Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan gyógyítható az aranyér?

aranyér

LifeStyle

Hogyan gyógyítható az aranyér?

Hogyan gyógyítható az aranyér?

Az aranyeresség problémája egyre többeket érint. Sokan küzdenek aranyeres panaszokkal, orvoshoz azonban mégsem fordulnak, mert félnek a műtéttől. Azonban közel sem biztos, hogy nagy beavatkozásra van szükség a gyógyuláshoz, ma már vannak modern technológiák is. Lássuk, melyek ezek!

1. Barron-ligatura – gumigyűrűzés

Az aranyér kezelése történhet műtéttel és műtét nélkül. A gumigyűrűzés ez utóbbihoz tartozik, manapság az egyik legmegbízhatóbb eljárás, melyet a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ rendelőiben is elvégeznek. Ezt a speciális kezelési módot Barron-ligaturának is nevezik, főleg a második és harmadik stádiumú, még visszahelyezhető belső aranyér esetén alkalmazzák sikerrel.

Az eljárás nem vesz sok időt igénybe, nem szükséges befeküdni, hogy elvégezzék. A vizsgálat után apró gumigyűrűket helyeznek fel az aranyér belső nyaki részére, ahol már nem érzékelhető a fájdalom. Általában infravörös fénnyel is megvilágítják a területet a gyorsabb javulás érdekében.

A szorítás és az infrafény hatására 3-4 napon belül az aranyér egy része elfonnyad, székletürítés során távozik a testből. Két héten belül lehet újabb gumigyűrűzésre jelentkezni, hiszen általában 3-4 aranyér is lehet érintett.

Mindazonáltal fontos kiemelni, hogy a Barron-ligatura nem jár fájdalommal, nem kell szabadságra mennünk miatta, és a végbél működését nem befolyásolja. Ezért is érdemes minél előbb proktológushoz fordulni, amíg a műtét elkerülhető.

2. Aranyér kezelése műtéttel

A másik változat sokkal fájdalmasabb: az aranyérműtét igazán kellemetlen dolog több szempontból is. Egyrészt a műtétet követően napokig, hetekig pihenésre kényszerülünk, munkánkat nem tudjuk végezni, életmódunk egyik napról a másikra megváltozik.

Másrészt egy aranyérműtét lelkileg is megterhelő. Mivel a betegségről nem szívesen beszélünk másokkal, a műtét utáni lehangolt állapotban segítséget is nehezen kérünk.

Jó tudni azonban, hogy a beavatkozás nem mindig jár fájdalommal. Háromféle módon is műthető ugyanis az aranyér: ambuláns, lézeres és hagyományos módon.

  • Ambuláns műtét: Ezt a megoldást külső aranyér, illetve 4. stádiumú belső aranyér esetén alkalmazzák. Előnye, hogy nem kell befeküdnünk napokra a kórházba, nem igényel hosszas előkészületet. Helyi érzéstelenítést kapunk, majd a műtétet követően haza is mehetünk. Pár nap szabadságot érdemes kivenni, mert a műtét helye érzékeny lehet.
  • Lézeres műtét: Belső aranyér kezelésére való, sokkal kíméletesebb, mint a hagyományos műtét, mivel lézerszállal történik az ér fonnyasztása, vágás, fájdalmas sebek nélkül. Pár napos pihenés ezután is javasolt, mert enyhe duzzanat lehetséges a végbél tájékán.
  • Hagyományos műtét, egynapos sebészeti beavatkozás: egy bonyolultabb, altatásos műtét, mely kórházi tartózkodást is igényel. Néha csak ez a hatékony módja a gyógyulásnak.

A proktológus dönt

Az aranyér kezelésének módját a proktológus fogja meghatározni. Lehetőleg kerüljük a házi praktikákat, a neten olvasott gyógymódok hosszas próbálgatását! Amint megjelentek a tünetek, forduljunk orvoshoz, aki a megfelelő tanácsokkal fog ellátni bennünket.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés