Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Alcor IQ935R – Duplán letisztult

Tablet tesztek

Teszt: Alcor IQ935R – Duplán letisztult

Magyarországon talán egyedüliként az Alcor hozta be a kettő operációs rendszerrel működő tableteket. Az úttörő modellt teszteltük.

Nem ez az első Alcor tablet, amit a szerkesztőségünkben teszteltünk, hiszen a közelmúltban volt már nálunk az Access Q882M és az Access Q111M is.  Eddig mindig hozta a megfelelő színvonalat a gyártó, és ez most sem maradt el. Ezúttal egy olyan újítással igyekeztek csábítóvá tenni az IQ935R-t, amit nem sok táblagépben találhatunk meg. A legújabb modelljük ugyanis nem egy, hanem két rendszert is futtat, így az Android mellett a Windows 10-et is használhatjuk.  Meglepetésre szépen zakatol mindkét szoftver.

Csomagolás

Az Alcor abszolút tartja magát a már megszokott csomagoláshoz, ami kifejezetten dicsérendő. A doboz a modellre is jellemző, letisztult, egyszerű, de a tekintetet vonzó, türkiz és fehér színekben tűnik ki.

alcor2

A csomagolás kinyitásakor egyből a 9,7 hüvelykes képernyőjű készülék tárul a szemünk elé. A tablet alatt továbbá egy microUSB és OTG kábelt, valamint egy töltőt találunk. Természetesen egy használati útmutatót is beraktak a tetejére.

Külső

Ahogy mindig, úgy most is a legszembetűnőbb a formatervezés és a gépház anyaga. A táblagép külseje erősen emlékeztet az iPad mini-re és az iPhone 4-re, de ezt megszoktuk, a lényeg, hogy jól néz ki. Képernyője igen nagy, látszik, hogy igyekeztek a minél kisebb fehér szélekre. Jobb oldalt mégy gombot tudunk nyomkodni. Ezek fentről lefele a következő sorrendben vannak, a képernyő zárógomb/bekapcsoló gomb, alatta a két hangerőszabályzó, a megszokott, növelő és csökkentő, sorrendben, valamint a sort a főképernyő, vagyis a HOME gomb zárja.

alcor4

Alatta a MicroSD kártyát tehetjük be. A tablet tetején a két, elég jó hangzású hangszoró, egy 3,5 mm-es jack dugó és a microUSB bemenet látható. Közvetlenül ezek alatt, a hátlapon helyezkedik el a kamera. Az előlapon csupán a 2048 x 1536 felbontású képernyő és a 2 megapixeles kamera van. Kinézete egy abszolút felsőbb kategóriás eszközre utal a fehér elő és ezüst hátlappal, valamint a fém házzal. Tehát egy megnyerő külsőbe tekinthetünk be.

Hardver

Mivel az IQ935R nemcsak Androidot, hanem Windows 10-et is futtat, ezért az Intel kerülhetett csak szóba, mint processzor gyártó. Ennek megfelelően belül egy Intel Atom kapott helyet, ami tudja biztosítani a szükséges sebességet mindkét szoftvernek. Az elődökhöz képest ez igen jó RAM-mal büszkélkedhet a modell, 2GB áll ebből a rendelkezésünkre. Tárhelye hivatalosan 32 GB, azonban az egyik hátulütője a Windowsnak itt jön a képbe.

alcor5

Mivel két szoftver van, ezért ketté oszlik a háttértár is. Az Android-nál nincs is semmi gond, nagyjából 11 Gb-al gazdálkodhatunk, azonban a 10-es Windows már több helyet foglal. Maximum 6GB-ot vehetünk igénybe, ugyanis a többi a 14 Gb-ból a Microsoft rendszerére megy el. Ez tehát szerintem egy ellenérv a kettős szoftver ellen. Persze próbálkozhatunk egy bővítéssel, azonban így se kapunk sokkal több helyet, mivel maximálisan 32 GB-ig növelhetünk tárhelyet.

Szoftver

Pontosabban szoftverek, hiszen ahogyan említettem két rendszer is megtalálhaót a fedélzeten. Kapunk egy teljes Windows 10-et és egy Android 4.4-et. Az Android nekem még mindig egy picit réginek tűnik, és már a sokadik táblagépén ez fut a cégnek. Azonban abszolút zökkenőmentesen lehet használni, így még ez a “régimódiság” is felejthető.

K_perny_felv_tel_2_pn

Egyetlen kissé érthetelen furcsaságot fedeztem fel, mégpedig azt, hogy nem lehet képernyőképet készíteni, ha az ember nem áll neki rootolni (ahogy én sem tettem), úgy nem lesz fotó a menükről. Sok érdekességet azért nem kell ide gondolni, a korábbi tesztekben már megismert felület fogadja a használót.

K_perny_felv_tel_3_pn

Az igazi egyediség a Windows-ra való váltás. Ilyenkor fentről lehúzva a képernyőt egy kis menüsor jelenik meg, itt tudunk váltani a Microsoft felületére. Amennyiben ezt az opciót választjuk, a gép újraindítja önmagát és ilyen módon lép át a másik felületre.

K_perny_felv_tel_1

A Windows 10 már nemcsak asztali gépünkön, hanem itt is átvette az uralmat. A szoftveren belül is kettő mód között váltogathatunk, a tablet és az asztali között. Ezt a beállítást egy szimpla jobbról történő behúzással elérhetjük, a WiFI, Bluetooth, repülési üzemmód és a fényerő szabályzó mellett. Ha balról legyintünk, a megnyitott mappákat, alkalmazásokat tudjuk elérni. Egyik hibája a rendszernek, hogy ha váltogatunk az asztali és a tablet mód között időnként belassul. Balra a programok listáját is elérhető. Átváltani viszont nem olyan egyszerű, mint az Android esetében. Ugyanis a rendszerek közti váltást csak az asztali módból tudjuk végrehajtani.

Multimédia

A táblagép hátlapi kamerája elődeihez képest nem változott. 5 megapixellel sajnos nem túl sok értékelhető fotót lehet csinálni.

12290614_10204034264177223_1025423485_o

Vaku sincs, így a félhomályban történő képekre ne alapozzunk. Alkalmanként használható, de nem biztat magas minőségű eredményekkel.

IMG_20151125_210052

Az előlapi kamera 2 megapixel, ez abból a szempontból javulás, hogy videóbeszélgetéseknél tisztább képet kap rólunk a másik fél. A videó lejátszással nem volt gond, a legújabb fullHD videók suhannak mindkét felületen.

Adatkommunikáció/ Üzemidő

Ebben a modellben nincs lehetőség SIM kártya betevésére, ezzel a GPS-ként és a mobilként használható eszköznek búcsút inthetünk. Helyette viszont egy 802.11 b/g/n képes WiFit és 4.0-ás Bluetooth-t kaptunk. Tesztalanyunk akkumulátora 7000 mAh-s, ami bíztatónak hangzik, de sajnos nem az. Nagyjából 5 és fél óra alatt töltötte fel magát, és majdnem ugyanennyi, 6-7 óra a merülési ideje Androiddal. Windows futtatásával ez még kevesebb.

Végítélet

Nagyon kíváncsi voltam a két szoftveres táblagépre, és ezt kell mondjam végül is nem csalódtam külön-külön egyikben sem. A kettő együtt is megállná a helyét, mivel a 2GB RAM és az erős processzor kombinációjának hála bírja a terhelést, azonban kissé feleslegesnek érzem így ezt az eszközt. Amennyiben csak az egyiket tették volna fel, úgy egy gyors, nagy háttértárú, kifinomult terméket kapnánk. Itt jegyezném meg, hogy az Androidot választanám, mivel az zökkenőmentesen futott, és kézenfekvőbb egy tablethez. A Microsoft még nem tudja teljesen felvenni a táblagépek világát, így egy kicsit döcögős, kiforratlan szoftvert kaptunk. Azonban annak a rétegnek, akinek szükséges a Windows a napi dolgaihoz és ezért egy ilyen rendszerű eszközt keres, biztosan hasznára válik majd, hogy alkalmaként azért az Androidot is használhatja. A táblagép nagy hátránya, a  hiánya a kicsi tárhely, melyen nem nagyon tudunk segíteni a microSD kártyával sem. Egy abszolút jó, ár-érték arányban szép egyensúlyt mutató, otthoni vagy kisebb munkákra tökéletesen használható táblagépet teszteltem.

Fotók forrása: Alcor



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Alcor IQ935R

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Korrekt hardver
  - Különleges dupla rendszer
 
  Kontra:  
  - Kevés tárhely
  - Apróbb szoftveres furcsaságok
  - Nem bírja olyan sokáig az akkumulátor
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 9"
  • kijelző felbontása: 2048 x 1536"
  • kijelző típusa: LCD"
  • eszköz mérete: 234 x 165 x 8,1 mm
  • tömeg: 500 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: 4 magos Intel Atom Z3735F 1,8 GHz magonként
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: MicroSD
  • portok: microSD, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 megapixeles hátoldali kamera, 2 megapixel felbontású előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: HD
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: 4.0
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 10 és Android 4.4
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 7000 mAh
  • tapasztalat: Sok nyomkodással 6-7 óra.
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés