Connect with us

Hirdetés

technokrata

Így válassz laptopot – Alapszintű javaslatok

Így válassz laptopot

Kütyük

Így válassz laptopot – Alapszintű javaslatok

Így válassz laptopot – Alapszintű javaslatok

Ha a számunkra ideális laptopot keressük, megannyi kérdés merül fel: milyen legyen, melyik gyártó kínálatából válasszunk, mennyit bírjon az akku? És mindezek mellett ezeregy kérdést lehetne feltenni, ezért összegyűjtöttük a laptopválasztás legfontosabb kritériumait.

Vegyük figyelembe az igényeket!

Talán abban az esetben van a legkönnyebb dolgunk, ha saját részre szeretnénk laptopot vásárolni. Ilyenkor tisztában vagyunk azzal, milyen erőforrásokra van szükség, illetve milyen preferenciákkal rendelkezünk. Mondani sem kell, hogy az irodai szoftverek futtatása lényegesen kisebb erőforrásigényt jelent, mint a grafikai szerkesztés vagy a játék. A technikai tudnivalókra még visszatérünk a cikkünk további bekezdéseiben.

De előbb vegyük számba, milyen laptopot érdemes választanunk a gyermekünk számára. Nyilván az a célunk, hogy a laptop segítséget jelentsen a tanulásban, a gyermekünk megtalálhassa a számára szükséges információkat a világhálón, mindeközben ismerkedjen a számítástechnika és informatika alapjaival… Ezt a célt tökéletesen kiszolgálja egy „irodai” alapgép, ám ha lehetőséget szeretnénk biztosítani arra, hogy egy-egy menő játék is futtatható legyen, az ár a 100 ezres sávról azonnal 200 körülire ugrik. Ennyiért nagyjából egy belépőszintű gamer laptopot vásárolhatunk, a valódi gamer „izomgépek” ennél is lényegesen magasabb árkategóriát képviselnek.

Olcsóbban megússzuk a dolgot, ha a szüleink számára vásárolnánk megfelelő gépet. Számukra az információgyűjtés, a közösségi jelenlét és a családtagokkal folytatott kapcsolattartás (pl. Skype) lehet a legfőbb szempont. Ezek egyike sem erőforrásigényes feladat. Hacsak apuka nem szeretne videóvágó hobbira szert tenni, az alapfelszereltségű gépek számukra tökéletes választást jelenthetnek, akár 100 ezer alatti ársávból is.

Kérdések, amiket érdemes feltennünk magunknak vásárlás előtt…

Rengeteg készülékkel találkozunk, ha laptopot szeretnénk vásárolni. Magyarország vezető webáruháza, az eMAG mintegy ezer különböző laptopot kínál a vásárlói részére, ekkora termékkínálatból kell kiválasztanunk a számunkra tökéletes gépet.

A méret fontos szempont a kiválasztásnál. Minél kisebb képátmérőt választunk, annál könnyebben hordozhatjuk, ez esetben az összsúly is fontos szempont lehet. Ha a laptopot egy munkaállomáson szeretnénk használni, a 15,6 inches vagy annál nagyobb képátmérővel rendelkező készülékek jelenthetnek ésszerű választást. Persze érdemes elmondani, hogy egy külső monitor használata a laptop képátmérőjétől függetlenül kényelmessé teszi a munkavégzést.

Érdemes figyelmet fordítani a gyártó kiválasztására is. Nincs egyértelmű javaslat, melyik márka jelenti a legjobb döntést, azonban érdemes az ismert gyártók termékei közül választani. A jól bevált márkák megbízhatóak, ráadásul kiterjedt szervizhálózattal rendelkeznek, ha mégis gond lenne. Olykor találkozhatunk ismeretlen gyártótól származó gyanúsan olcsó készülékekkel, ezeket jobb elkerülni!

Ha laptopokról esik szó, nem lehetünk el a processzorok kérdése mellett. E téren az AMD és az Intel csap össze; előbbi inkább az ár-érték arányra, utóbbi inkább a minőségre fókuszál, de alsóbb kategóriák esetén gyakorlatilag nincs jelentősége a választásunknak, hiszen az Intel is a szerényebb képességű processzorait alkalmazza. Nagyobb erőforrásigények esetén az Intel felé billen a mérleg nyelve, természetesen a processzor technikai tulajdonságainak figyelembevétele mellett.

Végezetül szót kell ejteni az akkumulátorokról is. A mAh száma tulajdonképpen a „tárolható” energiamennyiséget mutatja; minél nagyobb, annál hosszabb üzemidőre lesz képes a laptopunk. Persze a nagyobb akku nagyobb önsúlyt jelent. A kisebb erőforrásigényű irodai gépek üzemideje akár 8-10 óra is lehet hálózati csatlakozás nélkül.

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés