Connect with us
Hirdetés

technokrata

Milyen hengeres alkáli elemeket ismerünk?

18650 elem akku

LifeStyle

Milyen hengeres alkáli elemeket ismerünk?

Milyen hengeres alkáli elemeket ismerünk?

Bár nem a legkorszerűbb technológia, de kedvező tulajdonságai és olcsósága miatt az eldobható alkáli elemek ma is a leggyakrabban és legszélesebb körben alkalmazott típust jelentik.

A nagy fogyasztású hordozható eszközök, például a mobiltelefonok, a Bluetooth hangszórók beépített akkumulátorral rendelkeznek, de továbbra is számtalan szórakoztató és más típusú elektronikai készülékben használunk még ma is hagyományos eldobható vagy korszerű tölthető áramforrásokat. Hogy milyen kémiájút használunk, az attól függ, mibe szánjuk. A legismertebbek a különböző méretű, a 18650-Akku.hu-nál kapható hengeres alkáli elemek, ismerd meg őket!

Egy kis alkálielem-történelem

Először 1950-ben jelent meg a kereskedelemben egy, a legismertebb galván- vagy Leclanché elemhez hasonló, de elektrolitként nagyobb vezetőképességgel rendelkező kálium-hidroxid oldatot tartalmazó alkáli elem, amelynek a belső ellenállása kisebb, mint a korábbi szén-cink típusúé, ezért nagyobb mértékű kisütést tesz lehetővé.

Az alkáli elemek nagyobb kapacitásúak, mint a szén-cink elemek, de nagyon nagy a belső ellenállásuk, ezért ezek az energiaforrások nem tudnak magas feszültséget hordozni. Használatbavételkor nyújtják a legjobb teljesítményt, és használat közben folyamatosan veszítenek az erejükből. Ez azt eredményezi, hogy terhelés alatt leesik a teljesítményük. Nominális feszültségük 1,5 V, de nagy terhelés esetén ez 1,2 V alá is eshet, ezért van az, hogy nagy teljesítményű eszközök inkább NiCd vagy NiMh elemekkel működnek.

A legfontosabb előnyök

Előnyük a rendkívüli tartósság, a hosszú élettartam, használaton kívül akár 5-7 év eltarthatósági idővel rendelkeznek, továbbá az egyenletes feszültség, a nagy energiasűrűség. Szinte bárhol beszerezhetők, kedvező áron kaphatóak, így tartalék elemként is használhatóak.

Nagy teljesítményűek, illetve hogy a szén-cink elemekkel szemben hosszabb ideig megőrzik kapacitásukat és kevésbé hajlamosak a „szivárgásra”, vagyis biztonságosabbak. Alacsony környezeti hőmérséklet esetén is működőképesek. Leginkább a közepes és a kisebb fogyasztású elektronikai eszközökben – elemlámpákban, távirányítókban, számítógépes egerekben, rádiókban, faliórákban, füstjelzőkben – használatosak, de nagyobb áramfelvételű kellékek, például vakuk, elektronikus fényképezőgépek táplálására is alkalmasak szükség esetén.

Léteznek higany-oxid (HgO) vagy ezüst-oxid (Ag2O) aktív katódot tartalmazó alkáli elemek is. Ezek a felhasznált anyagok miatt drágábbak, viszont nagyobb kapacitásúak, nehézfém-tartalmuk miatt azonban erősen környezetszennyezőek.

Hengeres áramforrások

Alkáli elemeket beszerezhetünk a leggyakoribb méretekben és különböző típusokban, hengeres, lapos és gomb formában.

A hengeres cellák az átmérőnél nagyobb hosszmérettel rendelkeznek, szabványos méretekben elérhetők, a leggyakoribbak az AA és az AAA, jelölésük az LR előtag.

Válassz hosszú eltarthatóságú, relatíve olcsó, egyszer használatos alkáli elemeket akár tartalék áramforrásnak is!


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés