Connect with us
Hirdetés

technokrata

Így hozhatjuk ki a legtöbbet laptopunk akkumulátorából

laptop akkumulátor

Kütyük

Így hozhatjuk ki a legtöbbet laptopunk akkumulátorából

Így hozhatjuk ki a legtöbbet laptopunk akkumulátorából

Előfordulhat olyan helyzet, amikor nincs a közelünkben áramforrás, így takarékoskodnunk kell laptopunk töltöttségével. És habár az aksik kapacitását növelni nem tudjuk, néhány trükk segítségével a fogyasztás hatékonyan csökkenthető.

Most megmutatjuk azt, hogyan optimalizálhatjuk hordozható számítógépünk energiafogyasztását, és hogyan hozhatjuk ki ezáltal a maximumot annak akkumulátorából.

A képernyő használatának optimalizálása

Egy hordozható számítógép kijelzője egyértelműen a legnagyobb energiafogyasztó. Ha nem energiatakarékos módon használjuk, még a legjobb laptop akkumulátort is képes lehet néhány óra alatt leszívni.

A fogyasztás csökkentése érdekében érdemes a fényerőt lejjebb vennünk. Ha pedig a laptop dolgozik, de épp nincs szükségünk a kijelzőre, kapcsoljuk ki azt. Ha szeretnénk igazán energiatakarékosak lenni, az automatikus kikapcsolást is állítsuk a legrövidebb időtartamra.

Kapcsoljunk ki mindent, amire nincs szükségünk

Az olyan lehetőségek, mint a GPS és a valós idejű navigáció, a WiFi, a Bluetooth vagy épp a 4G szintén olyan funkciók, amelyek drasztikusan csökkenthetik az akkumulátor töltöttségét. Ha tehát nincs szükségünk ezekre a dolgokra, ne felejtsük el kikapcsolni őket.

Hasonló a helyzet az olyan funkciókkal is, mint a billentyűzet háttérvilágítása, a webkamera vagy épp az optikai meghajtó. Ezeket az eszközöket az operációs rendszer Eszközkezelőjében deaktiválhatjuk.

Ne feledkezzünk meg a szoftverekről sem

Érdemes hasonlóan cselekedni a feleslegesen futó alkalmazásokkal is. Minél több programot futtatunk ugyanis egyszerre, a CPU-nak és a RAM-nak annál több energiára van szüksége. Ez szintén növeli a fogyasztást és az akkumulátor üzemidejének csökkenéséhez vezet.

Nagy segítség lehet továbbá az olyan, nem szükséges folyamatok felfüggesztése is, mint a szoftverfrissítések vagy a felhőalapú tárolóhelyek szinkronizációja. Ezeket a folyamatokat az operációs rendszer Feladatkezelőjében állíthatjuk le ideiglenesen.

Akkor sem kell aggódnunk, ha valami olyasmit zártunk be, amit nem feltétlenül kellett volna. Az itt kikapcsolt programok ugyanis egy újraindítás után újból megjelennek majd.

Kalibráljuk újra az akkumulátort

Miután a laptopot sikerült hardveres és szoftveres szempontból rendbe szedni, érdemes az akkumulátor újrakalibrálását elvégezni. Ehhez először töltsük 100%-ra az eszközt.

Kapcsoljuk ki az energiatakarékos üzemmódot, az automatikus hibernálást és az alvó állapot automatikus bekapcsolását. A kritikus töltöttségi szintet állítsuk 5%-ra, majd állítsuk be, hogy a rendszer ezt a szintet elérve ne tegyen semmit a csatlakoztatott töltővel. Végül húzzuk ki a töltőt és merítsük kikapcsolásig az aksit. Újbóli töltés után egyszer-kétszer ismételjük meg a folyamatot.

Ha pedig a kapacitás az energiatakarékos megoldások ellenére is alacsony az akku üzemideje, érdemes szétnézni a Laptopszaki kínálatában, ahol kiváló minőségű akkumulátorokat találhatunk minden notebookhoz és laptophoz.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés