Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan gyorsítsd fel a laptopod 20ezerből?

Laptop

Hogyan gyorsítsd fel a laptopod 20ezerből?

A második alkalommal csináltam, így úgy döntöttem megmutatom azt, hogy hogyan kell, vagy érdemes felturbózni 2-3 éves laptopunkat annak érdekében, hogy jelentősen javítsuk annak teljesítményét.

A kulcsszó: az SSD. Az SSD, azaz Solid State Drive, ugyanis nem más, mint egy, a hagyományos vincsesztereknél sokkal, de sokkal gyorsabb működésre képes adattároló, mely nemcsak a neve miatt, de közeli rokonságban van az SD és egyéb memóriakártyákkal: hasonlóan nincs benne mozgó alkatrész és az olvasási, írási sebességet illetően akár 5-6-szorosára is képes, mint egy normális vinyó.

Hogy honnan lehet ilyet venni? Nagyon egyszerű: először is érdemes megnéznünk, hogy a laptopunkban milyen csatoló van, annak érdekében, hogy szétszedés után ne érjen meglepetés. Egy Google kereséssel a „laptopunk gyártója és típusa” + „specification”, majd „laptopunk gyártója és típusa” és „disassembly” szavakra máris megtudhatjuk azt, hogy éppen PATA-ZIF, vagy microSATA csatlakozóval van ellátva a gépünk. Ez azért fontos, mert ilyen SSD-ket kell beszereznünk a cseréhez.

Miután megvan, hogy milyet kell vennünk, érdemes körülnéznünk az apróhirdetési oldalakon (apronet.hu, hardverapro.hu, aprod.hu, vatera.hu), hogy ezeken árulnak-e SSD-ket másodkézből. Fontos, hogy a másodkézből vett SSD-knél minél több információt szerezzünk arról, hogy hány éves, mennyit volt használva az általunk megvásárolni kívánt típus, mert az SSD-k talán kicsit intenzívebben öregednek és ezáltal lassulnak a vinyónál, tehát ez kiemelten fontos.

Ha újat veszünk, akkor is érdemes körülnézni az árösszehasonlító oldalakon, hogy hol éppen a legolcsóbb, bár tapasztalatom szerint azért annyira nem egyszerű kifogni jó áron se ZIF, se microSATA csatolós lapkákat. Nekem azért sikerült.

Anno a Sony Vaio TZ laptopomba egy budapesti cégtől vettem egy ZIF-es 64 GB-os darabot, ez 25 ezer Ft-ot kóstált, most a Vaio TT-be első körbe szerettem volna megúszni szétszerelés nélkül és úgy döntöttem, hogy egy külső, Expresscard SSD-vel toldom meg a gépet, melyből egy 64 GB-os Verbatimot sikerült szereznem, 1 hónaposan, 30ezer Ft-ért cserébe. Igen ám, de ekkor jött a meglepetés: a Windows nem telepíthető külső meghajtóra, így az ExpressCard SSD-re sem, így variáltam kicsit a Program Files mappa átrakásával, a programok direkt SSD-re való telepítésével, de az eredmény finoman szólva sem lett meggyőző.

Újra elkezdtem túrni a netet és ráleltem az eladómra, aki egy, elmondása szerint, nagyon keveset használt microSATA csatlakozós SSD-t árult, 64 GB méretben, 18ezer Ft-ért cserébe. Megvettem.

Mit is csináljon a férfiember vasárnap délután? Hát nekiálltam szerelni.

 

Apa kezdődik...

Ezt sikerült vételeznem, ez megy a vinyó helyére.

Dolgozni csak pontosan, szépen...

Ez van a billentyűzet alatt.

Ez meg a billentyűzet alja.

Vinyó ki...

HDD vs SSD

Vasárnapi csendélet.

SSD be...

Nincs is ennél szebb látvány.

SSD tetejére, nehogy hozzáérjen valamihez.

Minden csavar a helyére.

Az eredmény magáért beszél: a Windows telepítést követően az eddig 1 perces bootolási idő a kezdőképernyőig 25 másodpercre csökkent, a gép sokkal kevesebbet hűt, „porszívózik” azóta, és minden sokkal, de sokkal gyorsabb, mint előtte volt. Alvó állapotból a gép 2 másodperc alatt ébred, és a belépést követően akármire is kattintok, az azonnal megjelenik, minden habozás nélkül.

A régi, kiszerelt belső vinyóhoz egyébként ezt követően 5.000 Ft-ért sikerült szereznem egy USB-s házat, melynek köszönhetően azóta egy külső 160 GB-os mini vincseszterem is lett.

Egyszóval mindenkinek ajánljuk a cserét, sokkal inkább, mint egy új gép vételét. Már csak azért is, mert idén állítólag érkezik a Windows 8, mely a 7-esnél (ezáltal a Vistához képest is) sokkal erőforrás hatékonyabb lesz és új életre kelti majd a régebbi gépeket. Addig is mindenkinek ajánljuk az SSD cserét, higgyétek el megéri a legózás és a ráfordított pénz és idő.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés