Connect with us

technokrata

Teszt: ConCorde SportCam W8 – extrém kamera extrém olcsón

Fotó-videó

Teszt: ConCorde SportCam W8 – extrém kamera extrém olcsón

Szerencsések vagyunk, hogy a technikai vívmányok szépen lassan az életünk részévé válhatnak. Ennek egyik nagyon fontos feltétele, hogy az a bizonyos kütyü legyen bárki számára megengedhető áron megvásárolható. Jó akciókamerák már régen vannak, olcsókkal is találkozhatunk. De jó és olcsó kamerából nincs túl nagy kínálat. Most mutatunk egyet…

Többször kérdezték már barátaim, hogy nem unom-e már a sok, egyforma cuccot tesztelni. Nos a válaszom nekik is az, hogy bár látszólag ugyanolyanok – például az akciókamerák is – valójában hónapról hónapra egyre jobbak kerülnek a kezembe. És emellett a tendencia mellett az is megfigyelhető, hogy a minőségük – mind a kialakítás, mind a velük készíthető videó is – egyre jobb. Így a határozott válaszom az, hogy hordjátok csak és én szívesen nyomogatom ezeket. A ConCorde SportCam W8-ast is élveztem tesztelni és élvezte az a család is, akiknek a tesztvideók elkészítéséhez kölcsönadtam pár hétre.

FHD0152

Ha már ezzel a gondolattal indítottam a tesztet, hadd tegyek egy nagyon fontos javaslatot már itt, a bevezető elején azoknak, akik éppen sportkamera vásárlásán törik a fejüket! A kamera mellett – amelynek a képességei igen fontosak – elsőként azt nézzék meg, hogy milyen tartozékokat adnak hozzá és még ennél is fontosabb, hogy milyen tartozékokat lehet venni hozzá utólag! Ha ugyanis nincs sportkameránk, akkor nem is nagyon tudjuk, hogy majd mit akarunk vele lefilmezni.

DSC09539_resize

Ez utólag fog kiderülni. Ha pedig utólag derül ki, hogy ahhoz, amihez mi szeretnénk használni pont nincs tartozék, az elég nagy gebasz! Örömmel jelentem, hogy a ConCorde SpotrCam W8 sportkamerához eleve sok tartozék van és ezekkel együtt olyan olcsó, amilyen!

DSC09541_resize

Ha később döbbenünk rá, hogy a kamerához kellene még ez-az, akkor nem baj ám, ha tudunk is hozzá vásárolni ezt-azt. A második örömteli bejelentésem már itt a teszt elején, hogy a ConCorde SportCam W8 nem csak kinézetében hasonlít, de kompatibilis is, a legismertebb sportkamera, a “HD Hős” alkatrészeivel, és minden további nélkül összevegyíthető azokkal. Azaz, ha a ConCorde kínálatából nem kapnánk pont olyan tartozékot, amire éppen vágynánk, majd a többi, ugyanezen rendszert használó kameragyártó tartozékaiból fogunk kapni. Van ám egypár. Aki pedig több kamerát is használ, az imádni fogja, hogy nem kell külön csomagolgatnia a tartozékokat, hanem minden-mindennel csereberélhető.

DSC09542_resize

Ebben a tesztben sem a száraz tényeket akarom megírni, hanem szigorúan a szubjektív véleményemet. Aki a gyári specifikációra kíváncsi, az látogasson el a termék hivatalos weboldalára és olvassa el ott. Itt pedig inkább nézzük meg azt, hogy ezek az adatok mit is jelentenek a gyakorlatban. A kamera 60 grammot nyom, és a vízálló tokkal együtt is megáll 137 gramm alatt. A gyári specifikációban írt 60 gramm tehát így értendő (amúgy az meg 63 gramm, de ennyin biztosan nem akad fenn senki…). Egy ilyen sportkamerát nem fogunk tok nélkül használni és ezt én amúgy nem is javaslom.

DSC09538_resize

A hozzá kapott vízálló tokban azt ígérik, hogy 30 méteres mélységig fogja kibírni, de az átlagember ezt nem fogja kihasználni, a mélytengeri búvárok pedig úgysem ilyen kamerákkal készítik a filmeket. Ez a 30 méter a gyakorlatban tehát annyit jelent, hogy amilyen vizekben előfordulunk – legyenek azok sós vagy édes vizek – még akkor is nagy biztonsággal védi meg a kamerát a tok, ha becsapódunk egy ugrás következtében, vagy viszonylag nagy nyomással érkezik meg valami vízsugár. És ez is nagyon fontos.

Negatív tapasztalat, hogy a tok hátlapját tartó fém tengely az első használat után máris berozsdásodik. Ez egyébként csak nem szép, de ezen kívül a termék élvezeti értékét nem befolyásolja. Főleg nem úgy, hogy a tartozékok között kapunk egy másik hátlapot is, így ha zavar, lecserélhetjük. A tokba helyezve a kamera össze gombja kezelhető (ez sem volt egyértelmű más kameráknál ám…) és a gombok nyomásához szükséges erő is csak éppen akkora, hogy maguktól ne nyomódjanak be, de emellett jól kezelhetőek.

DSC09545_resize

Ha akciókamerát vásárolunk, akkor javaslom azt is, hogy azonnal vegyünk vagy egy négyzetméternyi kétoldalú ragasztócsíkot is. A kamerához kapunk nagyon jó minőségű 3M ragasztótappancsokat is és bármilyen hihetetlen, de ezek simán fenntartják a kamerát egészen nagy sebességnél és egészen durva rázkódásoknál is. Az ördög nem alszik és ha nem is a kamerát sajnálnánk, ha mégis leesne, de a rajta lévő, sokszor megismételhetetlen videók miatt én azért egy jó erős madzaggal azért pluszban odaerősíteném valamihez. Így ha a tappancs el is enged, a kamera nem esik le, például bele a tengerbe vagy óceánba. Nagyon nem vigasztalja az embert, hogy a kamera 30 méterig vízálló, ha nem tudunk leúszni érte…

Még mielőtt a kamerára rátérnénk, nézzük kicsit a tartozékokat! A töltő és adatkábel alap minden ilyen kameránál, de az már nem alapvető, hogy szabványos is legyen. Itt szerencsére szabványos microUSB az aljzat és így bármilyen szabványos kábel belemegy. Mellette van egy HDMI kimenet is, de ehhez sajnos microHDMI kábelt nem kapunk, pár dollárért kell rendelni valami kínai webáruházból. A hálózati töltő 1 Amperes, bármilyen 1 Amperes töltővel helyettesíthető.

DSC09540_resize

A kamerához a vízálló tokon kívül jár egy nem vízálló keret is. Ez maga zseniális, mert a tetején és az alján is van szabványos fényképezőgép-állványhoz passzoló csavarmenet, amivel aztán a variációk tárháza megnyílik előttünk. De leginkább azért zseniális, mert a hátulján meg van egy olyan bepattintós csúszka, amivel a dobozban kapott egyéb elemekhez lehet csatlakoztatni. Kifejezetten értékelem, hogy a vízálló tok nélkül a kamera ugyanolyan képet rögzít, mint a tokba helyezve, ez más kameráknál nincs mindig így. Amott a vízálló tok lencséje torzít, így a vele készített kép látószöge más, mint a nélküle készítetteké. Ennél gyűlöletesebb aljasságot nem lehet elkövetni a felhasználó ellen. A ConCorde SportCam W8-nál nem aljaskodnak, a két videó ugyanolyan. Mégpedig elég jó.

DSC09547_resize

A mindenféle hevederek mellett – amikkel szinte mindenhez hozzá lehet pántolni a kamerát – nagyon imádható a bicikli – motor – kormányra rögzíthető bilincs, ezért a nagytestvér esetében elkérnek ám 6400 (biciklire) és 9400 (motorra) forintot. Itt meg ingyen kaptuk a dobozban. Ingyen kapunk egy rahedli csavart és csuklókat, amikkel aztán arra forgatjuk és úgy döntjük a kamerát, amerre és ahogy akarjuk. Összességében ki merem jelenteni, hogy nincs olyan hely, amire nem lehet felrögzíteni ezekkel a kamerát. Mint korábban írtam, a ragasztószalag fogy el hamar, de abból meg lehet vásárolni utánpótlást. Ha a tartozékokat összeszámoljuk, azokért kifizetünk más kameráknál nagyjából annyit, amennyiért ezt a kamerát megkapjuk tartozékostul, tokkal-vonóval. Ez a fő vonzereje és még be sem kapcsoltuk!

DSC09546_resize

Kapcsoljuk hát be! Persze előtte tegyünk bele egy microSDHC kártyát, amiből 32 GB-t tud fogadni. És persze tegyük be a 900 mAh-s akksit de nagyon vigyázzunk, hogy a rajta elhelyezett átlátszó szalag felülre kerüljön és rajta is legyen, mert soha többet nem fogjuk tudni kivenni ennek hiányában. Itt jegyzem meg, hogy szívesen láttam volna a dobozban még egy akksit, mert a kamera határait nem a 32 GB-s kártya jelenti, hanem a viszonylag kis akksi. Persze csak az extrém sportolóknak, akik extrém időket töltenek el két töltés között. Ha csak úgy hobbikamerázunk, kiszolgálja az egész napunkat.

DSC09544_resize

A beállításoknál az első és legfontosabb dolgunk a dátumbélyegzőt beállítani. Sajnos alapból be van kapcsolva és ha ezen nem változtatunk, csak elkezdünk videózni, mint a jógyerek, a hibás dátum ott lehet a kép sarkában. Ez nagyon idegesítő tud lenni. Ha viszont beállítjuk, akkor jól jöhet a felvétel azonosításához (bár én a videofájl adataiból azért tök egyedül is tudom azonosítani, mikor rögzítettem azt). A menüben mindenféle finomság beállítható, 12 megapixeles széles fotókat tudunk maximum készíteni és 30 fps-es fullHD videókat. És nagyon fontos, hogy szoftveresen fejre állítható a kép, így ha a kamerát lógatjuk fejjel lefelé, akkor sem lesz fejjel lefelé a kép.

FHD0336

A kamera hátlapján van egy kis LCD, ebben is több a hős kameránál, ahol az LCD-ért 26500 forintot kének el. A ConCorde SportCam W8-ban van beépített wifi, amit okostelefonnal lehet vezérelni, a nagytestvérnél ezért 38700 forintot kérnek el. Ha tehát összesítjük a mérleget, azt fogjuk látni, hogy annyi funkciót, tartozékot kapunk a dobozban, amennyit annál a bizonyos Hős kameránál úgy 150 ezresből kapnánk meg. Plusz a kamera ára, ugyebár. Ha ezt nézzük, akkor még inkább tetszik, hogy a ConCorde SportCam W8 webáruházakban 24.990,- forintért is meglelhető, de ha csak besétálunk valamelyik nagy elektronikai boltba vagy szupermarketbe, akkor sem fogunk érte 29.990,- forintnál többet kifizetni. Mindez magyar forintban, magyar szervizháttérrel és garanciával.

FHD0323

És itt a végén talán ideje foglalkozni a lényeggel: mindezért a csekély összegért milyen minőségű videókat és képeket fog készíteni. Ezt inkább nem ecsetelném, inkább felteszek pár videót a YouTube-ra és tessék ott megnézni. Azt gondolom, hogy ez így korrekt. A videókat ezúttal nem vágom meg, nyersen látható a valóság. És itt köszönöm meg Sanyi barátomnak, hogy csinált nekünk pár szép felvételt Görögországban. Az ember egészen kedvet kap, hogy elmenjen, na de erről is szólnak ezek a videók.

Kinek és minek ajánlom a ConCorde SportCam W8-ast? Mindenkinek, akit eddig az ár tartott csak vissza a vásárlástól. Azoknak is, akiknek már van egy drága kamerájuk, de szeretnének mellé egy olcsót, hogy ugyanazt a témát más szögből is tudják rögzíteni. Azoknak is ajánlom, akik szeretnének videózni extrém körülmények között is, de féltik a fényképezőgépet vagy a telefont. A sportkamerát a ConCorde-tól kaptuk tesztelésre és itt köszönöm meg az extra türelmet, amit a nyár folyamán tanúsítottak irántam. Nagyon nem akartam ám visszaadni, igazából ezért volt nálam ilyen sokáig.Szólj hozzá!

További Fotó-videó

ConCorde Sportcam W8

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  -
 
  Kontra:  
  -
 

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin