Connect with us

technokrata

Teszt: Sony DSC-W620 – a belépő ultrakompakt

Fotó-videó

Teszt: Sony DSC-W620 – a belépő ultrakompakt

A japán vállalat egyik legújabb mini fényképezőgépe kedvező áron kínál némi automata profizmust.

Pár évvel ezelőtt úgy tűnt, a mobilkamerák robbanásszerű fejlődése szépen kicsinálja az ultrakompakt fényképezőgép kategóriát. Ez különösen akkortájt vált igazán realitássá, amikor megjelentek az első xenon vakuval dolgozó mobilok, hiszen a felbontás növekedése után már szinte ez volt az egyetlen dolog, amiben erősebbek voltak a miniatűr fotómasinák a kamerás mobiltelefonokkal szemben. Aztán, hogy valamiféle lobbi, vagy más külső tényező hatására történt-e, azt nem tudni, de alaposan megtorpant ez a fejlődés. Kevés kivételtől eltekintve a mobilokból eltűntek a xenonok és a megapixel szám sem ugrándozott már fölfelé olyan ütemben – vagyis virágozhatott tovább az apró fényképezőgépek piaca. Így aztán manapság ha értékelhető party-fotókat szeretnénk lőni, akkor nem árt ha ott lapul nálunk egy ilyen gép.

Nagyjából ebbe a kategóriába lőhető be a Sony DSC-W620-as is, amely több szempontból is ideális erre a feladatra. Először is töredékébe kerül egy komolyabb kamerás mobiltelefonnak, hiszen alig valamivel több, mint 30 ezer forintért már beszerezhető, ami egy 14,1 megapixeles képeket gyártó Sony masináért nem tűnik soknak. Emellett a kis apróság még egy 5x-ös optikai zoommal is megörvendezteti használóját, ami ugyan rétegfunkció és ritkán is használjuk, viszont mégiscsak van, ha kell és valószínűleg sohasem fog elterjedni a kamerás telefonok optikáinak körében.

Küllem, anyagminőség

Aki azért vásárol Sony termékeket, mert azok megjelenése az esetek többségében minden más hasonló kategóriájú terméket lenyom designban, az nem feltétlenül fogja favorizálni a W620-ast, amely pontosan úgy néz ki, mint bármelyik a sok ezer hasonszőrű készülékből. Nem különösebben vékony, kellően, de ugyancsak nem extrém módon kicsi. Persze nem szabad elfelejtenünk, hogy egy meglehetősen kedvező árú gépről van szó, ami még egy ponton visszaköszön: a felhasznált anyagokban. Merthogy itt nincsen fémház, minden egyszerű műanyag csupán, abból is egy erős közepes minőségű. Ez kétélű dolog, hiszen így nyilván elég könnyű a kis kamera, ami megint csak ideális társsá teszi a W620-ast; viszont emiatt természetesen a minőségérzet azért nem olyan, mint a komolyabb fémházas Sony gépek esetében. Pedig az összeszerelési minőséggel nincs gond – egyetlen pontot leszámítva. Ez nem más, mint az akkufedél, ami azt kell mondjam a piaci gagyi szintet súrolja, hiszen a kinyíló rész annyira elnagyolva van helyén, hogy szinte mellécsukja az ember. Nehéz megérteni, hogy egy csúcsminőséghez ragaszkodó cég, minőségellenőrei hogyan engedhettek ki a kezük közül egy ilyen lötyögő fedél megoldást.

Könnyű fotózás

Képességeit tekintve a DSC-W620-as egy nagyon jó belépőmodell. Egyrészt mert korrekt áron viszonylag nagy teljesítményt nyújt, illetve mert remekül működik az automatikája. Ez pedig nagyon fontos lehet azoknak, akik nem szeretnek bíbelődni a fényképezőgép állítgatásával, csak kattintani akarnak. A készülék automata üzemmódban maga választja ki a fotózás témáját, amit folyamatosan jelez is a kijelzőjén és meglehetősen jó pontossággal méri fel a szükséges motívumalkalmazást. Szinte azonnal vált éjszakai módra, amint csökken a fény, vagy makróra, mikor a távolsággal történik ugyanez. Persze, ha valaki szeretné egyedileg beállítani az opciókat, azt is megteheti – még olyan extra is variálható, hogy a mosolyérzékelő mosolyra, félmosolyra, vagy csupán teli vigyorra reagáljon. Ez jópofa dolog, de nyilván komoly haszna nem sok van a néhány vidám pillanattól eltekintve, amit a kipróbálásakor szerez egy társaságban.

A gép kezelése kategóriájának megfelelően rendkívül egyszerű. A háromállású funkciókapcsolóval válthatunk a mozgóképalkotás a fotózás és a panorámafotózás között, amely utóbbi akár 360 fokos körfotók lövésére is alkalmas. A mozgóképanyagok rögzítése 720p-ben történhet, ami szintén remek – bár erre ma már egyre több középkategóriás mobil is simán képes. Nagyon örvendetes még a készülék gyorsasága: szinte egyetlen másodperc alatt kattintásra kész állapotba kerül a W620-as, amint lenyomjuk a gépház tetején levő bekapcsoló gombot, ami egyrészt elég érzékeny, másrészt pont olyan helyen van, ahol az ember megfogja a gépet – elég sok volt a véletlenszerű bekapcsolás mikor valaki kézbe vette. A W620 optikája egyébként széles látószögű, ami ugyancsak nem feltétlen jellemző erre az árkategóriára, úgyhogy ezért mindenképp jár a pont.

Képminőség

A képek és videók minősége egyébként elég jó, bőven hozza a kategóriaátlagot. Jól működik a zoom is, ahol a Sony spórolni tudott az a már említett anyagfelhasználás, illetve a kijelző. Ez utóbbi meglepően gyenge minőségű, az első lőtt fotóknál kicsit meg is ijedtünk, hogy ez a kamera nem fog túl jó képeket lőni, de szerencsére egy másik gépen – vagy a laptopon – megtekintve már jóval pozitívabba a helyzet.

A másik meglepetés a memóriakártya témakörét érint a W620 kapcsán. Az, hogy a Sony saját Memory Stick szabványa mellett már SD-t is kezel nem nevezhető különösebben meglepőnek, de mindenképp örvendetes. Az viszont már sokkal kevésbé, hogy egy fia kártyát sem találni a dobozban, a japánok úgy gondolták nem tesznek bele egy kisebbet, vegyen csak mindenki bele akkorát, amekkorát a pénztárcája enged. Utólag, külön pénztért. Az pedig, hogy mindehhez a készülék belső memóriája pedig mindössze 4 kép készítésére elegendő maximális felbontás esetén (mozgóképet egyáltalán nem lehet ide rögzíteni) már a legkevésbé sem tetszetős. Persze ahol van memóriakártya otthon elfekvőben, ott ez akár hasznos is lehet, hiszen nem kell legalább külön azt is megfizetni.


(A memória vonalnak adott még némi kellemetlen szájízt, hogy a saját memóriakártyámmal sehogy sem sikerült együttműködésre bírni a kis Sony-t, mert az mindig formázás után kiáltott, amely több ízben meg is történt, de mégsem változott a dolog. Magyarázatot nem találtunk a jelenségre, mivel a készülék más memóriakártyával ugyanolyan tökéletesen működött, mint a memóriaegység, egy más kamerákban. )

Summa

A Sony parányi masinája elsősorban azok számára lehet ideális társ, akik egy nagyon könnyen kezelhető gépet keresnek viszonylag kedvező áron. Leginkább talán a hölgyek tetszését nyerheti el, akik egy kis táskába szinte bárhová kényelmesen elcipelhetik a W620-at. Különösen, hogy az általunk tesztelt szürke színű mellett pirosban is elérhető.Szólj hozzá!

További Fotó-videó

Sony DSC-W620

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - gyors,
  - olcsó,
  - komkapt
  - jó videó
 
  Kontra:  
  - a 16 GB-os SDHC-t nem akarta támogatni
 

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin