Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy Camera – A kettős ügynök

Fotó-videó

Teszt: Samsung Galaxy Camera – A kettős ügynök

Az, hogy egy táblagépen vagy egy okostelefonon Android fut és mellesleg kiváló képeket készít, rendben van. No de hogy egy fényképezőgépen Androidod fusson, mely mellesleg kiváló táblagép is egyben, az már pestiesen szólva is nem semmi.

Azzal a ténnyel, hogy a Samsung megtanult fényképezni, már korábban is találkoztam az NX200 és a WB100 esetében. Utóbbit meg is vásároltam magamnak a minap. De a Galaxy Camera túlmutat mindkettőn, ugyanis kompakt, profi és maga a tökély. Néhány apró, bosszantó dolgot leszámítva. A készüléket nagy izgalommal vártam, ugyanis a saját szememmel szerettem volna látni, hogy mit is tud az első androidos fényképezőgép. Pedig a használat során inkább úgy éreztem, hogy egy kiforrott, sokadik generációs eszköz van a kezemben. Mintha Steve Jobs egyből az iPhone 4S-t mutatta volna be 2007-ben.

SAM_0339

Lássuk a medvét!
A Samsungtól kölcsönkapott készüléket ezúton is szeretném megköszönni, páratlan élménnyel gazdagodtam, nemkülönben éreztem ugyanazt a vágyat, amit a WB100 után. A gyártó nem csak magát a hardvert küldte el nekem, hanem egy szép tokot is, de jött mellé még egy apróság: egy plusz akkumulátor külső töltőegységgel. Hát igen, az Android hamar lemerül. Persze nem olyan hamar, de erről később.

SAM_0306

A Galaxy Camera GC100-at a Samsung tavaly augusztusban mutatta be és november óta érhető el. Mivel micro SIM kártya befogadására is képes eszköz, ezért a T-Mobile például adatforgalmas előfizetésekkel is forgalmazza a készüléket. A fényképező nem épp a könnyű súlyáról híres, ugyanis 300 grammot nyom, viszont kellemes és stabil fogást biztosít minden helyzetben. A négy színben kapható GC100-ból nálunk a fehér járt, mely nagyon elegánssá teszi a készüléket, melynek kialakítása nálam megüti a maximumot.

SAM_0307

A készülék kívülről nem tűnik annyira különlegesnek, nincs Android logó, így simán lehetne egy dizájner fényképezőgép is. Az egyedüli különlegessége, hogy egy egész hátlapot betöltő Super Clear LCD kijelzője van. Ennek felbontása 720p, vagyis 1280×720 pixel és nagyon finomra van hangolva, 306 ppi-s. Elől a 16.3 megapixeles optika található (4608×3456 pixeles képeket készít) illetve a távolságmérő/vörös szem eltávolító LED. A készülék tetején csak két gombocska található. Az egyik a bekapcsoló gomb, a másik pedig az elsütő gomb. Az őt körülölelő keret a ZOOM és a hangerő szabályozó is egyben.

SAM_0324

A ház tetejének a baloldalán egy téglalapot találunk, mely a Xenon vakut rejti. A vakuról érdemes tudni, hogy nagyon széles tartományban villan és hogy ez lesz az első alkatrész, ami tönkremehet a Camerán, ugyanis egy pöcökkel csalogathatjuk elő, ami már most tönkre van menve és nagyon nehezen csalogatható elő vele a vaku, a visszanyomás pedig külön móka. A készülék jobb oldalán található egy hangszórónyílás, jobboldalt pedig egy fülhallgató kimenet és az USB kimenetet.

SAM_0316

A készülék hátulján az egész teret elfoglaló kijelző kapott helyet, az alján pedig a kameraállvány foglalatot és az akkumulátort rejtő fedelet találjuk. Az akkumulátor 1650 mAh-es Li-ion, ami mellett elfért még egy HDMI kimenet is (ehhez nem kell kinyitni a teljes fedelet) és ha kevés lenne a 4 GB tárhely, akkor az ideintegrált microSD kártyaolvasót is használhatjuk, ami által akár egy 70 GB-os fényképezőnk is lehet.

SAM_0335

A belső értékeket tekintve egy-egy táblagépet is simán lealáz a készülék, ugyanis az 1 GB-os memória mellett egy Exynos 4412-es foglalatba rejtett erőgéppel van dolgunk. A négymagos Cortex-A9-es processzora 1.4 GHz-es órajellel rendelkezik, a GPU-ja Mali-400MP. Támogatja az A-GPS-t is, méghozzá GLONASS pontossággal. A készülék kijelzőjét Gorilla Glass 2 védi és Android 4.1.2 Jelly Bean fut rajta, melyet kiegészít a Samsung TouchWiz UI. Ennek fényében kapcsoljuk is be.

SAM_0330

Bekapcsolva

Körülbelül 22 másodperc kell neki a hidegindításhoz és máris a legutolsó beállításokkal fotózhatunk. A készülék minden olyan szolgáltatással rendelkezik, mint a táblagépek, ennek taglalása hosszadalmas lenne, így eltekintenék ettől. Ha röviden össze kellene foglalni, akkor ez egy olyan fényképezőgép, ami kiváló tablet is egyben. A kezelőfelülete egy- az-egyben megfelel a Samsung táblagépekével, filmet is nézhetünk rajta, ha úgy tartja kedvünk. YouTube-ozhatunk, könyveket olvasgathatunk, böngészhetünk Chrome-ban, játszhatunk a mérges madarakkal, melyet a Play-ből töltünk le, de ha 3G-s előnyeit is ki akarjuk használni, akkor küldhetünk róla SMS-t és MMS-t is. Funkcionalitásban csak a telefon szoftver hiányzik belőle illetve az a nagy előnye, hogy ha az előre feltelepített Instagramot használjuk, már azonnal tökéletes képeket lőhetünk vele. A készülék tele van fotós applikációkkal, de ezeknek csak egy kis hányadával fogunk élni.

SAM_0329

Miután megadtuk a Google jelszavunkat (vagy készítünk egy új fiókot), máris használatra kész az eszköz. Ha akarjuk, élhetünk a Dropbox nyújtotta kényelemmel is. A készítők minden egyes Galaxy Camera vásárlót egy 50 GB-os felhővel lepnek meg, aminek egy előnye újságíróként feltétlenül megvan. Képzeljük el, hogy egy sajtóeseményen vagyunk vagy találkozunk egy hírességgel mondjuk a Váci utcában. Eddig mi volt a menet: készítettünk a profi gépünkkel egy fényképet majd felmásoltuk a számítógépünkre/laptopunkra a képet és elküldtük a szerkesztőségnek. A Galaxy Camerával azonban ez leegyszerűsödik, ugyanis ha használjuk a mobilnetet vagy WiFi-n vagyunk, az ellőt képek azonnal a Dropbox fiókunkban landol, ami ha közös fiók, mondjuk a szerkesztőségé, a kép elkészülte után nagyjából egy perc múlva teljes felbontásban tölthetik le a benti számítógépekre. A készülék pedig ellátja GPS adatokkal is a képeket, így mindig be tudjuk azonosítani, hogy hol örökítették meg a pillanatot. Ugyanez érvényes a videóra is, vagyis ha a kamerával rögzítünk egy pillanatot, akkor az is hamar felkerül a Dropbox-ba.

SAM_0319

Ha éppen böngészünk a készüléken, de gyorsan lőni kell egy pár képet, akkor elég megnyomni az elsütő gombot és máris aktiváltunk a fényképezőt. Ilyenkor a legutoljára használt beállításokkal tudunk fényképezni. A készülék optikája széles látószögű, 4.1-86.1 mm-es 1:2.8-5.9-as lencsével és 21x-es optikai zoommal. A szenzor 16.3 megapixeles, ami nem a legjobb, de ettől még remek fotókat készíthetünk vele.

SAM_0308

Amikor fényképezőgép módban van, az alábbi információkkal szembesülünk a kijelzőn:
– bal felső sarok: Home és rejtett menü. A házikóra tappintva visszatérünk az Androidhoz. A rejtett menüre kattintva olyan dolgok jönnek elő, mint a mikrofonnémítás, a vaku engedélyezése/letiltása, az időzítő beállítása vagy a videó minősége.
– bal alsó sarok: itt az eddig készített fotókat hívhatjuk elő. Itt könnyedén meg is oszthatjuk a képeinket, de akár tag-elhetjük is felvételen szereplőket.
– jobb felső sarok: az akkumulátor állapota és a fényképező jelenlegi programja. Nekem általában automatán volt a gép.
– jobb oldalsó sáv: digitális elsütő gomb, filmrögzítés és Üzemmód. A filmrögzítés esetén egyből elkezd videózni a kicsike.

SAM_0339

Az Üzemmód a fényképezőgép lelke. Itt választhatjuk ki, hogy milyen fényképeket szeretnénk készíteni és főleg hogyan. Az Automata módot nem kell bemutatni, itt ő dönti el, hogy mi a legjobb nekünk. Tévedni nem szokott, úgyhogy bátran éljünk vele. Az Intelligens mód ennél sokkal izgalmasabb, ugyanis itt már félautomataként működik a rendszer. Mi döntjük el, hogy milyen témában szeretnénk fotózni, itt választhatunk Tájképet és Panorámaképet is, de van a Galaxy S III-nál bevezetett

SAM_0326

Legjobb fénykép lehetőség is, vagyis egymás után sok képet készít, és ebből felajánlja a legjobban sikerültet vagy mi magunk is választhatunk egyet. A Szép arc automatikus retusálást jelent, de számtalan egyéb jelentet is használhatunk. A készülék képfeldolgozási ideje maximum pár másodperc, még a panoráma képeknél is, ami nem csoda, hiszen négymagos a processzor és 1 GB a RAM.

SAM_0328

A Professzionálisnál már profi beállításokkal találkozhatunk. Itt megadhatjuk manuálisan a záridőt (1/2000-16), a rekesz értékét (f2.8-f8.0) és az ISO érzékenységét (100-3200). Videóban pedig az íriszen állíthatunk -2 és +2 érték között.

SAM_0327

A készülék szinte mindig kiváló képeket készített, de videózásra szerintem kevés a tudása. Hiába rögzít 1080p-ben, nekem gyengének tűnik a vele készített felvétel. A kép élességét oda helyezzük, ahova az ujjunkkal tapintunk a kijelzőn.

SAM_0323

Van árnyoldala is
Ami nem tetszett, és sose gondoltam volna hogy egy fényképezőgépnél ilyet írok, hogy a Fruit Ninja alatt nem tudtam csökkenteni a hangot a Zoom gyűrűvel. Emellett az akkumulátora nem bírja túl sokáig, az Android rendesen levesz az élettartamából, így nem csoda, hogy két akksival küldték a fényképezőt. Azért nem kell megijedni, jó sok képet lehet vele ellőni, de ugyanúgy jelen van itt is a probléma, mint a hagyományos telefonok és az okostelefonok között. A tapasztalatom szerint egy normál használat mellett a hétvégét kibírja, de ha hosszabb útra megyünk, vegyünk hozzá pár akkumulátort és egy külső töltőegységet.  Az, hogy nagyritkán kifagy a fényképező szoftvere, nem nagy kunszt, az Android bármikor bármelyik okostelefonon elköveti ezt, ezzel a problémával az elmúlt öt napban csak egyszer találkoztam, mint ahogy az Instagram is csak egyszer omlott össze.

SAM_0317

Ilyen képeket készít

2013-02-24 12.47.06

2013-02-24 12.45.49

2013-02-24 12.14.06-2

2013-02-24 11.13.36

2013-02-22 10.40.23

2013-02-22 08.20.02

2013-02-22 08.18.06

2013-02-21 18.52.25

Ítélet
A fényképezőgép erősen a kötelező kellék kategóriába tartozik. Aki új okostelefont akar venni, mert a régi lassú(bb), annak azt ajánlom, hogy fontolja meg a Galaxy Camera megvételét. A 110 ezer forintért függetlenül beszerezhető fényképezőgép az androidos készülékek minden jó tulajdonságával rendelkezik, tabletnek se rossz, a Táblagamzin alkalmazás is fut rajta, így ingyen magazinokat is olvasgathatunk a kijelzőjén. Ezek mellett kitűnő, részletgazdag fényképeket készít. Bár most vettem meg a Samsung WB100-at, már eldöntöttem, hogy maradok ezen a vonalon és a következő készülékem egy Samsung Galaxy Camera lesz. Aki pedig nem kér a 3G-ből, azoknak jó hír, hogy jön egy olcsóbb verzió is belőle, mely minden másban megegyezik a tesztalanyommal, csak az adatmodemet hagyják ki belőle.



Szólj hozzá!

További Fotó-videó

Samsung Galaxy Camera

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - gyors
  - erős
  - gyönyörű fényképek
  - rengeteg beállítás
  - 3G
  - Android Jelly Bean
  - kiváló fogás
  - gyönyörű dizájn
 
  Kontra:  
  - nem árt a pótakkumulátor
  - a vakuját nehéz elővarázsolni
  - videóban gyengének érzem
  - picit drága
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés