Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rövid áttekintés a pasziánsz történetéről

passziánsz története

LifeStyle

Rövid áttekintés a pasziánsz történetéről

Kép forrása: Freepik.com

Rövid áttekintés a pasziánsz történetéről

Nehéz nem unatkozni, amikor egyedül vagy. De a szórakozáshoz igazából csak egy pakli kártya kell. Legalábbis ezt igazolja a pasziánsz népszerűsége, amelyet 35 millió ember játszik havonta. Egy játék, amely egyszerű, ingyenes, online és offline is űzhető, és csak 52 kártyát igényel. A solitaire története hosszú, évszázadokat és kontinenseket ölel fel.

A korai évek

Nincs túl sok feljegyzés a korai századok játékairól, a solitaire eredete is ismeretlen. Az első játékkártyákat Kínában hozták létre a 10. században, amelyek hamar elterjedtek Európában, és a középkorban népszerűvé váltak. A franciák a 15. században fejlesztették ki a négy öltönyt. Az angolok átvették a színeiket, és hozzáadták a bubi, királynő és király alakját. Az 52 lapos pakli valamikor a 17. században készült, aminek ma több változata is közismert, mint az 1 lapos, vagy a pasziánsz fekete özvegy 1 szín verzió.

Az első írásos utalások a pasziánszra egy német játékkönyvben jelentek meg 1783-ban, de nem egyértelmű, hogy a modern 52 lapos paklit használta-e akkoriban. A játékot patiencenek is hívták, valószínűleg azért, hogy azt sugallja, türelemre van szükség a sikerhez.

A pasziánsz a 19. században szerzett igazi hírnevet. A waterlooi vereség után Napóleon az idő múlására játszotta a játékot. Senki sem tudja, hogy ő maga talált-e ki egy variációt, de a „Napóleon” nevű pasziánsz változatot róla nevezték el.

Áttörések a 20-ik században

Lady Cadogan „Illustrated Games of Patience” címmel kiadott könyve, jelentős fejlődést hozott a pasziánsz történetébe, országszerte felkeltette az érdeklődést a játék iránt. Aztán a 20. század második felében további változatok jelentek meg. A pasziánsz-stratégiáról szóló viták megnövekedtek, ami fokozta a játékosok közötti versenyt. Az igazi versenyek viszont csak az 1990-es években kezdődtek.

A pasziánsz rövid története a számítógépen

A pasziánsz talán leginkább számítógépes játékként ismert, amely az első személyi számítógépekig nyúlik vissza. Brad Fregger 1987-ben készítette el az első kereskedelmi pasziánsz kollekciót. 1990-ben mutatták be a Microsoft Windows 3.0-t, a programba letöltött Windows Solitaire-rel.

1995-ben a Windows 95 tartalmazta a FreeCell-t. A FreeCell felfedi az összes kártyát, biztosítva, hogy csak néhány legyen megoldhatatlan. A FreeCell olyan népszerűvé vált, hogy 1995 óta a Windows összes kiadásában szerepel.

A Solitaire szabványosításának hiánya a játék számos változatának fejlesztéséhez vezetett. Ma már több ezer különböző változat létezik, amelyek többsége kisebb eltéréseket mutat az eredeti játékhoz képest, de az emberek így is töretlen lelkesedéssel vágnak neki a játéknak.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés