshoz is használható, a jobbra-vagy balra suhintással előre és hátra lépkedhetünk a különböző menüpontokban.

Üzemidő

A Huawei hivatalosan annyit árult el, hogy a 6660 mAh-es akkumulátorral szerelték fel a táblagépet. Az általános tapasztaltaim alapján ez körülbelül 2 napos üzemidőt jelent, de persze ha valaki nekiáll folyamatosan, magas hangerőn filmet nézni vagy épp játszani, akkor 7-8 óra után töltőre küldheti a táblagépet.

Végítélet

Akárcsak a kisebbik testvér, úgy a 10 colos variáns is jól szerepelt. Elégedett voltam a szép kijelzővel, a zseniális hangszórókkal és a jó összeszerelési minőséggel, igazán csak a tesztalany kevés RAM-ja és az Android 5.1-es verziója csípte a csőröm, hiszen előbbiből többnek, utóbbiból pedig újabbnak örültem volna. Úgy gondolom, hogy ezektől függetlenül a Huawei modellje egy jól sikerült táblagép, én magamnak a 32 GB-os, 3 GB RAM-mal szerelt verziót vásárolnám meg, és imádkoznék, hogy minél hamarabb kijöjjön az Android frissítése! Erre már azért talán olyan sokat nem kell várni, a kisebbik testvér szeptemberben kapja meg az újabb Google rendszert, remélem ennél a modellnél is sort kerítenek erre.Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu