Connect with us

Hirdetés

technokrata

Érintőképernyős laptop, 80 dollárért

Laptop

Érintőképernyős laptop, 80 dollárért

Készül a legolcsóbb noteszgép második generációja.

Az OLPC (One Laptop Per Child) csoport, mely a XO laptop (ismertebb nevén: 100 dolláros laptop) létrehozásáért, és az egész netbook őrület kiváltásáért felelős, nemrég azzal a hírrel állt a nyilvánosság elé, hogy 2010 első negyedévében érkezik a kis masina második generációja. A XO-2 az eredeti noteszgép felfrissítése, amely immár egy 9 colos érintésérzékeny kijelzővel lesz ellátva. Ezért cserébe nem rendelkezik majd billentyűzettel, nyilvánvaló költségtakarékossági szempontokból adódóan.

Tulajdonképpen olyan kialakítása lesz, mint egy könyvnek, és lehet majd ilyen funkcióra is használni – ugyanakkor normál pozícióba forgatva egy „hagyományos” laptopot kap az illető. A design mögött az az elképzelés áll, miszerint egyre fontosabbá válnak az elektronikus könyvek, e-bookok az oktatás szempontjából, olvasásuk pedig ebben a formában könnyebbé válik, mint a megszokott noteszgép külső esetén. „Az e-book olvasás lehetősége a laptop legnépszerűbb funkciója.” – mondta Matt Keller, az OLPC egyik igazgatója.

Nem változott ugyanakkor a projekt nagyotmondási filozófiája. Eredetileg 100 dollárért készültek volna az elsőgenerációs masinák, ám közben 203-204 dollárig kúszott a tényleges előállítási költség. És habár 2010 első negyedévéig, vagyis a XO-2 megjelenéséig még sok idő van hátra, nehezen képzelhető el, hogy az érintőképernyős változat 80 dollárból kijön. Márpedig Keller szerint ennyibe fognak kerülni az új masinák. Sőt, az oktatási célra vásárolt készülékek esetében az ár csak 75 dollár lesz, legalábbis ez a cél szerepel az OLPC weboldalán.

Ismeretes, hogy ezeket a laptopokat a projekt az elmaradott világ fiatalságának szánja: India, Afrika, Dél-Amerika azon országai kaptak, kaphatnak belőle, amelyek lakosai nem engedhetik meg maguknak, hogy komolyabb (vagy egyáltalán: akármilyen) számítógépet vásároljanak. Ezért kormányuk nagy tételben beruházhat a még így is olcsónak számító XO laptopokba, majd azokat oda kell adják a gyerekeknek, akik ezen keresztül ismerkedhetnek meg a 21. század digitális világával.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés