Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Alcor Access Q881M – Egy jó kompromisszum

Tablet tesztek

Teszt: Alcor Access Q881M – Egy jó kompromisszum

Leteszteltük az Alcor megfizethető árú táblagépét, mely többet nyújt annál, mint amit az árcédula láttán gondolnánk.

Közeledik a karácsony, így gombamód szaporodnak a leárazások az üzletekben. Sajnos sok esetben ez azt is jelenti, hogy a kínálat zöme elavult, kiszórásra váró darabokból áll. Mit tehet az ember akkor, ha egy újdonságra vágyik, mégis megfizethető áron szeretné hazavinni a fa alá a készüléket? Megnézni például az Alcor alig 40 ezer forintért megvásárolható modelljét.

Csomagolás

Az Alcor formatervezői nem sokat foglalkozhattak a csomagolással, az Access Q88IM doboza ugyanis pontosan megegyezik az összes, általam tesztelt, tőlük származó modellével. Ezzel természetesen nincs semmi gond, az egységes márkaarculat napjainkban soha nem látott fontossággal bír. Ebből következően belül is a bevált metódussal találkoztam, azaz a tesztkészülék alá kerültek a tartozékok. Ezekből három darabot csomagoltak a gyárban, így a töltőfejjel, a microUSB kábellel és a használati útmutatóval néztem farkasszemet.

Külső

Miután kihámoztam az őt védelmező fóliákból a masinát, az igen letisztult, minden ízében fekete kivitel azonnal jó benyomást tett rám. Mindez elsősorban a fém hátlapnak köszönhető, mely a 40 ezer forintos ár tükrében igen üdvözítő. Az összeszerelési minőséget sem érheti kritika, a tesztre kapott példány egyáltalán nem nyikorgott.

IMG_1253

Az előlapot egy 8”-es, IPS technológiát használó, 1280 x 800 pixel felbontású képernyő foglalja el, a képminőség pedig hozza az elvárt szintet, azaz legyen szó akár erős napfényben való használatról vagy épp éjszakai böngészéséről, a tartalmat minden körülmény közepette látni fogjuk. A megjelenítő fölött a VGA felbontású előlapi kamerát és a telefonbeszélgetések során használatos hangszórót találjuk. Ez utóbbi a készülék egyik legérdekesebb funkcióját is jelzi, de erről később. A bal oldali, műanyag keret alsó részén a szemfülesek felfedezhetik a mikrofont, míg feljebb a hangerőállító és a bekapcsoló gombok kerültek elhelyezésre.

 

IMG_1250A felső keret szolgál a 3,5 mm-es jack és a microUSB csatlakozó színteréül, illetve szintén itt találjuk, egy fedlap alá rejtve a microSD és a SIM foglalatot is. A hátoldalon a 2 megapixeles kamerával és a hangszóróval találkozhatunk. A készülék egyik hátránya, hogy az ujjlenyomatot bizony igencsak szereti, így néhány percnyi nyomkodás után már rendkívül maszatos a ház, ezt a problémát csak aktív törölgetéssel tudjuk elkerülni.

Működés

Az Alcor újdonságának a működéséért egy négymagos, 1,3 GHz-en üzemelő Cortex-A7-es processzor gondoskodik, 1 GB RAM-mal karöltve. Ez a hardver megfelel a kategóriában elvártaknak, így az Android 4.4.2 KitKat igen jól kezelhető.

Screenshot_2014-12-07-21-00-55

Apróbb megakadásokra így átlagos felhasználás során nem kell számítani, a hardverigényesebb feladatok elvégzésénél azonban érződött, hogy az 1 GB RAM már nem épp a kínálat csúcsa. Az Alcor mérnökei nem vesződtek sokat a rendszer egyedivé tételében, gyakorlatilag minden a Google munkatársainak keze munkáját dícséri. Ez vélhetően nem lustaságból alakult így, az ilyen, megfizethető árú táblagépek esetén bevett szokás a gyári szoftverek megőrzése a költségek alacsonyan tartásának érdekében.

IMG_1251

Azért a repertoár így sem túl kicsi, hiszen kapunk Chrome böngészőt, Gmailt, Google Drive kilenst, fájlkezelőt és a Google felhő szolgáltatásával együttműködő Fotó applikációt is. Ez utóbbival így könnyedén a felhőben tárolhatjuk a képeinket. Ez jó azoknak, akiknek esetleg kevésnek bizonyul a beépített, 8 GB-os memória és nem óhajtanak kártyás bővítéssel foglalkozni.

Telefon funkciók/Mobilinternet

Bizony, 40 ezer forintért 3G modemmel felszerelt táblagépet vásárolhatunk. Ez néhány évvel ezelőtt még sci-finek bizonyult volna, ám mostanra már valóság. Az Access Q88IM-ben így minden szükséges beállítási lehetőség megtalálható, tehát nyugodtan elhagyhatjuk a WiFi hálózatokkal kikövezett területeket, az internet akkor is velünk tart.

Screenshot_2014-12-07-15-37-08

Mindössze a SIM kártyánkat kell behelyeznünk a foglalatba, egy másodperccel később pedig a beállításokban megjelennek a szükséges menüpontok. A mobilinternetes funkciók mellett egy GPS egység is beépítésre került, gyárilag ezt a Google Maps segítségével használhatjuk ki.

Screenshot_2014-12-07-15-34-42

Ahogy már korábban is említettem az Alcor újdonsága akár telefonként is működhet, hiszen minden szükséges megoldást beépítettek a mérnökök a burkolatba. A cseppet sem aprócska, 8”-es kijelzőjű készülék azért nem épp ideális mobiltelefon, azonban ha a szükség úgy hozza, akkor kiválthatja az épp szervizben lévő eszközünket.

Multimédia/Üzemidő

Már a dobozon is bőszen hirdetik, hogy a Q88IM fejlett multimédiás képességekkel rendelkezik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy legyen szó akár AVI, akár MKV videóról, a készülék gond nélkül megbirkózik vele. Szintén nem akadály az MP3, Flac vagy épp WAV fájlok megnyitása sem, illetve ha a saját forrásaink kiapadnának, az FM-Rádiók adásaiból is válogathatunk. A hátoldalon található 2 megapixeles kamera a videóhívásokon túl fotók készítésére is használható, ezek minősége azonban messze elmarad a várttól, inkább csak bohóckodásra jó. Videó rögzítésére is lehetőség van, a Full HD felbontású anyagok azonban a gyenge kamera miatt nem nyújtanak maradandó élményt. A sok használat azért rányomja a bélyegét a 4000 mAh-es akkumulátorral szerelt modellre, mobilinternetezéssel és videózással 1 nap, szolidabb nyomkodás esetén 2-3 napos üzemidővel számolhatunk.

Végítélet

Véleményem szerint ideális karácsonyi ajándék válhat az Alcor készülékéből, hiszen jó ára és fejlett szolgáltatásai sok leendőbeli felhasználónak szerezhetnek örömet. Természetesen csodákat nem szabad várni, így el kell fogadnunk a gyenge kamerát és az egyedi szoftverek hiányát. Akit azonban ez nem zavar, az biztosan jó lóra tesz az Access Q88IM-mel.

 



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Alcor Access Q881M

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Korrekt hardver
  - Megfizethető ár
  - Jó építési minőség
 
  Kontra:  
  - Ujjlenyomat-gyűjtő készülékház
  - Egyedi szoftverek hiánya
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 8"
  • kijelző felbontása: 1280 x 800 pixel"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 213 x 134 x 8.6
  • tömeg: 0 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Cortex A7 1.3GHz QuadCore
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: SIM, SD, 3,5 mm-es jack, microUSB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 2 megapixeles hátlapi kamera, 0,3 megapixeles előlapi
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: 3G
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4 KitKat
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 4000 mAh
  • tapasztalat: aktív használattal 1 nap, visszafogva 2-3 nap is könnyedén meglehet
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés