Connect with us

technokrata

Teszt: Fujitsu Stylistic R726 – Kettős személyiség

Tablet tesztek

Teszt: Fujitsu Stylistic R726 – Kettős személyiség

Leteszteltük a Fujitsu 2-in-1 készülékét, amelyet bátran használhatunk laptopként, illetve táblagépként.

Valljuk be, korábban nem sok embernél láthattunk tabletként és ultrabookként is használható kettő az egyben eszközöket, ami többnyire a Windows 8 átgondolatlansága miatt lehetett. Most hogy a Windows 10 új megoldást kínál az ilyen eszközöknek (a tablet mód sokkal kezelhetőbbé és átláthatóbbá teszi a készüléket), talán megéri elgondolkozni a koncepción, ha új laptop után nézünk. Nos, vizsgáljuk meg mit is tud a Fujitsu tavaly megjelent Stylistic R726 tablete, és hogyan próbál elcsábítani minket szeretett laptopjainktól.

Capture

Külső és kiegészítők

Megjelenésében letagadhatatlan Fujitsu, ugyanazon komoly, business szektor orientált design elemekkel bír, mint a gyártó korábban tesztelt laptopjai. Hátlapja magnézium-alumínium ötvözet, mely nem csak könnyíti a vázat, de rendkívül strapabíró is. Elülső oldalát a 12,5 colos képernyő előtt egy tükröződésmentes üveg védi (matt változatban is elérhető), melynek tetején egy 2MP kamerát is elhelyeztek. Rendelkezik hátlapi kamerával is, ez 5 MP-es. A ház mindössze 9,5 mm vastag, billentyűzet nélküli súlya 830 g (billentyűzettel 1170 g, ami még így is a legjobb ultrabookokkal versenyez).

Bal oldalán a 3,5-es jack audio csatlakozó (ki- és bemenet) mellett találjuk egyetlen USB 3.0 csatlakozóját, a mini Display portot illetve a táp bemenetét. Sajnos minden egyéb típusú portot az USB-n keresztül kell helyettesítenünk átalakítók segítségével. A ház jobb oldalán a Power/Wake gomb mellett helyezkednek el a hangerőgombok, alján pedig a micro SIM (LTE képes) és a micro SD (max 128 GB) kártya bementeket találjuk. Mivel billentyűzete nem ad tartást, a tabletet a hátoldaláról kihajtható kerettel tudjuk kitámasztani, ami szintén fémből készült, és minden pozícióban fixen tart.

 

fujitsu-stylistic-r726-vfyr7260m85abbe (1)fc_STYLISTIC_R726

 

Szerencsére az összeszerelésre Németországban került sor, így kiemelkedő precizitásnak örvendhet az eszköz, masszív igényes érzetet ad a kézben.

A hozzá járó billentyűzet csatlakoztatását mágnesek segítik, melyek gyorsan utat mutatnak a csatlakozóknak, sajnos azonban nem adnak megfelelő tartást a kiegészítőnek. Ha a tabletet felemeljük, a billentyűzet szinte minden esetben elválik a tablet résztől, ami felettébb idegőrlő tud lenni. Nagy megkönnyebbülésünkre a 79 gombos billentyűzet remekül használható, nyomáspontja optimális, és még a touchpad is egy laptop érzetét adja (mérete 80 x 40 mm). Gombjait a keskeny külső miatt nem építették az érintőfelület alá, és csak a felület mellett fért el. A csatlakoztatható perifériában nem kapott helyet semmi egyéb, így a teljes kapacitást és akkumulátoridőt kihasználhatjuk a nélküle is.

Fujitsu-Synaptics-Active-Stylus-for-Stylistic-R726

A R726-hoz egy tollat is kapunk, melyet már fél centiről érzékel a képernyő, akárcsak a Samsung Galaxy Note szériánál. Működéséhez egy AAAA-s elemre van szükség és két gombbal is ellátták, melyet személyre szabhatunk. Kiváló lehet egy összetettebb prezentációhoz a kisebb-nagyobb meetingeken, hiszen nem csak a slide-okat válthatjuk vele, de még rajzolhatunk is diáinkra.

6_10

Teljesítmény és használat

A japán gyártó új eszköze hardver téren is erős, hiszen az alapmodell Intel Core i3-6100U processzora helyett választhatjuk az Intel Core i7-6600U chipet, ami 8 GB LPDDR3 RAM-mal kiegészülve biztosan nem hagy cserben, nagy számítási kapacitás igényénél sem. Tárhelyként 128-512 GB SSD-t választhatunk, mely M.2-es és OPAL 2.0 hardveres titkosítással is rendelkezik. A grafikai munkálatokat egy Intel HD 520 integrált egység végzi, mely nem ad kiemelkedő teljesítményt, de a business célcsoport igényeit úgy véljük, gond nélkül képes lefedni.

A 12,5 colos képernyő Full HD felbontást kapott, mely laptopként használva kiváló, azonban táblagépként a 176 ppi pixelsűrűség már kissé alacsonynak tűnt számunkra. A hasonló árkategóriában elérhető Microsoft Surface Pro 3 216 ppi-vel jóval élesebb képet ad. A 178 fokos betekintési szög és a 700:1-es kontrasztarány azonban nem csak papíron hangzik jól, alapvetően meg voltunk elégedve a 16:9-es panellel.

4 cellás akkumulátorára 9-10 óra átlagos üzemidőt ígér a gyártó, ami tesztünk során helyesnek bizonyult, és a töltés miatt sem kell aggódnunk, hiszen mindössze 3 órát vesz igénybe a teljes ciklus. Sokkal többet nem is kívánhatunk egy ilyen erős, karcsú eszköztől. Természetesen a Bluetooth 4.1 és az 802.11ac Wifi adapter sem maradt ki az eszközből, valamint hátoldalán egy NFC-t is elhelyeztek.

A bevezetőben említett Windows 10-es tablet mód valóban egyszerűbbé teszi mindennapjainkat. Ebben az állapotban alkalmazásaink teljes képernyőn nyílnak meg az ablakok helyett (természetesen ez osztható több alkalmazással), és minden beállítás, gomb és navigációs pont az érintésre optimalizálódik.

Összegzés

Könnyű és karcsú ház, kielégítő teljesítmény, hosszú üzemidő, remek tartozékok, mi más kellhet egy business usernek? Egyetlen negatívuma az ár, átlagban 450 ezer forintot kérnek érte felszereltségtől függően, de piacon nem találunk hasonló eszközt jóval olcsóbban. A megbízható, Németországban összeszerelt eszközt előszeretettel ajánljuk olvasóinknak, azonban valakinél a design és az éles kijelző élvez prioritást a 2014-ben megjelent Surface Pro 3 is remek választás lehet, ugyanebben az árkategóriában.Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Fujitsu Stylistic R726

  Megjelenés éve: 2016
  Pro:  
  - Könnyű ház
  - Hosszú üzemidő
  - LTE Sim kárya
 
  Kontra:  
  - 176 ppi pixelsűrűség
  - Design
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 12"
  • kijelző felbontása: 1920 x 1080"
  • kijelző típusa: PLS LCD"
  • eszköz mérete:
  • tömeg: 830 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel i5-6300U
  • memória: 8000 MB
  • háttértár: 256 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: Micro SD (max. 128 GB)
  • portok: USB 3.0, 3,5 Jack, Mini DisplayPort, Micro SD, Micro SIM (LTE),
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5MP, 2MP
  • video chat:  
  • video felbontás:
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: LTE
  • WiFi: 802.11ac
  • Bluetooth: 4.1
  • GPS: van
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 10
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 9-10 óra
  • tapasztalat: 9 óra
 

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu