Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: ConCorde tab Ray – reménysugár

Tablet tesztek

Teszt: ConCorde tab Ray – reménysugár

“Mi nem engedhetjük meg magunknak…” vagy “Olcsó húsnak híg a leve…”. Ezek azok a mondatok, amelyeket el lehet mostantól feledni. A ConCorde tab Ray egy olyan tablet, amelyet bárki megengedhet magának, hiszen olcsó és mégsem vacak, hanem jó. Most érkeztünk hát el oda, hogy a tablet csak egy döntés kérdése: akarom, vagy nem akarom.

Kezdjük a legfontosabbal: 21.990,- forint a teszt megírásának napján ez a tablet! A ConCorde webáruházában ennyibe kerül a fekete (ide kattintva ellenőrizhető) és a fehér is (azt pedig ide kattintva nézhetjük meg.) Persze érdemes rákeresni az internetes árukeresőkben is, hiszen akár részletre is megvásárolhatjuk és még 19990 forintos ajánlatot is találunk, ingyenes házhoz szállítással. Mi jár ennyi pénzért? A tesztünkben szereplő tablet maga, USB adatkábel, hálózati töltő és egy OTG kábel (amellyel például pendrive is rádugható és amúgy 1500 forintba kerülne, ha nem adnák ingyen).

Screenshot_2014-12-18-14-36-15

E mellé még hozzáadott értékként 1 hónapos Film Box Live előfizetés is jár, amellyel egy jó csomó filmet meg is nézhetünk rajta. A készüléket forintban, Magyarországon vásárolhatjuk meg, magyar garancia jár hozzá udvarias és rugalmas ügyintézéssel. Hol van az átverés? Nincs átverés. Lássuk a részleteket!

DSC09236_resize

Adott egy 7 colos LCD-vel szerelt tablet, amely 272 gramm, és belefér 188×108×10,2 milliméterbe. Azaz egy belső zsebben (kabát vagy öltöny) elhordható tabletet tartok a kezemben. Ez az a méret, ahol nálam a felső határ van. Táskát én tablet kedvéért nem szívesen hordanék magammal, szívesebben vágom zsebre. Ez a kis méret még arra is jó, hogy a gyermekünk kényelmesen hordozhassa magával. Mindenképpen azokat célozza meg tehát, akiknek a kényelem, azaz a kényelmes méret a lényeg. Ha közéjük tartozunk, akkor fogunk csak érdeklődni a továbbiak iránt. Körbeforgatva örömmel látjuk, hogy szabványos (microUSB) töltőcsatlakozója van, szabványos (3,5 milliméteres jack) fülhallgató-kimenete és microSD kártyával is bővíthető (SDHC-val, 32 GB-ig). A hátlapon és az előlapon is kamera van és egy jó nagy 8GB felirat is szemet szúr azonnal.

DSC09244_resize

A hátlap matt műanyag (nálam a fekete változat van éppen), nem csúszik és körülöleli a teljes gépet. Ezért aztán nincs recsegés-ropogás az oldallapoknál, hiszen egybe vannak öntve a hátlappal. Az előlap széléig érnek, kicsit főlé is emelkednek, így egy képernyővédő fóliát is feltehetünk és még nem fog kiemelkedni.

DSC09247_resize

De ha már a tartozékokra tévedt a gondolatmenetem, a ConCorde arról híres, hogy minden bevezetett termékéhez vele együtt bevezeti annak tartozékait is, így ha a ConCorde tab Ray hivatalos weboldalán (ide kattintva) keresgélünk, kicsit lejjebb gördítve azt látjuk, hogy van hozzá szép tok sok színben, autós töltő és autós tartó is, de még billentyűzetes tokot is vehetünk hozzá. Aki vásárolt más olcsó tabletet életében az tudja, mekkora macera aztán hozzá találni bármit is. Na nem esetünkben és ez is egy nagy érv ám a ConCorde mellett.

DSC09246_resize

Kapcsoljuk hát be és jöjjön a következő ámulat! Ha csak egy fél évvel ezelőtt, 20 ezres környékén vásároltunk tabletet, azzal szembesültünk, hogy többnyire egy akadós, nagy kompromisszumok árán elfogadható tabletet kaptunk a pénzünkért. Erre most itt a ConCorde tab Ray és nem akad és úgy általában nagyon rendben van. A felhasználói élmény a belé épített négymagos Allwinner procinak köszönhető, amely 4 x 1,3 MHz-en ketyeg és már az erősebb játékokkal is jó eséllyel megbirkózik.

Screenshot_2014-12-18-10-42-08

Ezt a pocit arra tervezték, hogy a fogyasztást alacsonyan tartva is ki tudjon szolgálni gépeket és ez jellemző is rá. Nem sokat fogyaszt és ha nem éppen valami gyilkos grafikával rendelkező játékkal nyúzzuk, tényleg sokáig elvan egy töltéssel. A procit egy Mali-400MP grafikus egység támogatja, mégpedig kétmagos, amely nagyon erős a videók visszajátszásánál is és 1280×800 pixelig is bírná, így ezt az 1024×600-as képernyőt röhögve elrángatja.

DSC09252_resize

A mindennapi használat során fontos néhány alapvető adat, nézzük most ezeket! A szoftverek telepítésére szolgáló memóriarész határozza meg, hogy hány szoftvert tudunk feltelepíteni. A jó hír, hogy nagyjából 800 MB-ot tartottak fel erre a célra, ennyibe pedig minimum 150-200 szoftver telepítése belefér. A futtatáshoz a rendszer betöltődése után szabadon marad 400 MB-nyi, emiatt nem fog elfogyási tüneteket produkálni a gép. A saját fájljaink tárolására 4,3 GB marad fenn, így nem kell azonnal külső SD kártya vásárlásával kezdenünk, de ha mégsem elég ennyi háttértár, akkor 32 GB-ig tudjuk bővíteni az SD kártyafoglalatba helyezett külső kártyával. A számok tehát azt mutatják, hogy ezzel a tablettel nem lesz gondunk, szépen tenni fogja a dolgát. A tapasztalat is ezt mutatja.

Screenshot_2014-12-18-10-42-33

Multimédia terén két kamera szolgál minket a tartalmak készítésében. Az előlapi kamera videós csevegésekre teszi alkalmassá, 480×640-es felbontásával nem nagyon alkalmas másra. A hátlapi kamera felbontása 1,9 megapixeles (1600×1200), így ezzel már készíthetünk fotókat, de azok inkább csak képernyős felhasználásra alkalmasak. Nincs semmilyen villanófény, sötétben tehát a használat szinte lehetetlen. A videók terén sem jeleskedik a gép, sajnos a hátlapi kameránál sincs semmilyen állítási lehetőség és csak 640×480-as videót készíthetünk vele.

DSC09245_resize

A tartalmak lejátszásánál viszont minden rendben van. A gép tökéletesen játssza le az MP4, a DivX, az Xvid, az MKV, az AVI, és a 3gp videóformátumokat, ezekhez csatolhatunk feliratot is .srt, ssa, .ass, .sub, .txt, .smi, .sami, .mpl, .psb formátumban is. A zenelejátszáskor MP3, WAV, AAC, OGG formátumok közül választhatunk. A csomagban nem kapunk fülhallgatót, de ez nem nagy baj, mert a legtöbbünk úgyis a saját jól megszokott fülesét használná zenehallgatásra. Ezt megtehetjük, mert a csatlakozó szabványos.

DSC09250_resize

A ConCorde tab Ray-jel megkötendő egyik kompromisszum a GPS hiánya. A GPS-vevő ugyanis kimaradt belőle. Autós navigációra tehát nem nagyon tudjuk majd használni. A készülék képes a helyzetünket wifi alapján belőni, így a helyalapú szolgáltatások legtöbbjére alkalmas. A wifi erős, b/g/n-es és nem okoz neki gondot néhány fal vagy 20-30 méteres távolság sem. A másik kompromisszum a Bluetooth hiánya, amelyet szintén nem nagyon érzünk meg. Kárpótol minket az OTG képesség, amelynek köszönhetően különböző külső USB-s eszközöket köthetünk a géphez, így például billentyűzetet és/vagy egeret. Szoftverek terén nincs kompromisszum, mert Android 4.4.2, azaz KitKat fut a gépen.

DSC09249_resize

Kiknek és mire ajánlanám ezt a tabletet? Nos, elsősorban azoknak, akik az alacsony árfekvés miatt hajlandóak lemondani a GPS-ről és a Bluetooth-ról. Első tabletnek, gyerekeknek tökéletes, de az ágyban internetezgetőknek is jó megoldás lehet. Játékokra is tökéletesen alkalmas és a videók lejátszása sem okoz neki gondot. Zenehallgatásra is jó, számos szoftver tölthető rá. A bevezetőben leírtakat szeretném hangsúlyozni: mostantól a jó tablet nem elérhetetlen, húsz ezres környékén itt van például a ConCorde tab Ray…



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

ConCorde tab Ray

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Olcsó, kompakt, kényelmes
 
  Kontra:  
  - GPS nincs, Bluetooth nincs
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 7"
  • kijelző felbontása: 1024x600"
  • kijelző típusa: LCD"
  • eszköz mérete: 188×108×10,2mm
  • tömeg: 272 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: AllWinner A33ARM Quad Core, max. 1.3GHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: USB OTG
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1,9 mpix
  • video chat:  
  • video felbontás: VGA
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: nincs
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: nincs
  • GPS: nincs
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.2 KitKat
  • spec. szoftverek: n/a
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2500 mAh
  • tapasztalat: 3 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés