Connect with us

technokrata

Teszt: WayteQ HD1000W sportkamera – kalandálló

Fotó-videó

Teszt: WayteQ HD1000W sportkamera – kalandálló

Ha szeretnénk megmutatni másoknak is, mit éltünk át, de nem szeretnénk sok pénzt kiadni ezért, akkor kell olcsó sportkamerát választani magunknak. A WayteQ HD1000W sportkamera néhány strandbelépő árán tudja azt a minőséget, amivel már nem kell szégyenkezzünk. Az árban ezernyi tartozék is benne van, így már csak az a kérdés, hogy van-e átverés? A tesztből kiderül, hogy nincs…

Nagyon hamar eldönthető, hogy egy műszaki eszközt kell-e nekünk. Csak rá kell nézni az árcédulára és már mehetünk is tovább, hiszen legtöbben nem engedhetjük meg magunknak, hogy százezreket költsünk egy olyan kamerára, amit évente néhányszor fogunk csak elővenni. A dolgunk tehát könnyű: nagy levegő és határozott, de távolodó léptek a kirakattól.

DSC09415_resize

De mi van akkor, ha egy kamera mondjuk 30.000,- azaz harmincezer forint alatti áron kínálja magát? (Pontosabban: a mai napon konkrétan 25.900 forintért találjuk meg legolcsóbban.) A léptek ilyenkor elbizonytalanodnak és azon vesszük észre magunkat, hogy már battyogunk is hazafelé, hónunk alatt egy nagyjából 5x16x23 centiméteres dobozzal, benne egy full HD kamerával és vagy húszféle tartozékkal.

DSC09400_resize

Aztán pedig azt vesszük észre, hogy szépen megszaporodnak azok az élményeink, amelyeket nem csak egyszer és nem csak mi élhetünk át, hanem örökre meg vannak örökítve. A Wayteq HD1000W sportkamerák olyan látószögekből közvetítik az élményeinket, amelyek nagyon közel vannak a saját látószögünkhöz, így az élmény tényleg hasonlatos ahhoz, mintha ott lennénk.

DSC09412_resize

A különböző adapterekkel olyan helyekre rögzíthetjük, ahonnan különleges perspektívát adhatunk a felvételnek és emellett nem csak a barátaink, hanem mi magunk is látszunk rajtuk.  Így aztán nem is olyan könnyű eldönteni, hogy egy sportkamera kell-e nekünk. Segítek: kell!

DSC09403_resize

Többször kifejtettem már és még mindig tartom azt a véleményemet, hogy nekünk, a felhasználóknak nagyon jó az, ha megjelennek olcsó kamerák is a piacon. Növekszik a verseny, növekszik a választék és ez ahhoz vezet, hogy a (sokszor oktalanul) túlárazott készülékek ára is lejjebb kerül. Így azoknak is lehetőségük nyílik kamerát vásárolni, akik a százezres nagyságrendet nem engedhetik meg maguknak.

Screenshot_2015-05-13-08-07-10_resize

Az eleinte tehát sportkamerának szánt gépek szépen lassan átkerülnek egy másik szegmensbe és az extrémsportoskotól szépen lassan átvándorolnak a hétköznapi családok utazótáskájába. A WayteQ HD1000W tehát valójában nem is sportkamera, hanem élménykamera. Kalandálló kivitelben készült és tökéletesen alkalmas arra, hogy kibírja mindazt, amit mi magunk kibírunk.

DSC09406_resize

Nézzük hát a részleteket! Első és legfontosabb részlet, hogy a kamera képe jó. Nem kell kompromisszumot kössünk tehát és az alacsony árfekvéshez nem társul alacsony minőségű videó. Nincs torzítás a széleken, jók a beltérben készült felvételek is és ezért nem fog csalódás érni minket, amikor a nagy kedvvel készített videókat visszanézzük. Full HD videót (1920×1080 képpontosat) 30 képkockás másodpercenkénti, míg HD videót (1280×720 képpontosat) 60 fps-sel tudunk videózni.

DSC09419_resize

Meglepően sokáig bírja a kisméretű (900 mAh-s) akkumulátor ellenére is, a gyárilag megadott 90 perc egy feltöltéssel bőven megvan. Ez különösen annak fényében szép teljesítmény, hogy beépített LCD-t, azaz kijelzőt is kapunk a kamera hátlapján, amely kis mérete (1,5″-os) ellenére alkalmas arra, hogy a fontosabb részleteket pontosabban elhelyezhessük a képen, azaz videózás közben látjuk, hogy mit veszünk éppen. És ez nagy segítség.

DSC09410_resize

A kamera optikája fix, zoomolni nem tudunk, de már 12 centiméteres távolságból éles képet ad, így egészen közeli felvételek készítésére is alkalmas. Az érzékelője is jó, OmniVision OV2710 és 12 megapixeles maximális felbontást tud. A kamerának a felbontásnál sokkal fontosabb tulajdonsága, hogy 170 fokos látószöge van és a szélén sem hordósodik, nem torzul a kép. És nagyon fontos, hogy rossz fényviszonyok mellett is videózhatunk, jól korrigálja a kevés fényt. Mielőtt továbbmennénk, nézzük is meg, hogy miről is beszélek, amikor jó minőséget említek. Az alábbi videót az első szlovákiai fekvőkerékpáros találkozón készítettem. Az idő nem volt kegyes hozzánk, szinte végig esett és amikor éppen nem, akkor is csúnyán borult volt az ég. Mindezek ellenére sikerült egy szép élményt rögzíteni a kamerával, amelyet a YouTube-ra feltöltöttem és itt látható:

Ahogyan a videóban is látszik, a kamera jól korrigálja a kézrángatásból származó hullámzást. A YouTube persze felajánlotta, hogy a videó képe remeg és hogy korrigálná, de én nem kértem, mert a tesztvideó lényege, hogy látszanak rajta a hibák. Ilyen hiba például – ami szintén látható néhol a kép szélén -, hogy a lencse esőben elkoszolódik és ha nem tisztítjuk meg rendesen, akkor bizony a kép néhol homályos lehet. Ez persze nem a kamera hibája, hanem az enyém, mert csak a bringáskesztyűmmel simítottam néha végig a lencsén.

DSC09423_resize

A használat során hozzá kell szokni pár dologhoz. Ilyen például az, hogy a kijelző az előre beállítottak szerint egy idő után kikapcsol, és az első gombnyomásra csak feléled és a kívánt akció csak a második gombnyomásra indul el. Azaz, ha éppen felvételt készítünk, akkor az első gombnyomásra nem áll meg a rögzítés, csak feléled a képernyő. Ebből lehet kellemetlenségünk, ha nem figyelünk oda akkor szép zsebvideókat készíthetünk. Az ilyen kellemetlenségek elkerülésére van visszajelző LED a készüléken, amely folyamatosan világít, ha bekapcsoljuk a kamerát és a videókészítés során villog. Hasznos segéd ez.

Screenshot_2015-05-13-07-47-50_resize

Nagyon nagy segítségünkre lehet a kamera WiFi vezérlője is. Először párosítanunk kell a kamerát (ehhez a kód alapesetben 1234567890), majd le kell töltsük és futtatnunk kell az iSmart DV alkamazást (androidosoknak a Play Áruházból letölthető ide kattintva, iPhone-ra pedig a dobozban megtalálható QR kód beolvasása után). Ha ez megvan, a kamerát az okostelefonunkról is tudjuk vezérelni, mégpedig a WiFi hatókőrén belül, azaz akár 20 méterről is. Ez nagyon kényelmes dolog. A felvételek indításán és megállításán felül a beállításokat is elérjük itt, de ami a legjobb, hogy az elkészült videókat és képeket letölthetjük a telefonunkra és akár azonnal meg is oszthatjuk. Olyan funkció tehát a WiFi kapcsolat ebben a kamerában, amely minden kamerába kellene. Ennek ellenére bizonyos hős kamerákhoz csak a wifis vezérlő egység 39.000 forint. A WayteQ HD1000W sportkameránál ez ingyen van, azaz benne van a nem egészen huszonhat-ezres árban.

Screenshot_2015-05-13-07-49-18_resize

És ha már az ingyen adott tartozékokat megemlítettem, nézzük, hogy mi is van itt még! Van ugyebár egy vízálló tok, ez szokott lenni a többi sportkamerához is. 30 méteres mélységig vízálló és az összes funkció elérhető a tokba helyezett kameránál is. A gombok elég kemények, jó erősen kell nyomni azokat. Aztán kapunk egy nem vízálló tokot, alul felül csavaros menettel, amibe helyezve a kamerával töltés közben is tudunk videózni, mert kilátszanak a csatlakozók. Kormányra rögzíthető bilincset is kapunk, ezzel egészen vastag rudakra is rácsavarozható a kamera. Vannak sisakadapterek, ruhára csíptethető klipsz, számos szorítószalag, különböző szögű adapterek és ami a lényeg, ezekkel mindenhová fel tudjuk rögzíteni a kamerát.

DSC09416_resize

Kiknek és minek ajánlanám ezt a kamerát? Mindenkinek, akit csak az ár tartott vissza a vásárlástól. Aztán ajánlanám azoknak is, akiknek már van kamerájuk (nekem is van) másodkamerának, bár a sok adapter miatt hamarosan elsődleges kamera lesz belőle úgyis… Ajánlom azoknak, akik családi nyaralásokon eddig csak biztonságos távolságból mertek fényképezni és videózni vízparton, egy hagyományos fényképezőgép mellé is jó kiegészítő a nedvesebb kalandokhoz. A WayteQ HD1000W sportkamera nevével ellentétben nem csak a sportolóknak jó társ, de mindenkinek, aki szeretné a kalandjait megörökíteni. Garantáltan kalandálló.Szólj hozzá!

További Fotó-videó

WayteQ HD1000W

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Olcsó, jó minőségű videó, sok tartozék, wifis vezérlés
 
  Kontra:  
  - Nem rendelhető hozzá további tartozék
 

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin