Connect with us

technokrata

Teszt: Sony Cyber-Shot DSC-HX50 – Távollátó

Fotó-videó

Teszt: Sony Cyber-Shot DSC-HX50 – Távollátó

Leteszteltük a Sony 30 x-os optikai zoommal rendelkező fényképezőgépét.

A Sony-nak nagy gyakorlata van a digitális fényképezők piacán, a japán vállalat már a 90-es évek elején előrukkolt az első, modern kori fényképezőjével. A siker azóta is töretlen, a cég pedig egyre másra jelenteti meg jobbnál jobb fotómasináit.

Csomagolás

Már első látásra is egyértelmű, hogy egy Sony eszközről van szó, a csomagolás megegyezik a gyártó többi készülékével. Az apró, ám meglehetősen tömzsi doboz felső fiókjában a használati útmutatót és a gyártó által szükségesnek tartott papírokat találjuk.

DSC06695

Miután ezt a részt magunkra borítottuk – csak így férhetünk hozzá az alsóbb szekcióhoz -, feltárul előttünk a HX50-es fényképező, a töltő, az akkumulátor és az elengedhetetlen microUSB kábel.

Külső/ Üzemmódok

A Sony az elmúlt évek során nagy sikert aratott a HX sorozatú kompakt fényképezőivel, a felsőbb kategóriákban megtalálható masinák ugyanis a legtöbb, nem profi gépek iránt érdeklődő vásárló tetszését elnyerték. A fekete színben pompázó tesztkészülék így egy már ismert formavilággal készül, az összhatás pedig első látásra is professzionális. Szemből rögtön feltűnő, hogy az optika mennyire kitüremkedik a készülékházból, ennek az oka nem más, mint a kompakt kategóriában igen impozánsnak számító 30x-os zoom.

DSC06689

A G Lens felirat és a méretes lencsék párosa már elárulja, hogy itt bizony nem akármilyen modellről van szó, de erről majd később. Egy ilyen, zsebben is hordható készüléknél sokszor problémás a megfelelő markolat kialakítása, a kisebb méret ugyanis nemegyszer a felhasználhatóság rovására megy. Szerencsére itt nincs ilyesmiről szó, egy jól fogható markolat is elhelyezésre került, a gumírozott anyagának hála pedig a stabil fogás is biztosítva van.

DSC06690

A hátoldal is tartogat érdekességeket, a legszembetűnőbb a 3”-es, 921 ezer pixellel megáldott, Xtra Fine Trublack technológiával ellátott képernyő. A hangzatos név mögött a valóságban is egy szép színekkel operáló kijelző áll, a betekintési szögek megfelelőek, és a fotók is élettel teliek. A jobboldalára kerültek a főbb funkciógombok, itt léphetünk be a menübe, törölhetjük a képet vagy kezdhetjük el a dedikált gomb lenyomása után a videófelvételt. Örömteli, hogy a Custom feliratú, általunk kalibrálható gombra többfajta funkciót is rátehetünk kezdve az ISO állítástól a mosolyexponálásig.

DSC06693

A képernyőn megjelenő menüpontok között a 4 irányú, kattintást is lehetővé tevő tárcsával lépkedhetünk. A HX50-es felső része sem épp egy kihalt terület, a jobb szélen találjuk a P,S illetve A módban használható expozíciós érték állítótárcsát, ilyenkor világosabbá illetve sötétebbé tehetjük a képet. Mellette foglal helyet az üzemmód tárcsa, itt 10-féle opcióból választhatunk. Az első a gyártó által nagyban promózott Intelligens Automatika, ilyenkor gyakorlatilag minden magától történik, sok beleszólásunk nincs a történetbe.

DSC06691

A következő az Intelligens Automatika +, itt a készülék 6 képet lő egymás után, ezeket egyesítve pedig egy zajmentesebb, tisztább képet kapunk. A sorban a P azaz programautomatika mód következik, ennél már kézzel is állíthatjuk a dolgokat a rekeszérték és a záridő kivételével. Ez utóbbiakhoz az A illetve az S mód tartozik. Profi fotósok biztosan jó néven veszik az M azaz manuális mód opciót, ilyenkor mindent magunk állíthatunk, kedvünk szerint. Ha egy beállítás elnyeri a tetszésünket azt el is menthetjük és az MR opcióra váltva bármikor elő is hozhatjuk. Nem maradt ki az iPanoráma sem, ebben az esetben elég az exponáló gombra kattintanunk majd a készülék elkezd pásztázni, a művelet végén pedig egy összefüggő, éles kép néz vissza ránk. A legvégén a jelenetválasztó üzemmódra lehetünk figyelmesek, ilyenkor az előre megadott stílusokból választhatunk, legyen szó akár az éjszakai vagy havas körülmények között való fotózás lehetőségéről vagy épp a művészibb, elmosott háttérrel készülő képek elkészítéséről. Dícséret illeti az exponáló gombot is, a kellően nagy mérettel és megfelelő érzékeléssel megáldott kapcsoló ugyanis egyszerűen használható.

DSC06692

Előtte találjuk a zoomgyűrűt ami két sebességfokozatban állítja a 30x-os optikai zoomot. Ha kissé odébb téved a szemünk, akkor egy fura MI feliratú fedelet pillanthatunk meg. Ez a Multi Interface Shoe névre keresztelt multifunkciós aljzata amihez több extra tartozék is csatlakoztatható, például mikrofon vagy képkereső. Külön gombbal kerül felszínre a beépített vaku, ezt a megoldást állítólag az indokolta, hogy a korábbi kiadásban magától kiugró megoldás többeknek megsértette a kezét. Akárhogy is legyen, én mindenképpen egy túlbonyolított technikának tartom, félő, hogy egy leejtés tönkreteheti ezt az alkatrészt. Alul egy fedél mögött találjuk az akkumulátort és a MemoryStick illetve SD kártyák fogadására alkalmas kártyaolvasót is. Érdekesség, hogy míg a HDMI csatlakozó alulra került, addig a microUSB szabványú társáért már a jobb oldalra kell fókuszálnunk.

Képminőség 

Nem bízta a véletlenre a japán vállalat, a HX50-es alaposan el van látva csemegékkel. A világ legkisebb 30 x-os optikai zoomjával ellátott kompakt készülékbe egy 4,3-129 mm-es G objektívet helyezett el a Sony. Az 1/2.3”-es Exmor R CMOS képérzékelő 20,4 megapixeles képek készítését teszi lehetővé, a képfeldolgozás pedig a több Sony termékben is bizonyított Bionz processzor feladata.

DSC00003

Az elkészült anyagokat elnézve elmondhatjuk, hogy mindannyian jó munkát végeznek, egyedül a képzaj lehet problémás, ez ugyanis magasabb ISO beállítások esetén már túlságosan is zajossá, részletmentessé teszi a fotókat. Jól vizsgázott az aktív képstablilizátor, az Active Steady-Shot névre keresztelt megoldás sikerrel abszolválta az apróbb remegéseket. Már a dedikált gomb is sejteti, hogy komoly videós szerepében tetszeleg a HX50, szerencsére az elkészült anyagokból látszik, hogy ez nincs is másképp. Kétféle formátumban, AVCHD-ben és MP4-ben készíthetünk felvételeket, előbbi értelemszerűen a profibb, jobb minőségű tartalomhoz való, utóbbival pedig az internetre való filmecskéket rögzíthetjük.

DSC00007

Az 50 képkocka/másodperc sebességű Full HD anyagok minősége kiváló, a hang pedig a felül elhelyezett sztereó mikrofonoknak hála szintén jobb a kategória átlagánál. Felvétel közben nem hagy magunkra a készülék, az aktív képstabilizátor, az autofókusz és a fénymérés továbbra is működik.

Menürendszer

A mai, érintőképernyőktől túltengő világban kifejezetten üdvözítő, ha egy gyártó komoly energiákat fektet a gombos rendszerű készüléke kezelhetőségére. Az opciók között könnyedén, le- és felfele navigálhatunk, a magyar menünek hála pedig mindehhez hozzáértésre sincs szükség. A menüpontok között ugrálva konfigurálhatjuk a kép méretét, a videó minőségét, a képarányt, a képstabilizátor működését illetve képeffektus bekapcsolására is lehetőség van. Ha elvesznénk a rengetegben, akkor a beépített súgót igénybe véve kitisztulhat a kép.

WiFi

A japán vállalat az elmúlt időszakban rendkívül sok modelljébe építette be a WiFi funkciót, így az egyik legkomolyabb kompakt készülékből sem maradhatott ki.

1620910_695425813823484_342208667_n

A DLNA-képes HX50 egy pillanat alatt átadja a vezérlést az okostelefonunknak, ezután pedig nincs más dolgunk, mint a telefon képernyőjén át utasításokat adni a fényképezőnek. Ehhez mindössze a PlayMemories Mobile névre hallgató applikációt kell telepítenünk, a szoftver Androidra és iOS-re is elérhető.

1656370_695425827156816_564333647_n

A beállítási lehetőségek száma ilyenkor radikálisan lekorlátozódik, mindössze az önkioldó és a vaku vezérlésére van lehetőség. Véleményem szerint leginkább önarcképek vagy önmagunkról készített videók esetén érdemes igénybe venni a szolgáltatást.

Végítélet 

Úgy alakult, hogy viszonylag hosszú időt, 2,5 hetet töltött nálam a tesztkészülék és mit is mondhatnék, ez kifejezetten örömteli volt számomra. A HX50 ugyanis ma mindent tud, amit egy kompakt készüléknek tudnia kell, így aki nem sajnál 100 ezer forintért ilyen eszközt venni, annak érdemes ellátogatnia egy áruházba és alaposan szemügyre venni a kütyüt, nyugodtan állíthatom, hogy nem fog csalódni.Szólj hozzá!

További Fotó-videó

Sony Cyber-Shot DSC-HX50

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Jó képminőség
  - Korrekt szolgáltatások
  - Jó összeszerelési minőség
 
  Kontra:  
  - Kissé magas ár
 

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin