Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jön a 14 ezer forintos laptop?

Laptop

Jön a 14 ezer forintos laptop?

Újra elérhetővé teszik az átlagfogyasztóknak a világ legolcsóbb laptopját.

A One Laptop Per Child (OLPC) szervezet megállapodást kötött az Amazon.com internetes kiskereskedővel XO extraolcsó laptopjának értékesítéséről. A 200 dolláros készülék a Vegyél egyet, adjál egyet! (Give 1 Get 1, G1G1) mozgalom újraélesztése keretében lesz megvásárolható november végétől, azaz a harmadik világ iskolásainak kifejlesztett gépből kettőt kell vennie az érdeklődő amerikai átlagpolgárnak: egyet magának, egyet egy szegény gyermeknek.

A G1G1 ötletét az szülte, hogy az XO felkeltette a fejlett világ fogyasztóinak érdeklődését is, ám az OLPC nem tartotta volna korrektnek, hogy a harmadik világ fizetőképességéhez szabott áron kínálja mindenütt a gépet. Ráadásul így valószínüleg gyorsan elfogytak volna az aktuális készletei. Ezért 400 dollárért két gépet lehetett vásárolni az OLPC-től, ám mivel a szervezet nincs felkészülve az értékesítésre, szállítási problémák adódtak, és sok vevő visszalépett. Ezt a bajt orvosolhatja az Amazon mint szakértő cég bevonása.

Az XO az MIT professzorának, Nicholas Negroponténak az álma, aki azt tervezte, hogy 100 dolláros laptoppal látja el a világ szegény gyermekeit. Ez egyelőre nem jött össze, a gép árát nem sikerült 200 dollár alá nyomni. Ennek tartásához is minél többet kellene eladni belőle: a fejlődő országok oktatási kormányzatai ugyan sokat rendelnek belőle, de nem eleget.

Az OLPC már tervezi az XO-2-t, amely 2010-re készülhet el. Ennek nem lesz billentyűzete, ehelyett két érintőképernyőt építenek bele, amelyek közül az egyik érintőbillentyűzet üzemmódban is használható. A fejlesztő abban bízik, hogy az új gép ára mindössze 80 dollár (13,5 ezer forint) lesz.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés