Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung MV800 – Ne ítélj első látásra!

Fotó-videó

Teszt: Samsung MV800 – Ne ítélj első látásra!

Egy fényképezőgép, ami száműzi a tükörben pózolást.

Mint az mindenki számára ismeretes, a mai tinédzserek előszeretettel fotózzák magukat, leginkább a tükörben. Amikor először találkozhattunk a Samsung új „önépezőgépével”, akarva akaratlanul a fiatalabb generáció ezen hányadára asszociáltunk, hiszen ki lenne jobb célközönség egy ilyen gép számára azoknál, akik a legjobban magukat szeretik megörökíteni?!  De azt mondhatjuk, hogy a „divat” áldozatain kívül mások is örömüket lelhetik eme kis masinában…
A Samsung az IFA 2011 szakkiállításon mutatta be az új gépét, aminek felszínes átfutásával valóban elsőként az a vélemény fogalmazódik meg, hogy ez az eszköz a közösségi portálok önimádó tagjainak könnyíti meg az életét, elsősorban a kihajtható kijelzőnek köszönhetően. Pedig ez a tulajdonság más szemszögből is remekül használható.

Design és felszereltség:
A fényképezőgép első látásra átlagosnak tűnik. Ideális méretű (92 × 56,2 ×18,3 mm) és mindössze121 gramma súlya, külseje pedig igazán megnyerő. Fekete színe, szálhúzott fém borítása határozottan a jó minőség érzését kelti. Alakját tekintve markánsan lekerekített, azaz alapvetően szögletes formájú. A gép baloldala teljesen üres, jobboldalán található a hangszóró, és a csuklópántrögzítő. Ezen az oldalon, egy rejtett ajtó mögött lelhető fel a a microHDMI, valamint a microUSB csatlakozó, amelyen keresztül tölthető az alulról becsúsztatható, rejtett ajtó mögött meghúzódó akkumulátor. Ide, az akksi mellé helyezhető a mikroSD kártya.

A felső részen található a bekapcsoló (a készülék 2 mp alatt bekapcsol) és az exponáló gomb. Ez utóbbi körül helyezték el a zoomolót. A 3 colos kihajtható TFT LCD kijelzőt, vagyis magát a „hátlapot” is egy itt található 3 cm-es zsanér köti a gépvázhoz. Ezen egyébként mindössze két gombot helyeztek el, az egyik, ami a menübe visz, a másikkal pedig visszanézhetjük a már elkészült felvételeket. Többre nincs is szükség, hiszen a Smart Touch 3.0-ás technikának köszönhetően a kijelző érintésérzékeny, így minden beállítást ikonok segítségével végezhetünk. A menüben öt oldalon, 4 oszlopban és 2 sorban vannak elhelyezve a már említett ikonok. Ha már a felszereltségnél tartunk, nem szabad megfeledkeznünk a 26mm-es, ötszörös optikai zoommal rendelkező Schneider lencséről, amely mögött egy 16.2 megapixeles CCD szenzor húzódik meg, ami mintegy 16 millió képpontot számlál, ezzel akár 4608 × 3456 felbontású képeket is készíthetünk. Összesen egyébként 9 féle felbontás, és 3 féle képminőség közül választhatunk.

Kulcstényező: a MultiView
Ami miatt a gépet önfényképezőnek nevezhetjük az nem más, mint a MultiView funkció, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a gép LCD kijelzője 180 fokos szabadsággal mozgatható, így teljesen a gép „tetejére” fordítható, amivel, ha a lencsét magunkra szegezzük, tökéletesen látjuk, milyen kép készül majd… Rólunk. Persze, hogy minden kézre álljon, a kijelző beállítása után a gép hátulján felfedezhető egy exponáló gomb, ami még kényelmesebbé teszi az alkotás folyamatát.

Ezen kívül azonban ez a tulajdonság számos más szempontból is jól alkalmazható. 30 fokba állítva kényelmesebb lehet a képnézegetés, 90 fokon pedig egy földszinten lévő dolog, hasalás nélkül megörökíthető. Így készült például ez a kép is:

Funkciók:
Alapvetően itt is két üzemmód közül lehet választani: az „intelligens automata”, ami szinte minden beállítást elvégez a fotós helyett, illetve a „program” mód, ahol a haladók már maguknak állíthatják például a fényérzékenységet. Ugyanez a két opció él video esetén is: „intelligens video”, ami szintén mindent beállít a megfelelő felvétel készítéséhez, illetve a „video” üzemmód. Ezzel 30 képkocka/mp sebességű, és maximum 1280×720-as felbontású video készíthető.

 

A program módban kiemelnénk, hogy az arcfelismerés menüpont alatt megtalálható a mosolyfunkció, amit beállítva önmagától exponál a gép, amennyiben a fotóalany mosolyog. Pislogásérzékelés esetén pedig egymás után két kép készül, ha az elsőbe belepislog az alany. Viszont, átverni nem lehet a gépet. Amennyiben csukott szemmel próbálkozunk, a gép kiírja, hogy a „kép csukott szemmel készült”, valamint ha bájos kislány módjára az alany direkt folyamatosan gyorsan pislog, nem exponál a gép egyáltalán.


Képstílusok és extrák
A menüt böngészve számtalan képstílus választható. Egyből az első oldalon megjelenik a 3D, az önarckép, valamint az élő panorámakép funkció. Ez utóbbi működése igen egyszerű. Az exponáló gomb folyamatos nyomva tartásával pásztázzuk a rögzíteni kívánt területet. Ezzel a funkcióval egy rövidebb pásztázás után ilyen kép készül:

A további lehetőségek között megtalálható például az éjszakai és a közeli felvétel, a modellfotó, illetve a pozíció vezető, amely egy piros nőalakot rajzol a kijelzőre. Lehetőségünk van eltorzítani az arcokat a vicces arc funkcióval, de még kép a képben módban is fotózhatunk. Bár ezen kívül még van kínálat bőven, de muszáj kiemelni a divatosabb vonalat képviselő bűvös keret képmódot.

Bizonyára mindenkinek rémlik, amikor különböző profilképeken úgy szerepeltek a személyek, leginkább a nők, hogy egy épület oldalán elhelyezett óriásplakáton, vagy egy magazin címlapján jelent meg a képük. Ezt egy mozdulattal ezen a gépen is beállíthatjuk. Természetesen itt is több, mintegy 13 variációt találunk, köztük egészen ötleteseket is. Így például szerepelhet alanyunk egy régi albumban:

Vagy egy villamosmegálló oldalán egy plakáton:

De akár karácsonyi képeslapot is készíthetünk:

Az elkészült képeket pedig utólag szerkeszthetjük, tematikus albumba rendezhetjük, de akár történetet is készíthetünk azokból.

Működés:
A fényképező bekapcsolás után alig másodperc alatt magához tér. Alapvetően két kép készítése között is nagyjából ugyanennyi időre van szükség, viszont amikor már vakut is használ, ez az idő gyakorta meghosszabbodik.

Ítélet:
Kezelhetőségét tekintve pedig teljesen egyszerű, pláne az intelligens módokat használva. A menüben könnyen ki lehet igazodni, minden funkció hamar megtalálható. Az érintő képernyő megfelelően működik, nem túl érzékeny, éppen jól reagál, ahogy maguk a gombok is. Szóval összességében nem lehet a gépre panasz, de persze nem a legprofibbaknak ajánljuk. Ára olyan 70-80 ezer forint között mozog, bolttól függően.



Szólj hozzá!

További Fotó-videó

Samsung MV800

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  -
 
  Kontra:  
  -
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés