Connect with us

technokrata

Teszt: Samsung NX300 – nem tükrös, trükkös okoskamera

Fotó-videó

Teszt: Samsung NX300 – nem tükrös, trükkös okoskamera

Tükör nélkül, de cserélhető lencsékkel? Kinek kell egy ilyen fényképezőgép? A jelek szerint sokaknak, mert a piac gyakorlatilag ontja a MILC készülékeket. A siker érthető, mert nagyon szerethető egy ilyen masina. És nagyon szerethető a Samsung NX300 is.

Szorgalmasan mondogassunk magunknak: “Nem veszek kütyüt! Nem veszek kütyüt! Nem veszek kütyüt!”. Talán használ. Persze sokkal jobb módszer, ha az ember kerüli a kütyüket. Mert akkor nincs kísértés. Aki meg úgy járt, hogy jobbnál-jobb kütyük fordulnak meg a kezei között, annak meg legyen akaratereje. Remélem a “kiccsaládom” büszke rám, hogy elfehéredő ujjaim közül azért csak sikerült kicsavarni a Samsung NX300-as, tükör nélküli, cserélhető optikás okosfényképezőgépét, mert bizony én büszke vagyok magamra. Nem könnyű visszaadni, maradhatna örökre.

DSC08092_resize

Mi a baj ezzel a masinával? Semmi. A fényképezőgéppel semmi baj nincs. A baj velem van. Azzal, hogy PONT ott tartok a fényképezés terén és PONT olyan igényeim vannak, amiket a jelenlegi gépem már csak kompromisszumok árán tud kiszolgálni. A Samsung NX300-as meg PONT ki tudná, maradéktalanul. A tükörreflexes gépekhez nincs még önbizalmam – és szemem sem, ami meg azért kell egy jó fotósnak – de ez a gép pont annyival tud többet, mint egy kompakt, vagy akár egy bridge, ami nekem éppen kellene.

DSC08096_resize

És ez a “baj”. Amikor egy termék megtalálja a célközönséget. A célközönség tehát – és egyben a fényképezőgéppel elégedettek köre is – azon “fotósokból” kerül ki, akik hozzám hasonlóan már többre vágynak, de nem szeretnének 300-500 ezrest kifizetni egy géptestért, majd újabb milliókat az optikákra. Nekünk szánják, akik már tudjuk az elméletet, van némi gyakorlatunk, de néha – vagy gyakran – azért szívesen támaszkodnánk az automatikára is. Milyen vágyakat segít elérni ez a gép? Erről szól az a teszt. Szigorúan szubjektíven.

DSC08104_resize

Amikor ez ember a kezébe veszi az NX300-ast, az az első érzése, hogy ez más dimenzió. Aki ahhoz szokott, hogy előkapja a kompakt gépét, vagy akár a bridge-et, az szembesül vele, hogy amint a nagyok, ezentúl mi is fotós táskával fogunk mászkálni. Mert a cserélhető optikáknak kell a hely és a cipelésükhöz kelleni fog egy profibb, rekeszekre osztott táska. És az első élményünk az, hogy mint a nagyok, komoly arccal és tudományosan cserélgetjük a lencserendszereket, mintha tudnánk, mit is csinálunk. És az első szenzáció az, hogy bár gőzünk sincs róla, melyik optika mire jó, ez a fényképezőgép megtanít minket rá. Aki tehát szeretne tanulni, annak is tökéletes, még a használati útmutatóban is összefoglalják nekünk az alapokat.

DSC08109_resize

A következő élményünk az, hogy bármennyire is bénázunk eleinte, az elkészített fotók azért jók ám. Az automatika ugyanis javítja a hibáinkat és nagyon fontos, hogy nem megy el a kedvünk az egésztől már az elején. Hány olyan barátom van, akik belevágtak a tükörreflexes fényképezésbe és nagy csalódottan egy fél év, vagy egy év után adták is el a gépet… Túl nagy falat volt a kompakt után. Na, aki az NX300-ast vásárolja meg, azzal ilyen csúfság nem fog történni. Automatikusra állítva minden előképzettség nélkül elboldogulunk vele és ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a gépet a kis feleségem is fel-felkapkodta az asztalról és simán készítette vele a jó fotókat. Pedig ő aztán tényleg nem sokat tud a fotózásról.

SAM_0136edit_resize

Amikor nekiduráljuk magunkat és elkezdünk kicsit ismerkedni az NX300-assal, folyamatosak lesznek az ámulatok. Érdemes elolvasni a használati útmutatót, amely ide kattintva elérhető. Lehetetlen még csak felsorolni is, hogy mi mindent tud ez a gép, de hadd próbáljak kiemelni néhány dolgot. Az első ilyen dolog pont a cserélhető objektívből következik. Ugyanis ha az objekítvet levesszük a gépről, egy nagyon kényelmes méretű géptestet kapunk, amelyet könnyű elcsomagolni. A nyitott gépházba szállna be a por, ennek megakadályozására szolgál egy kupak. Ettől függetlenül arra azért készüljünk fel, hogy néha tisztogatnunk kell majd a belsejét. A gépház teteje és alja fém, a megfogásra szánt részek pedig műbőrből készültek. Mi egy fehéret kaptunk, de létezik fekete és barna színben is. Kifejezetten szép.

DSC08106_resize

A kezelhetőségről is lehetne ódákat zengeni, de néhány mondatban, sőt talán egy szóval is meg lehetne határozni a lényeget: érintőképernyő. A Samsung – ha már élenjáró ebben is – nem sajnálta a kameráról az érintőképernyőt, amely ráadásul dönthető, mégpedig két irányba. Így aztán ha a fejünk fölé tartjuk a kamerát, akkor is látjuk alulról (45 fokban), ha pedig békaperspektívából szeretnénk fotózni, akkor is látjuk felülről (90 fokban), mi is történik. A képernyő 3,31 colos átlóval rendelkezik, felbontása pedig 800×480 pixel (WVGA). Természetesen AMOLED, tökéletes részletességgel mutatja meg a fotókat, így az a csúfság sem ér minket, hogy a képernyőn jól mutató fényképek a számítógépen nem is élesek. Az érintőképernyőn minden művelet végrehajtható, de néhány, gyakran használt funkció saját gombot kapott. A gombok jól kezelhetőek és elég nagyok is.

DSC08098_resize

Akik utánaolvastak a specifikációnak – amely a Samsung hivatalos weboldalán, ide kattintva elérhető –  és netán értik is, hogy a számok mit jelentenek, azok sejthetik, hogy az NX300-asnál a fényképezéshez a fény és a képezés is megfelelő mértékben rendelkezésre áll. A képezéssel kezdeném, mert lényeges adat, hogy egy 23,5 x 15,7 milliméteres CMOS képérzékelő fordítja le digitálisra a beérkező fényt. Hogy is mondjam szépen: ez ebben a kategóriában bazinagynak számít. És ez meg is látszik az elkészített képek minőségén. A kamera elvileg 20 megapixeles – ami ugyebár csak egy szám és nem jelent semmit -, de ez a felbontás a 3:2 képaránynál igaz. Nem is nagyon torzít a széleken, de ez már így van a legelső NX-es sorozatú Samsung fényképezőgépek óta.

SAM_0205_resize

Akik – velem együtt – 16:9-ben fotóznak (merthogy ilyen képarányú képernyőkön is nézzük vissza a fotókat később, lásd még: HD tévé), azoknak 16,9 megapixellel kell beérniük. Maximálisan. A Samsungra jellemző cizelláltság itt is jelentkezik, mert a 16:9-es képaránynál 7,8; 4,9 és 2,1 megapixeles felbontást is választhatunk. Még ügyes ötlet az is, hogy az instagramozók számára tettek a gépbe 1:1 képarányt is, így 13,3; 7; 4 és 1,1 megapixellel kábíthatjuk a barátainkat. Egész más ám az Instagramon olyan fotót megosztani, amelyik fényképezőgéppel készült…

SAM_0248_resize

A fényképezéshez szükséges fény bevitelére is erősen odakoncentrált a Samsung és úgy is mondhatnánk, hogy ez a gép lényege. Az NX sorozatú gépekhez jelenleg 12 különböző optika kapható (ebből a Samsung weboldalán 9-et találunk meg, ide kattintva), ezek között mindenki megtalálhatja a maga számára legjobbat. Csak tudnunk kell, hogy mit is szeretnénk csinálni. Sajnos, az derült ki számomra, hogy a géphez semmilyen lencsét nem kapunk a csomagban, ugyanis a kicsomagolási résznél nem említenek SEMMIT a tartozékok között. Az biztos, hogy a nekem ideadott optikák nem is férnének el a gyári dobozban és kicsit utánaolvasva azt is látom, hogy a géptest árának többszörösét adták oda nekem tesztelésre.

SAM_0290_resize

A magyar webáruházakat böngészve viszont azt látom, hogy a 18-55 milliméteres optikával is hirdetik a gépet, így együtt 188.000.- forintos áron. Azaz vásárolhatunk olyan változatot, amellyel akár fényképezni is lehet. És itt jöjjön egy figyelmeztetés, amit nem árt, ha megszívlelünk. Ha ugyanis ehhez a géphez szeretnénk optikákat vásárolni, következik a döbbenet. Például a Samsung 85 mm f/1.4 ED SSA Portrait NX (EX-T85NB) lencserendszert 269.000,- jó magyar forintért tehetjük magunkévá, de egy egyszerűbb, 12-24 mm F4-5.6 ED lencserendszerért is elkérik a 133 magyar ezrest. Így aztán azt mindenképpen javaslom figyelembe venni a vásárlás előtt, hogy ha a lencsekészletünket szeretnénk bővíteni, akkor bizony nagyon a zsebünkbe kell majd nyúlni. A fix optikáknál kicsit jobb a helyzet, de egy 16mm f/2.4 NX (EX-W16NB) lencse például szintén elég drága, 89.900,- forint.

SAM_0126_resize

Mindezzel nem azt mondom, hogy ezek az optikák túl drágák, hiszen akik tükörreflexes gépekkel dolgoznak, nagyon jól tudják, hogy milliós nagyságrend is lehet egy-egy lencserendszer. És azt is le szeretném szögezni, hogy ez a fajta konstrukció azoknak is jó, akik összespórolgatják a pénzüket és darabonként vásárolják össze a készletüket. Mindössze hangsúlyozni szeretném, hogy a fényképezőgép magában megvásárolva nem alkalmas a használatra és további kemény összegeket kell majd áldozzunk a teljes funkcionalitásra. Akik persze NX sorozatú gépről váltanak és vásároltak már ezt-azt, azoknak az élét könnyebb.

DSC08100_resize

Azt is vegyük tudomásul, hogy az ilyen rendszerű gépnél az optikákkal folyamatosan bűvészkedni fogunk és ebben az artistamutatványban mindig ott van a leejtés, a megkarcolás eshetősége is. Hamar okozhatunk magunknak 200.000,-es kárt, ha kapkodunk, vagy nem figyelünk oda. Az optikákhoz két kupak jár, egy előre és egy a hátulra, ezek a kupakok is hajlamosak elkeveredni és folyamatos keresgélés, leszedegetés, felrakosgatás a sorsa annak, aki egy ilyen cserélhető optikás gépet vásárol. Mindenképpen javaslom tehát, hogy aki ilyen fényképezőgépet vesz, az szánjon rá még egy húszast körülbelül egy profi táskára, amely megóvja a kincseket legalább a sérülésektől. Én még biztosítást is kötnék, de ez már az én negatív hozzáállásom a közbiztonsághoz idehaza és külföldön egyaránt.

DSC08107_resize

A géptestbe nincs beépítve vaku, de a dobozban találunk egyet. Egy picikét. Ránézésre kételkedünk a teljesítményében, de az első fotózásnál ez a kétely eloszlik. Ez a kicsi valami ugyanis úgy 4-5 méterig tökéletesen teljesít, és tökéletesen együttműködik a fényképezőgéppel. A géptest tetején elhelyezkedő papucsra kell csatlakoztatni és egy csavaros megoldással lehet biztonságosan rögzíteni. Még a legnagyobb optika sem takar ki a fényből, mert a kis vaku kinyitható és így a villantó feljebb kerül úgy 3-4 centimétert. Ha nem tetszene, vagy nem lenne elég, akkor a Samsung SEF42A vakut 52.000,- forint környékén, a SEF220A vakut pedig 63.000,- forint környékén vásárolhatjuk meg a fényképezőgéphez. A használati útmutatóban ezt a két típust garantálják, hogy kifogástalanul működnek együtt a fotóaparáttal.

DSC08109a_resize

A mindennapi használat során nagyon jól jön néhány extra, amikről mindenképpen szólni kell, ha a gépről teljes képet szeretnénk adni. Ilyen extra a fényképezőgép vezeték nélküli képessége, amely segítségével a fotók nagyon hamar megoszthatók. Aki tehát megosztó személyiség, az imádni fogja a wifit és az NFC-t is. A telefonunkat (legalábbis a Samsungot és az androidosat) közelítve a fényképezőgéphez, felajánl nekünk egy Samsung Smartcamera alkalmazást, melyet letöltve olyan extrákat élvezhetünk, mint például az elkészített képek azonnali továbbítását a telefonunkra. Nem kell hozzá semmi, csak a telefon legyen a közelben. Kényelmes dolog ez.

Screenshots_2013-06-02-11-07-11

Az is nagyon kényelmes dolog, hogy wifire kapcsolódva a fényképezőgép azonnal képes a képeket felnyomni az internetre, például e-mail formájában. Brutálisan jó ötlet, hogy nem kell megadni e-mail címet a küldő oldalon, csak a címzettet kell begépelni. A beérkező e-mailnél a feladó a Camera@samsungcamera.com lesz és minden lacafaca nélkül már ott is az e-mail a fiókunkban. Hogy aztán a Samsung az e-mail címeket, amelyekre képeket küldtünk majd milyen célra használja fel, az már más tészta. Ha elkezdenek ömleni a spamek, majd szólok.

e-mail

A fényképezőgépben nincs GPS. Beszerelve legalábbis. De lehet hozzávásárolni, igaz aranyárban. A kezelési útmutatóban bemutatott GPS10 modul ugyanis bőven 30.000,- forint felett vásárolható meg még akkor is, ha külföldről hozatjuk be. Ezt pedig egy kicsit érdekesnek találom, mert egy Bluetooth külső GPS is megáll bőven 10.000,- forint alatt, akkor pedig egy ennél olcsóbban előállítható esetében miért ez a magas ár? Mindenesetre ha kell nekünk az ilyen, megvehetjük. Csendben jegyzem meg, hogy így 2013-ban szinte evidens, hogy a fényképhez rögzítjük a GPS-koordinátát is és így könnyebb megtalálni a készítés helyét utólag, és ez a funkció már 20.000,- forintos fényképezőgépekben is benne van. Ebben a kétszázezresben meg nem fért el…

nogps

És végül pár szó a videokamera funkcióról. Full HD, 1080p minőségben rögzíthetünk vele videókat, melyeknek a hangja sztereó. Ezek alapok manapság, még fényképezőgépnél is. Az viszont mindenképpen extra, hogy a fókuszt a videofelvétel közben a képernyő megérintésével vezérelhetjük. Azaz egy érintéssel megadhatjuk, mi legyen éles és mi legyen homályos. Ez nagyon jó dolog és használni is fogjuk főként akkor, amikor a befogott képben nagy mélységek vannak és az automatika ezzel nem tud mit kezdeni. Érdekes dolog, hogy a videó is működik minden optikával, de a zoomos optikáknál a rázoomolás kézzel, a tárcsa csavarásával történik, ami viszont akadozós. Legalábbis eleinte biztos. Ettől függetlenül a videofelvételek jó minőségűek és egy microHDMI csatlakozóval a lapostévén lejátszhatóak. És persze DLNA-n keresztül is, és ez a fényképezőgép is tudja a Samsung AllSharePlay-t.

DSC08097cropresize

Kiknek és minek? Azoknak ajánlom, akik hozzám hasonlóan szeretnének továbblépni a kompakt vagy a bridge világából, de a tükörreflexes gépeket túlzásnak gondolják. Azoknak is, akik szeretnének tanulni és fejlődni a fotózásban. Azoknak, akik egyszerre nem tudnak sok pénzt áldozni a fotózásra, hanem darabonként szeretnék megvásárolni a készletüket. Köszönjük a Samsung Magyarországnak a tesztkészüléket, igazán nagy élmény volt vele ez a pár nap!Szólj hozzá!

További Fotó-videó

Samsung NX300

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Olcsó, jó szoftver, óriási CMOS, sok funkció, moduláris felépítés
 
  Kontra:  
  - Nincs GPS, alapverzióban használhatatlan
 

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin