Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Huawei MediaPad M1 – Csak az LTE számít

Tablet tesztek

Teszt: Huawei MediaPad M1 – Csak az LTE számít

Az átlagos hardverekhez gyönyörű külsőt kapunk, de az LTE támogatását meg kell fizetnünk, így nem lett olcsóbb riválisainál a MediaPad M1.

Bevezetés

Magyarországon talán nem kiemelkedően népszerű a Huawei, de már néhány éve készülékek százmillióit értékesíti világszerte a legnagyobb, telekommunikációs berendezéseket gyártó cég. A kínai vállalat idén februárban mutatta be a MediaPad M1-es táblagépét, melyet mi is közelebbről szemügyre vettünk. A készülék külföldön már májusban a boltokba került, de itthon most is csak igen limitált számban érhető el, és ára sem a legkedvezőbb. Nézzük is meg közelebbről mivel próbál lenyűgözni bennünket a kínai tablet.

Külső

A csomagolásban csak egy adaptert és egy micro USB kábelt találunk, hiszen tudjuk, hogy a fülhallgatók már nem tartozékai a táblagépeknek. Az eszköz ergonómiája kifogástalan, a 8 inches 1280 x 800 felbontású IPS LCD kijelzőt egy rendkívül vékony 5 mm vastag keret veszi körül, így megjelenése egy túlméretezett okostelefonra hajaz, ami roppant attraktívvá teszi. Előlapján két hangszóró található, mellyel indoklást kap a MediaPad elnevezés, hiszen csodálatos audioélményt nyújt a sztereó hangrendszer. Jobb felső sarkában az 1MP-es kamera mellett a fény- és közelségérzékelő szenzorok helyezkednek el. Fizikai gombokkal csak a jobb oldalon találkozunk, így a rendszert a képernyőgombokkal navigálhatjuk.

A Sleep és hangerő gombok megbízhatónak bizonyultak, magas elhelyezésük is indokolt, hiszen függőleges és vízszintes állapotban is kézre állnak. Teste lényegében alumínium, csak a hangszóróknál, és a hátlap tetejénél és aljánál találunk műanyagot, így az anyaghasználat is minőséginek mondható. Amellett, hogy ezen műanyag részek a rádióhullámok fogadásának megkönnyítése érdekében kerültek az eszközre, az alsó panel levető, és ezzel a SIM és micro SD kártyák behelyezését is megoldották. Nem kell többé apró tűkkel bajlódnunk, és mégis élvezhetjük a fém kialakítást. Sajnos az akkumulátor nem távolítható el, de erre bizonyára nem lesz szükség, hiszen a 4800 mAh-es egység megbízható társunk lesz több napon át.

 

A hátlap bal felső sarkában kapott helyet az 5MP-es kamera, de LED flash nem áll rendelkezésünkre, és a micro USB portot az alján találjuk. Képernyőjét Gorilla Glass védi, valamiért flexibilisebbnek tűnt számomra, mint azt akár nagyobb mobiltelefonok esetén megszokhattam, a felület könnyedén hajlik, és nem kell sok erő ahhoz, hogy elérjük a kijelzőt, ami nem túl biztonságos ebből a szempontból. Ez az egyedüli kivetnivalóm a dizájnját illetően, és ha egyszerűen próbálnánk leírni külsejét, tulajdonképpen egy az iPad Mini és a HTC One megjelenését ötvözi.

Hardver/Szoftver/Sebesség

A M1 nem kapta meg az Android legfrissebb változatát, így a 4.2 Jelly Bean fut rajta a Huawei Emotion UI kinézettel, ami egy olyan felhasználói felületet biztosít, mely az Android és az iOS rendszereket is idézi. Nincs menügomb, hanem az alkalmazások a főoldalon sorakoznak, de ha ez nem nyerné el tetszésünket, pillanatok alatt telepíthetünk egy launchert, például a héten megjelent Google Now Launchert, ami a Nexusok Google élményét hozza el táblagépünkre. A gyártó 5 különböző témát ajánl, melyeket mind ízlésünk szerint alakíthatunk, és aktiválásukkal még az ikonokat is megváltoztathatjuk. A szoftverre nem tehetünk különösebb negatív megjegyzést, egyedül az értesítések legördülő panelje reagált lassan, és csak fél másodperc után nyílt meg.

Ami a hardvert illeti, egy négymagos 1.6 GHz-es HiSilicon Kirin 910-es processzor működteti az architektúrát, és kiegészítésként egy Mali-450 MP4-es grafikus egység növeli az élményt. 1GB RAM-mal és 8GB/16GB tárhellyel rendelkezik, amiből az Emotion UI 3GB-ot foglal el, de ez nem lehet probléma, hiszen ahogyan említettük micro SD kártyával bővíthetjük a rendszert. Ezzel a kombinációval egy középkategóriás okostelefon képességeivel bír, ami azt jelenti, hogy sebessége nem fog lenyűgözni, és néha várnunk kell 1-1.5 másodpercet mire átvált az applikációk között, vagy betölti az adott programot. Ugyanakkor lassúnak sem könyvelhetjük el, hiszen sosem volt zavaró átlagos használat közben ez a késés. Fontos megemlíteni azt is, hogy a készülék LTE képes, így a gyors adatforgalommal az internetezés remek élmény, ha nincs nyitva 8-10 másik applikáció, mert akkor bajba kerül a kínai tablet.

Képernyőjének felbontása (1280 x 800) átlagosnak mondható, mivel a nagyobb képátló miatt távolabbról nézzük a készüléket, így nem annyira feltűnő az alacsony 189 ppi pixelsűrűség. Az IPS panel betekintési szöge meglepően jó, de az erős napsütés kifog rajta, és a tartalom olvashatatlanná válik a tükröződő felület miatt. A váz pontos méretei 214.4 x 120.7 x 7.9 mm, így remekül talál helyet magának kezünkben, és 329 grammos súlyával könnyebb lett, mint az iPad Mini vagy a Samsung Galaxy Note 8.0. A külsőnél megemlített 4800 mAh-es akkuval 150 órás zenelejátszásra és 8 óra videólejátszásra van lehetőségünk, így bizonyára senki sem fogja kifogásolni ezen tulajdonságát a készüléknek. Könnyedén bírt több napot is egyetlen töltéssel a teszt során.

Multimédia

A készített képek minősége nem ragadt magával annak ellenére, hogy sok fényben viszonylag éles és élénk fotók készültek, az 5MP (2592 х 1944 pixels) és az autofókusz kevésnek bizonyult. Rendelkezik HDR funkcióval is (ezzel készítettem a képeket), ami valóban feljavítja kicsit a minőséget, de közeli makró fotóknál egyszerűen beégtek a túl világos felületek. Kevés fényben azonban meglehetősen zajosak és életlenek lettek a távoli képek, de ez többnyire minden okostelefonnál is nagy probléma. Másodlagos kamerája mindössze 1MP-es, ami bizonyára nem a profi selfiek, hanem a videobeszélgetés lehetősége miatt került a táblagépbe, így jobb ha arról nem is ejtünk szót.

Kevés fénynél   Makró kevés fénynél

Adatátviteli módok közül az említett LTE, valamint GPS, Bluetooth 4.0, és WiFi (a/b/g/n) érhető el, ezen utóbbi nem mondható a leggyorsabbnak, és a jelerősség sem olyan magas, mint azt a középkategóriás okostelefonoknál megszoktuk.

Összegzés

A Huawei MediaPad M1 egy jó tablet, de semelyik tulajdonságával sem emelkedik ki a sorból. Ha olcsó tabletet szeretnénk a Nexus 7 lehet, hogy jobb választás, hiszen kisebb kijelzőjét kivéve (7 inch), hasonló specifikációkkal bír, és kevesebbet is kérnek érte, nem beszélve arról, hogy azonnal kapja a frissítéseket, szemben az M1 Jelly Bean rendszerével. Kezdőára 85 000 forint, ami a konkurencia csúcsmodelljeinek árával egyezik meg, de itt az LTE megdobta kicsit az értékét.  Azonban ha nem szeretnénk jóval többet fizetni egy iPad Mini 2-ért vagy a Galaxy Note 8.0-ért, ha szükségünk van az LTE támogatására, egy meggondolandó opcióként tekinthetünk rá, amitől nem várhatjuk, hogy lenyűgözzön bennünket, de ellátja majd a kellő feladatokat.



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés