Connect with us
Hirdetés

technokrata

Miért olyan jelentős áttörés a fog implantátum a szájsebészetben?

Dr. Németh Bálint fogászat

LifeStyle

Miért olyan jelentős áttörés a fog implantátum a szájsebészetben?

Kép forrása: Freepik

Miért olyan jelentős áttörés a fog implantátum a szájsebészetben?

Ahogy az orvoslás egyéb területei, így a szájsebészet is folyamatos fejlődésen megy keresztül. Meghatározó tudományos áttörést jelentett a fogimplantáció, amely szinte az eredeti fogazattal megegyező megjelenést és funkcionalitást nyújt a pácienseknek. Cikkünkben bemutatjuk, milyen hosszú utat tettünk meg az első fogpótlási megoldásoktól és kitértünk arra, hogy miért olyan jelentős áttörés a modern fog implantátum!

Régóta elérhető a fogpótlás, a módszerek azonban sokat változtak

A fogvesztés problémája egyidős az emberiséggel, így nem meglepő, hogy a modern orvostudomány megjelenése előtt is léteztek fogpótlási megoldások. Régészeti leletek alapján tudhatjuk, hogy már az ókori Egyiptomban is használtak fából készült fogakat. Idővel egyre szofisztikáltabb módszereket választottak a hiányzó fogak pótlására, jó példa erre az időszámításunk előtti 4. században végzett beavatkozás. Aranydrót segítségével idegen személytől származó fogakat rögzítettek a szomszédos fogakhoz, így sikeresen pótoltak két metszőfogat. További leletek és írásos történelmi bizonyítékok alapján tudhatjuk, hogy az ókori görögök és rómaiak szintén rendelkeztek kezdetleges fogpótlási megoldásokkal. Egyebek mellett fát és arany drótot használtak fogászati célra.

Később a reneszánsz időszakban, Európában megjelentek főleg esztétikai célokat szolgáló műfogak, amelyek változatos anyagokból készültek, például rozmár-, bálna- és marhacsontból, vagy akár idegen emberi fogakból. Az első modern értelembe vett fogpótlásra 1808-ig kellett várni, hiszen ekkor alkotta meg egy párizsi fogorvos a világ legelső porcelán műfogát. 1840-ben vették le az első gipszlenyomatot – ekkor már megjelentek a kezdetleges műfogsorok. 1965-ben ültették be az első modern implantátumot, amely titániumból készült. Ezzel új időszak kezdődött a szájsebészet területén, a következőkben bemutatjuk miért!

Miért úttörő megoldás a fog implantátum?

A fog implantátum az egyik legnépszerűbb és legmodernebb fogpótlási kezelés, amelyet milliók választanak évente. Nem véletlen, hiszen számtalan előnnyel kecsegtet a korszerű szájsebészeti megoldás!

Esztétikus megjelenés

A fogvesztés nem csupán a beszédben és rágásban jelenthet akadályt – negatívan befolyásolhatja megjelenésünket. A fog implantátumok szinte megegyező megjelenést nyújtanak az eredeti fogazattal, így segítenek visszanyerni a magabiztosságot és pozitív énképet.

Tiszta és érthető beszéd

Szemben az egyéb fogpótlási megoldásokkal, az implantáció tiszta és érthető beszédet tesz lehetővé. Hozzájárul a foghiány miatti logopédiai problémák kezeléséhez és támogatja a normális artikulációt.

Csontvesztés megelőzése

A foghiány súlyos esetei akár csontvesztéshez is vezethetnek, amely kezelése költséges és elhúzódó. Ez megelőzhető a fog implantációval, amely megőrzi a beültetési terület körüli csontozatot.

Normális rágófunkció

Sokak számára kényelmetlen a fogsorban történő étkezés, ennek oka egyszerű: a természetes fogazattól eltérő módon adja át a rágás közbeni nyomást a műfogsor. Szerencsére az implantátumokkal szinte tökéletesen visszaállítható a rágás funkció – így elkerülhető minden rágás közbeni kellemetlen érzés.

Nincs szükség a környező fogak lecsiszolására

Koronák rögzítésekor szükséges a környező fogak felületét csiszolni. Ez teljes egészében elkerülhető az implantációval, mely során az ép fogakat semmilyen módon nem érintik.

Hosszú élettartam

Tudtad, hogy az implantátum akár élethosszig tartó fogpótlást kínál? A legjobb eredmény érdekében válassz olyan megbízható márkát, mint például a Straumann implantátum, amely bennmaradási aránya 98,8%. Ez azt jelenti, hogy 100-ból 99 esetben tartósan fennmarad az implantátum – ez az érték kivételesnek tekinthető. Egy, a Straumann implantátumokról készült felmérésben 10 ezer pácienst kérdeztek meg élményükről, a kutatás eredménye szerint 99%-ban nagyon elégedettek vagy elégedettek voltak a termékkel.

Dr. Németh Bálint implatátum

Dr. Németh Bálint: több mint 15 év tapasztalat a fogászat és szájsebészet területén

Dr. Németh Bálint közel két évtizedes tapasztalat rendelkezik a fogászat és szájsebészet területén. Professzionális csapatával várja a pácienseket a legkorszerűbb technológiákkal és anyagokkal felszerelt budapesti rendelőben. Legyen szó hasogató fogfájásról, esztétikai beavatkozásról vagy implantációról, Dr. Németh Bálintra minden esetben számíthatsz!


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés