Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Alcor Access Q819M – Árbajnok

Tablet tesztek

Teszt: Alcor Access Q819M – Árbajnok

Igazi árbajnokot alkotott az Alcor, a legújabb modelljük ugyanis jutányos árért igen sok funkciót kínál.

Nyolcmagos processzor, IPS kijelző, 3G modem és Android 4.4 KitKat operációs rendszer kevesebb mint 50 ezer forintért? Első látásra képtelenségnek tűnik, pedig egyáltalán nem vicc, hiszen az Alcor újdonsága mindezeket tartalmazza, az árcéduláján mégis 49990 forintos árcímke díszeleg. Már csak arra keressük a választ, hogy vajon az olcsó húsnak mennyire híg a leve.

Csomagolás

Akárcsak az összes többi Alcor tesztben, itt is kiemelhetem, hogy a csomagolás első látásra is felismerhetően utal a gyártóra, a türkiz csíkkal díszített fehér doboz már messziről mutatja, hogy mit is készülünk kibontani.

IMG_1264

A “beltér” azonban már igényesebb az átlagosnál, míg hiszen míg a legtöbb esetben egy zacskóban foglalnak helyet a különböző tartozékok, addig most külön fiókot kapott a használati útmutató és szintén saját dobozzal büszkélkedhet a töltő is. A reflektorfény azonban most is a táblagépé, így gyorsan neki is láttam a kicsomagolásnak.

Külső

Ahogy az Alcor legtöbb típusa, úgy a Q819M sem elsősorban a külsejével adja el magát, ám ez ebben a kategóriában megszokott. Az előlap ezúttal is letisztult, a középpontban egyértelműen a 8”-es, 1280 x 800 pixel felbontású IPS képernyő áll. A kép éles a színek is megfelelőek és a technológiának hála még a betekintési szög is jó.

IMG_1263

Feljebb a telefonbeszélgetésekhez (!) használható hangszóró és a 2 megapixeles előlapi kamera foglal helyet. Az elegánsan ívelt készülékház jobb oldalára került a bekapcsológomb illetve itt állíthatjuk a hangerőt is. A felső részen a 3,5 mm-es jack és a microUSB csatlakozó foglal helyet a mikrofonnal karöltve.

IMG_1260

A hátlap fém egységét két műanyag betét öleli körbe, a felsőben találjuk a microUSB és a SIM foglalatot. A fém és a műanyag egység közé került az 5 megapixeles, LED villanóval felszerelt kamera. Ezen túl már csak az Alcor logót és a hangszóró rácsát találjuk a hátlapon.

Működés

A bekapcsolás után felvillan a képernyő, majd megjelenik az Alcor logót tartalmazó animáció. Kis várakozás után a kezdőképernyőn találjuk magunkat, a felület pedig azonnal ismerősen hat. Mindez azért van, mert az Android 4.4.2 KitKat rendszert az Alcor fejlesztői nem módosították, legalábbis ami a külsőt illeti.

Screenshot_2014-12-14-23-42-12

Hasonló a helyzet a szoftvereknél is, a gyári Google megoldások néznek velünk farkasszemet. Azért ez sem rossz, hiszen a dobozból kivéve így is azonnal e-mailezhetünk, böngészhetünk és persze zenét is hallgathatunk. Minden másra úgy is ott a Play Áruház. Az igazi érdekesség azonban a kicsinyíthető alkalmazás lehetősége. Ebben az esetben az éppen használatban lévő applikáció azonnal kompakt méretűre zsugorodik, így például egy e-mailezés során azonnal átfuthatjuk a böngészőben a számunkra fontos témákat, vagy válaszolhatunk egy SMS-re.

Screenshot_2014-12-13-23-16-41

Az Android KitKat szerencsére minden esetben jól végzi el a feladatát, lassulásra, akadásra csak az első néhány percben volt példa, amikor az első indítás után elkezdtek összeállni a dolgok. Az, hogy később minden gördülékenyen ment nem a véletlen műve, a Google rendszerének ugyanis egy igen korrekt segít be. A nyolcmagos, 1.66 GHz-en üzemelő processzor mellett 2 GB RAM-os és 16 GB beépített memóriát találunk. Ez, figyelembe véve az alig 50 ezres árat, igen csábító.

Multimédia

Amint már említettem, a hátlapon egy 5 megapixeles kamera foglal helyet. Ezzel nemcsak az árkategóriához, de az átlagos táblagépekhez képest is jó képeket csinálhatunk. A fényképezőt vagy a  drágább okostelefont ugyan ez sem váltja ki, de ha a szükség úgy hozza, akkor értékelhető minőségben örökíthetjük meg a fontos eseményeket.

IMG_20141214_151848_1

Ezen túl lehetőségünk van panoráma fotók készítésére is, illetve Full HD felbontásban mozgóképeket is rögzíthetünk. Nem csak a saját, hanem mások által készített tartalmat is megnézhetünk, a beépített videólejátszó MKV és AVI formátumokkal is elboldogul. A zenéket Flac, MP3, MIDI és WAV formátumban helyezhetjük fel az Access O819M-re, ha pedig kevesellnénk a saját muzsikákat, akkor az FM rádió segítségével további állomásokat kereshetünk.

Telefonfunkciók/adatkommunikáció

Az, hogy egy táblagépben 3G modem van, napjainkban egyáltalán nem számít különlegességnek. Az árcímke láttán az ember már azért felhúzza a szemöldökét, a telefonfunkciók pedig tényleg csodálkozásra adnak okot. Pedig az Alcor újdonságánál pontosan ez a helyzet, egy igazi mindenes eszköz, bár azért igen mókás egy 8”-es kijelzővel szerelt eszközt a fülünkhöz tartani.

Screenshot_2014-12-13-23-18-32

Ennek megfelelően a menüben van SMS és Telefon ikon is, igaz, ezek az applikációk érezhetően mobilra készültek, az óriás gombok és feliratok sok esetben igen komikussá teszik a használatot. Azonban a vizuális érdekességen túl végső soron tényleg játszi könnyedséggel telefonálhatunk, pontosan úgy, ahogy azt egy okostelefonnal tennénk. Bizonyára a legtöbben inkább a mobilinternetezésre használnák a 3G támogatást, a Q819M pedig ezt is hibátlanul teljesíti. Egy rövid konfigurálás elvégzése után azonnal kötetlenné válhatunk.

IMG_1262

A 3G-n túl n-es WiFi és Bluetooth 4.0 és GPS is megtalálható a fedélzeten, az NFC azonban nem része a funkcióknak. Az Alcor folyamatos, intenzív használat mellett 4 óra üzemidőt ígér, ez a gyakorlatban, internetezéssel, játékkal és zenehallgatással körülbelül egy napot jelent, legalábbis ha figyelembe vesszük, hogy kevesen használunk 4 órán át folyamatosan egy ilyen modellt. Természetesen visszafogott használattal további napok is megvalósíthatóak, szerintem ha esti netezésre használnánk a modellt akkor 3-4 napig sem kell a töltő után néznünk.

Végítélet

Aki megfizethető áron szeretne egy igazi, mindenes táblagépre beruházni, az jól járhat az Alcor újdonságával. Tény, hogy extra szoftvereket és különleges megoldásokat hiába keresnünk rajta, de korrekt anyagminőségével, erős hardverével és friss rendszerével még hosszú ideig hű segítőnk lehet.



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Alcor Access Q819M

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Korrekt hardver
  - Jó összeszerelési minőség
  - 3G modem
 
  Kontra:  
  - Extra szoftverek hiánya
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 8"
  • kijelző felbontása: 1280 x 800 pixel"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 205 x 122 x 8 mm
  • tömeg: 330 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: nyolcmagos, Cortex-A7 1,66 GHz
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD,
  • portok: SIM, 3,5 mm-es jack, microUSB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 megapixeles hátoldali kamera, 2 megapixel felbontású előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: 3G
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.2 KitKat
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 4000 mAh
  • tapasztalat: sok nyúzással 1 nap, visszafogottan 2-3 napot is elmegy
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés