Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Samsung által kidolgozott Láthatatlan Terhelés Mutató feltárja háztartási feladataink rejtett terheit

Smart home

A Samsung által kidolgozott Láthatatlan Terhelés Mutató feltárja háztartási feladataink rejtett terheit

A Samsung által kidolgozott Láthatatlan Terhelés Mutató feltárja háztartási feladataink rejtett terheit

A Samsung friss kutatása kimutatta, hogy az európaiak csaknem ugyanannyi időt töltenek a háztartási feladatok megoldásán való gondolkodással, mint azok tényleges elvégzésével (86%). Ez az idő a fizikai nyugtalanságtól kezdve a feladatot megelőző mentális előkészületekig „láthatatlan terhelésként” jelentkezik, és hatással van arra, hogy az emberek hogyan töltik otthoni értékes idejüket.

A több mint 6000 európai válaszadó részvételével készült tanulmányból kiderül, hogy az átlagember legalább hét feladatért felel otthonában, ami gyakran több mint 30 órát tesz ki hetente, tehát csaknem egy teljes munkaidős állásnak felel meg. Mindez negatív hatással bír az európai háztartásokra: a válaszadók több mint fele (51%) vallotta, hogy a házimunkára és az ezzel kapcsolatos gondokra fordított idő legalább felében stresszesnek érzi magát, valamint minden ötödik emberből kettő (41%) rendszeresen küzd azzal, hogy a mindennapi feladatokra koncentráljon. Az egyre növekvő megélhetési költségek miatt a válaszadók több mint fele (54%) megerősítette, hogy az energiaköltségek kihatnak a háztartási feladatokra, stresszesebbé, nehezebben kezelhetővé teszik azokat.

A kutatás meghatározza a 15 legfontosabb, rendszeresen elvégzett házimunkát, köztük a takarítást, az élelmiszervásárlást és a közüzemi számlák kezelését. Minden feladatot intenzitás szerinti sorrendbe állítottak azon érzelmi és fizikai igénybevétel alapján, amely a feladatok elvégzésével nehezedik az európai lakosokra. A kutatásból kiderült, hogy annak ellenére, hogy a fejlett okosotthon-technológia és az olyan platformok, mint a SmartThings, egyre nagyobb számban állnak rendelkezésre az összekapcsolt életvitel irányítására, az európaiak mégis majdnem ugyanannyi időt – sőt, egyes esetekben többet – töltenek a szokásos háztartási feladatok elvégzésére való mentális felkészüléssel, mint amennyit azok elvégzésével.

Példaként a következőket említhetjük:

  • A megkérdezettek szinte ugyanannyiidőt töltenek a főzésen való gondolkodással, mint magával az étel elkészítésével (92%).
  • Az európai lakosok megközelítőleg (91%) ugyanannyi időt töltenek az otthonuk biztonságán való gondolkodással, mint amennyit a veszélyek megelőzésére tett, tényleges intézkedésekkel.
  • A megkérdezettek sokat töprengenek a szemét kidobásán vagy újrahasznosításán, ez a tényleges cselekvést felölelő idő 88%-ával egyezik meg.

Az európai háztartások egyensúlyának helyreállítása érdekében a Samsung létrehozta a Láthatatlan Terhelés Mutatót (Invisible Load Index), amelyet Mo Gawdat bestseller-íróval és boldogságszakértővel együttműködésben fejlesztett ki. A képlet (láthatatlan terhelés = intenzitás x idő x gyakoriság) segítségével bárki kiszámíthatja saját Láthatatlan Terhelését azáltal, hogy megvizsgálja az általa elvégzendő háztartási feladatok fizikai terhelését, valamint a velük járó mentális nyomást.

A válaszadók 90%-a úgy véli, hogy háztartása lehetne hatékonyabb, és csaknem fele (48%) nyitott a technológia azon lehetőségeire, melyek megkönnyítik a háztartási feladatokkal járó terheket. A SmartThings egyszerű megoldásokat kínál a felhasználóknak, amelyek segítségével hatékonyabban élhetik mindennapjaikat, és időt nyerhetnek az igazán fontos dolgokra.

A SmartThings Energy például segíthet csökkenteni a háztartási számlák kezelésével és befizetésével kapcsolatos aggodalmakat, és lehetővé teszi, hogy nyomon követhessük az otthoni készülékeink energiafelhasználását, ráadásul, az okos konnektorok segítségével a nem intelligens eszközöket is figyelemmel kísérhetjük. Az MI Energiamód funkció aktiválásával az energiafogyasztást egy előre beállított célérték alatt tarthatjuk a további megtakarítás érdekében. A mosással járó terhek csökkentése érdekében a SmartThings alkalmazás lehetővé teszi, hogy távolról indítsuk el a mosást: értesít bennünket arról, ha az lejárt, így szinte bárhol is vagyunk, elindíthatunk egy programot, amely készen lesz mire hazaérünk.

Mo Gawdat így nyilatkozott a partnerségről:

Megtiszteltetés számomra, hogy a Samsunggal együttműködésben dolgozhattuk ki a Láthatatlan Terhelés Mutatót, és ezzel az iránymutató pontozási rendszerrel segíthetünk feltárni az európai háztartások mindennapi feladatainak rejtett terheit. Az, hogy hogyan töltjük az időnket otthon, az általános jóllétünk alapvető tényezője, ezért fontos, hogy egészséges szokásokat vezessünk be a napi rutinunkba, és így könnyedén kezelhessük a teendőink listáját. A SmartThings segítségével bizonyos háztartási feladatokat automatizálhatunk, így jelentősen javíthatjuk az otthon töltött szabadidőnk minőségét.”

Nathan Sheffield, a Samsung Europe IOT és SmartThings részlegének vezetője hozzátette:

A Samsungnál folyamatosan keressük a megoldásokat arra, hogyan segíthetünk az embereknek időt megtakarítani és könnyíteni a terheiken. A SmartThings egy egyszerűbb, okosabb és jobban összekapcsolt világot nyit meg. Jelenleg több mint 300 partnermárka több mint 3200 csatlakoztatott eszközét támogatja. Azáltal, hogy teljes irányítást biztosít otthonunk és különösen a háztartási feladataink felett, időt szabadíthat fel, hogy azokhoz a dolgokhoz kapcsolódhassunk, amelyek a legfontosabbak. A Láthatatlan Terhelés Mutatóval Európa-szerte szeretnénk a házimunka terheiről szóló beszélgetéseket ösztönözni. Arra biztatunk mindenkit, hogy tudatosítsák a láthatatlan terhelésüket, és reméljük, hogy a technológia előnyeit felhasználva kiegyensúlyozottabb életet tudnak élni.”


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés