Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Alcor Action HD WiFi sportkamera – társ az élményekhez

Fotó-videó

Teszt: Alcor Action HD WiFi sportkamera – társ az élményekhez

Olcsó, jó, milliónyi tartozék a dobozban: ez az Alcor Act!on HD WiFi sportkamera lényege röviden összefoglalva. És hogy miért más, mint minden más sportkamera, az a tesztből kiderül…

Azok közé tartozom, akiknek már a kezdetek kezdetén volt akciókamerájuk. Már akkor is, amikor még nem volt divat. Hamar rájöttünk páran, hogy egy olyan kamera, amelyet nem kell félteni, más dimenzióból közelíti meg az élményeket, amelyeket rögzíteni próbálunk vele. Számos gyenge próbálkozás után a szórakoztatóiparban végre megtalálták azt a méretet és kialakítást, amely már tényleg mindenkinek megfelelt. Csak az ára nem, mert nem sokan engedhették meg maguknak (és engedhetik meg ma is), hogy 100 ezresért vegyenek egy kamerát és még ugyanennyit ráköltsenek a tartozékokra.

DSC09869_resize

Ezért örülünk annak, amikor elkezdtek megjelenni a piacon a méregdrága akciókamerák olcsóbb változatai. Eleinte sajnos pocsék minőségben és volt olyan tesztkészülék is, amit inkább visszaadtunk, mert vállalhatatlan volt. És most, így 2016. nyarán jött el az a pillanat, hogy kezünkbe kaphassunk egy olyan kamerát, amelyik jó is, olcsó is és alapáron benne van m-i-n-d-e-n tartozék, amely az élményeink rögzítéséhez kellhet. 25 ezres alatt mindezt? Naná, hogy elkértük tesztre.

DSC09871_resize

Hogy mi az a minden, amit kapunk hozzá? Ezzel kezdeném, mert a kamera dobozát kinyitva tényleg ez tűnik fel a leghamarabb. És gyakorlatilag könnyebb lenne azt felsorolni, hogy mit nem adnak hozzá, de mégis megpróbálom a tartozékokat számba venni. Adott a hálózati töltő, microUSB-s kábellel, és külön örülünk, hogy szabványos, azaz nem kell a kamera miatt újabb kábelt és töltőt magunkkal cipelni a nyaralásra. A kamerához vízálló tok és hozzá egy plusz hátlap, ezekről később még részletesen is szólok. Aztán egy nem vízálló keret, amellyel a kamera akkor is odafogatható bárhová, ha a tokból kivesszük. A bárhová alatt azt értem, hogy alul és felül van rajta szabványos fényképezőgép-csavarmenet, de a hátulján még egy aljzat, amely más adapterekhez csatlakozik.

DSC09866_resize

A más adapterekről pár szó: kapunk egy ruhacsipeszt, egy kormánycső-adaptert, két ragasztható tappancsot és a hozzájuk tartozó 3M bombabiztos ragasztószalagokat, 4 darab tépőzáras pántot, egy fényképezőgép-rögzítő csavarra átalakítót és visszaalakítót, egy gyors-záras rögzítőt ami egyenes és egyet, amelyik íves, és végül három különböző hosszúságú és alakú hosszabbító rudacskát. Extra felszerelés a mikroszálas törlőkendő és a gyorskötöző (kábelkötegelő) szalagok, valamint az acélsodrony, amely akkor is megtartja a kamerát, ha az egyéb rögzítés elengedne. A felsoroláskor miután leírtam, kénytelen voltam egyenként mindent visszarakni a dobozba, mert egyszerűen lehetetlen átlátni, mennyi mindent kapunk, ingyen. Esély sincs visszazárni a gyári csomagolást, olyan zsúfoltság van benne, de ennek most örülünk. Aki valaha akciókamerázott már az tudja, hogy kisebb vagyon lenne mindezt egyenként beszerezni, úgyhogy az legyen a legkisebb gondunk, hogy hol tároljuk ezt  a temérdek mindent…

DSC09875_resize

Mivel korábban – másik kameránál – megjártam már, ezúttal a második dolog a kicsomagolás után az volt, hogy megnézzem, kompatibilisek-e a tartozékok az én régi, méregdrága kamerámmal. Örömmel jelentem, hogy IGEN. Ez két okból is jó: egyrészt az Alcor Act!on tartozékait használhatom a kamerámhoz, másrészt az Alcor Act!on kamerámhoz tudok venni olyan tartozékokat, amelyek esetleg nem voltak a dobozban. Akinek van több akciókamerája is, az átélte már, hogy milyen idegesítő, ha az egymással nem csereszavatos, de hasonló tartozékok összekeverednek és folyamatosan próbálgatni kell, melyik-melyikre megy rá. Itt ilyen nincs és ez óriási szabadságot jelent.

CAMERA

Miután kiörömködtem magamat a tartozékokon, lássuk magát a kamerát! Arra kíváncsi az ember leginkább, hogy milyen felvételt lehet vele készíteni. Mielőtt továbbmennénk, nem csigázom az olvasó figyelmét, hanem beszúrok ide egy kis tesztvideót, amely magáért beszél. Ezúttal nem tettem alá zenét, hogy a kamera hangját is meg tudja hallgatni, aki kíváncsi rá. Íme, a készített videócskák egymás mögé bepakolva, mindenféle effektek nélkül:

Azt hozzátenném, hogy a videóvágó szoftver is konvertál egyszer és a YouTube is ront rajta valamit, a minőséget így kell hát tekinteni. De ezzel együtt az ember úgyis megvágja valamilyen szoftverrel és úgyis megosztja valahol a videóit, így akiknek szánjuk ezeket, azok a barátaink, ismerőseink nagyjából ezzel a minőséggel fognak találkozni. Szerintem teljesen vállalható a kép, a hang pedig minden akciókameránál ilyesmi a vízálló tok miatt.

CAMERA

Most, hogy láttuk a videó minőségét, akinek tetszik annak érdemes továbbolvasni, hogy milyen “vas” hozza létre mindezt. Az Alcor weboldalán, ide kattintva tökéletes leírást kapunk a kameráról, ezzel nem untatnánk a kedves olvasót. Emeljük ki inkább a lényeget és néhány meglepetést ebből az adathalmazból! A kamera nagyjából 6 x 4 x 3 centiméteres befoglaló méretekkel rendelkezik (halálpontosan 59,27 x 41,13 x 29,28 milliméter), azaz kísértetiesen hasonlít a többi hasonló akciókamerára. 900 mAh-s akkumulátor van a belsejében, amellyel 70 percnyi fullHD videót tudunk rögzíteni egy feltöltéssel. Sajnos pótakkumulátort nem kapunk a dobozban, így ki kell várnunk, míg a lemerült újra töltődik, ez pedig nagyjából 3 óra. A működéshez kell még egy microSD kártya is, ez sincs a dobozban. Nekem idehaza csak microSDXC kártyám volt, 64 GB-os, de ezt is vitte hibátlanul.

DSC09882_resize

Pozitív, hogy a kamera vízálló tokját csak egy húzóretesz ellenében lehet felnyitni, így véletlenül nem fog kinyílni a legextrémebb igénybevétel során sem. AZ is pozitívum, hogy a vízálló tokon a lencsét védő lap 8 csavar kicsavarásával cserélhető. Az viszont baj, hogy ez a lap sík, így bizonyos beesési szögnél a nap fénye megcsillan rajta. A gombok nagyon erősre vannak hangolva, gyerekek és nők nehezen tudják azokat kezelni. A hátlapi kijelző egybe van dolgozva a hátlappal, és csak bekapcsolásnál látjuk meg, hogy nem tölti ki az egész hátlapot, hanem csak 1,5 colos. Az viszont tény, hogy legalább van, jól látható és sokat dob a kamera használhatóságán. A legtöbb akciókamerához nincs kijelző, vagy csak méregdrágán lehet hozzájuk vásárolni.

DSC09878_resize

Jó funkció a távvezérlés, hiszen bizonyos esetekben jól jön, ha a felvételt a kamera megközelítése nélkül is el tudjuk indítani. WiFi frekvencián működik, a WiFi hatótávolságán belül. Jól jön ez, ha a kamerát felszereltük valahová és nem érjük el kézzel. A gyártó saját szoftverével iPhone-nál voltak kisebb fennakadások, de 2 perc alatt találtunk olyan szoftvert, amelyik akadásmentesen működik. Androidnál nem tapasztaltam akadást. A párosítás egyszerű és gyors, magyar nyelven zajlik minden.

DSC09877_resize
Kisebb kellemetlenség, hogy a hátlapot tartó fém stift az első vízbemerítés után elkezd rozsdásodni és nem szép látvány. Víz alatti használatnál a visszajelző LED fénye nem eléggé látható, lehetne erősebb is (vagy lehetne jobb szemünk hozzá). Mindent összevetve a kamera nagyon pozitív élményeket hagyott bennünk, jó szívvel ajánljuk bárkinek, aki az élményeit szeretné megörökíteni egy olyan felvevővel, amelyik re nem kell vigyázni. Köszönjük az Alcornak a tesztelés lehetőségét!



Szólj hozzá!

További Fotó-videó

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés