Connect with us

technokrata

Teszt: Overmax ActiveCam Sky – fullos akciókamera akciós áron

Fotó-videó

Teszt: Overmax ActiveCam Sky – fullos akciókamera akciós áron

Olyan meglepően sok tartozékkal érkezik az Overmax ActiveCam Sky, hogy az már gyanús. Főleg, ha az árát nézzük, amely a hasonló – mégpedig kísértetiesen hasonló – akciókemrákénak éppen a fele. Akkor hol az átverés? Nem itt, hanem ott, ahol ugyanilyen kamerákat kétszer ennyiért adnak el nekünk…

Elöljáróban annyit, hogy van akciókamerám és nem félek használni. Már akkor volt, amikor még ritkaságszámba ment. A gatyámat ráköltöttem akkoriban, de megérte! Számos állati jó és elég régi felvételem van hát a kalandjaimról és ellentétben a fényképezéssel, a videózást nem éreztem soha tehernek. Azt ugyanis, amikor egy-egy pillanatra meg kell állni, hogy egy fotót elkészítsünk, nem nagyon komálom, mert agyonvágja az élményt magát. Egy jó helyen rögzített kamera viszont más tészta. Az ha elég kicsi – és az Overmax ActiveCam Sky ilyen -, akkor észrevétlenül teszi a dolgát és olyan szemszögből rögzíti a kalandot, amilyen szemszögből mi látjuk. Ha tehát van akciókameránk, akkor hazavihetjük az élményeket és tényleg meg tudjuk mutatni azokat másoknak is. Nem valami idegen beállításban, hanem úgy, mintha a néző is ott lenne velünk. Ezért sikeresek az akciókamerák.

DSC09260_resize

Második felvetésem – és ez már konkrétan az Overmax ActionCam Sky típussal kapcsolatos -, hogy az akciókamerák ára többnyire borsos, és melléjük általában hasonlóan borsos összegekért vásárolunk majd tartozékokat, mire végre úgy érezzük, hogy van már egy elégséges készletünk rögzítőkből, tappancsokból amelyekkel már tényleg klassz helyekre tudjuk feltenni a kameránkat. Esetünkben nem igaz ez, hiszen maga a kamera egy jó húszassal olcsóbb, mint az ismert “nagy felbontású hős” kamera, és ebben az árban minden olyan tartozék benne van, amiért amott még súlyos tízezreket fizetünk majd ki. Az Overmax tehát nem tett semmi többet, minthogy elérhető áron – féláron – behozott nekünk egy szuper minőségben videózni és fotózni képes készüléket, s így az anyagiak már nem jelentenek nagy akadályt.

DSC09261_resize

Nézzük először azt meg, hogy mit kapunk a pénzünkért! Vigyünk a boltba egy nagyobbacska táskát, mert az Overmax ActiveCam Sky egy méretes dobozban érkezik. A doboz tetejére egy átlátszó kínáló kupolában a kamera és a hozzá tartozó távirányító került, magában a dobozban pedig a tartozékok tömege foglal helyet. Megkapjuk tehát a FullHD kamerát magát, erről majd később részletesen. A tartozékok között tehát egy távirányító – és a töltéséhez szükséges dokkoló -, egy 60 méteres mélységig vízálló ház, egy teleszkópos kar (monopod), sisakra rögzítő és vállra rögzítő adapterek, egy mellpánt és számos egyéb heveder található. Nameg egy USB-s töltő is, amelyen két akkumulátornak van hely és ebbe a két akkumulátorhelybe meg is kapjuk a két darab 1000 mAh-s, 3,885 Wh-ás akkumulátort.

DSC09284_resize

A teljes szettért kamerástul, mindenestül fizetünk ma nem egészen 72 ezrest. Próbaképpen megnéztem, hogy a mai napon 92 ezresért megvásárolható “hős” kamerához (amelyik egyébként nekem is van), mennyiért lehetne összeválogatni annyi tartozékot, hogy az Overmax ActionCam Sky-hoz hasonló felszereltségi szintet elérjük. Nos: egy mellpánt 13.000,- HUF, kerékpárvázra rögzítő bilincs 9900,- HUF, 1/4″-os szabvány menettel rögzítő átalakító 3300,- HUF (az Overmax ActionCam Sky-on eleve van menet alul), sisakra rögíztő adapter 4900,- HUF, USB dual akkutöltő 5900,- HUF, második akkumulátor 4000,- HUF, ívelt 3M ragasztóval ellátott talp 6600,- HUF, hátlapi LCD kijelző 24.900,- HUF (az Overmax ActiveCam Sky-on eleve van hátlapi LCD), bővített hátlap, hogy az LCD beférjen 3600,- HUF, kézi monopod 14.900,- HUF, távirányító 38.700,- HUF. Tényleg nagyvonalúan a legolcsóbb tartozékokat válogattam ki, de így is ott tartunk, hogy 129.700,- azaz százhuszonkilencezer-hétszáz forintot költünk tartozékokra, mire mindent megkapunk, ami az Overmax ActiveCam Sky dobozában benne van. 72 ezresért cakumpakk.

DSC09271_resize

Így aztán egy 221.700,- forintos ár áll szemben egy 72.000,- forintos árral, így a teszt elején becsült félárat kicsit alábecsültem, hiszen majdnem csak egy harmadába kerül ugyanaz a szett. És itt a lényeg! Ezeket a dolgokat összeszámolgatva ébredt bennem a kétség a kamera iránt. Azt gondoltam magamban, hogy nem létezik, hogy egy ilyen olcsó kamera jó is legyen. Nem létezik, hogy ennyi tartozékkal ennyi pénzért egy jó kamerát kapjunk. És erre a következtetésre bárki eljuthat, ha csak szimplán az adatokat nézi. Nekem mint teszternek ráadásul az a szerencsés helyzetem is megvan, hogy kipróbálhatom a kamerát és eldönthetem, hogy ezért a pénzért milyen kompromisszumokat kell megkössek. Előre szólok, hogy nem túl sokat. Kapcsoljuk hát be a kamerát és ámuljunk!

FILE0017

FullHD-s a kamera, azaz 1920×1080 képpontos videót rögzít, mindezt 60 képkocka/másodperces rátával, de csak 1080i-ben. Az 1080p-t csak 30 fps-sel tudja, de elég az! A készülék tetején két gombot találunk. Az egyik a kamera indítására és megállítására szolgál, a másikkal a használat során – akár videózás közben is – tudunk fényképet készíteni. Ez nagyon szerethető funkció főként úgy, hogy ez a két gomb a távirányítón is megvan. A kamera tetején további két menügomb található, ezek az alapbeállításokhoz kellenek és nem érhetőek el, ha a vízálló tokba beletesszük a kamerát. A vízálló tokban a bekapcsolásra szolgáló oldalsó gomb, valamint a kamera- és a fényképezőgomb kezelhetőek. A kamera hátlapját betölti az LCD kijelző, amely mindenképpen szerethető extra. Mivel a hátlap foglalt, az akkumulátort az előlap jobb felének lepattintásával tudjuk behelyezni, viszonylag könnyedén. A készülék bal oldalán egy gumi fedőlap rejti a microSDHC kártya foglalatát, amelyből 32 GB-osat tehetünk bele legfeljebb. Mellette egy miniUSB-s töltő- és adatkábel foglalat, másik oldalán pedig egy miniHDMI aljzat kapott helyet.

DSC09264_resize

Arról, hogy a kamera milyen képet készít, lehetne sokat magyarázni szóban, de inkább nézzük meg egy videón, amit a YouTube-ra feltöltöttem! A YouTube szerette volna kijavítani a remegést, de nem kértem. És még annyi megjegyzés, hogy a teszt ideje alatt 1, azaz egy perc napsütés sem volt, így a videó azt mutatja, milyen filmet lehet készíteni ezzel a kamerával szutyok időben, rossz fényviszonyok között. Persze jó fényviszonyok között nem művészet jó videót csinálni. Szóval tessék felnyomni a hangerőt, mert jó a zene is alatta! Íme:

(Figyelmeztetés: a filmben látható jeleneteket csak nagy körültekintéssel, illetve leginkább azzal sem javaslom utánozni! Nem javaslom a 0 fokos Dunában a kajakozást, csak ha van hőtartó ruházatunk! Nem javaslom a mínusz 10 fokban való kerékpározást sem, csak ha a szervezetünk felkészült és van hőtartó ruházatunk! Nem javaslom az elhagyatott területeken, térdig érő hóban futkosást sem, csak ha van megfelelő lábbelink, ami megtartja a bokánkat és van hőtartó ruházatunk, valamint ha van a háttérben egy csapat, aki eljön értünk, ha kitörnénk a lábunkat…)

Visszatérve a teszthez és a kamerához: a félelmeimmel ellentétben a kamera teljesen rendben van. Ahogyan a videóban is láthatjuk, az általa készített filmek jó minőségűek. Sajnos a 170 fokos látószögnek ára van és talán ez az, ami egyedül zavar a képben. Nevezetesen, hogy a széleken eléggé görbülnek az egyenesek, de ez a legtöbb akciókameránál így van. A kamera megvásárlása után csupán egy további költségünk lesz: microSD kártyát vásárolni, azt ugyanis nem kapunk a dobozban (megjegyzem, hogy a feljebb említett “hős” kameráknál sem). Az Overmax ActiveCam Sky tehát nagyon megéri az árát, ár/érték arányát nézve verhetetlen. Persze van néhány negatívum, amikről a korrekt tájékoztatás miatt szólni kell, következzenek most ezek!

DSC09263_resize

Elsők közt azonnal egy kis szemétkedésre hívnám fel a figyelmet. A konkurens márkához kísértetiesen hasonlítanak a tartozékok, de NEM kompatiblisek!!! Az Overmax ActiveCam Sky ugyanis M5-ös csavarokkal szerelt, míg a “hős” kamerák M6-ossal. Ez azt eredményezi, hogy az ember össze-vissza keveri a tartozékokat és köztük főleg a csavarokat és sokszor ütközünk abba, hogy egy vélt tartozék a másik kameránkhoz való. Ez nagyon idegesítő tud lenni, de csak azoknak, akiknek van másik kamerájuk is. Akiknek csak ez az egy kamerájuk lesz, azokat pedig annyiban sújtja ez a dolog, amennyiben szeretnének olyan tartozékokat vásárolni, amelyeket nem kaptak meg a dobozban. Mert ilyeneket nem fognak tudni utólag vásárolni. Hosszas keresgélés után sem sikerült külön vásárolható tartozékokra akadni. Másként lenne ez, ha a termék kompatibilis lenne az ismertebb márkával. Még azt is megkockáztatnám, hogy amazon márka használói is innen vennék a tartozékokat és nem fordítva. De ezek csak elméleti kérdések, mert gyakorlatban nincs kompatibilitás, sajnos.

DSC09285_resize

A kompatibilitás sajnos nem csak terméken kívül, de a terméken belül is probléma. Kapunk a kamerához bicikli kormányra rögzíthető bilincset is, de ebbe a vízálló kameratok nem megy bele, Ha azt hisszük, hogy csak mi vagyunk a bénák és egy kicsit erőltetjük, akkor eltörik. Nekem ez az első 5 percben sikerült is. A Biciklire – és egyéb csövekre – felszerelhető bilincs hagyományos imbuszfejű csavarokkal csatlakozik, így a felrögzítéséhez kulcskészlet kell. Persze aki biciklizni megy, annál többnyire van ilyen kulcs, de más kameráknál az ilyen bilincsek áthelyezése simán, kézzel megoldható. A kamerának az alján van szabványos fényképezőállványhoz rögzítéshez szolgáló csavarmenet és kapunk is a kamerához olyan adaptert, amivel átalakíthatjuk a menetet a készletre jellemző villás csatlakozóra. Erre nagyon vigyázzunk, mert enélkül a kamera csak vízálló tokba helyezve rögzíthető!

DSC_0427

A mellpánt nagyon jó dolog, a bemutatóvideóban többször használtam is. Sajnos gyerekméret. Én magam nem vagyok túl nagydarab, de már nekem is nehéz légzésem keletkezett, ha felvettem. Ha mondjuk mentőmellényre szeretnénk felvenni, az már esélytelen. A videóban látszik is, hogy megpróbáltam, de 5 perc után le kellett vegyem, mert nem kaptam levegőt. A kamerához kapott monopod, azaz pálca nagyon jól használható, mert nagyon könnyű, de sajnos villámzáras. Azaz a teleszkópja akkor húzható ki-be, ha elcsavarjuk. Szerintem ez nagyjából egy hétig fogja bírni a strapát. Szerencsére normál monopodokra és egyéb pálcákra is szerelhető a kamera. A dobozban kapott pálca jó hosszúra kihúzható, de ilyenkor már nagyon biztos kéz kell a remegés megakadályozására. Én mindenesetre rögzítettem ezt a botocskát a biciklire is, így készültek a videóban látható, fej feletti nézetből rögzített részek.

DSC09277_resize

A görbe felületekre – a videóban például a kajakra – 3M-es, kétoldalú ragasztószalagok segítségével tudjuk rögzíteni a kapott adaptert. Nagyon biztonságosan megtartja a kamerát, a nagyobb bajunk a leszedésével lesz. Jön vele a festék, a matrica, minden. Ilyen 3M-es matricákat tudunk utólag is vásárolni, ezekből elég sok fog fogyni. Ennyit a siránkozásról. Persze ennyi pénzért az ember azt mondja, hogy ezek a tartozékok járnak körülbelül, ebben a minőségben. A tartozékok mindegyike használható, de leleményesnek kell lennünk. Nagyon jó dolog viszont, hogy a rögzítő csavarokat szilikon szalaggal rögzítik az adapterekhez, így nem nagyon vesznek el.

DSC09274_resize

A kamera maga egyébként nagyon jól használható. Külön imádható, hogy kaptunk hozzá távirányítót, így ha olyan helyre tesszük, ahol nem érjük el kézzel, akkor is tudunk felvételt indítani és megállítani, valamint fényképezni. Nagyon jól jön ez a kajak orrára kirakott kamera esetében, de a kerékpáron, a váz kézzel el nem érhető részeire rögzítés során is. Sajnos a távirányító nem működik megbízhatóan. Nekem sok esetben nem reagált semmire. Ilyenkor ki-be kellett kapcsolgatni. A kamerán elhelyezett gombok jó nyomáspontúak, nem nagyon kell őket passzírozni. Viszont a vízhatlan tokba helyezett kameránál igencsak nyomni kell a gombokat, hogy valami történjen. Szerethető, hogy van külön fényképezőgomb, bár a készített fényképek elég gyengék. Sötétben és beltérben használhatatlan a kamera videózásra és fényképezésre egyaránt, barlangászoknak például nem ajánlom.

DSC09270_resize

A kamera menüje logikus, használati útmutató nélkül is eligazodunk benne. Tud time lapse videót is, ez hosszan zajló folyamatok időben történő sűrítésére teszi alkalmassá. Szerencsére a kamerát szoftveresen át lehet fordítani fejjel lefelé történő használatra is, de sajnos ilyenkor a menü nem fordul meg, ami nehezíti a kezelést. Kicsit idegesítő, hogy ha a takarékoskodni akarunk az energiával és a képernyőt pár másodperc után elsötétülőre állítjuk be, akkor az első gombnyomásra csak a képernyő éled fel hangos csipogás kíséretében, ami belehallatszik a felvételbe, majd csak a második gombnyomásra történik meg a kívánt akció. Így ha nem figyelünk, azt hihetjük, hogy elindítottuk vagy megállítottuk a felvételt, közben meg nem. Ráadásul egy szem árva led van csak a készüléken, ez sok esetben nem látható, így nem látjuk ebből sem, hogy megy-e a rögzítés vagy nem.

DSC09280_resize

Mindent összevetve mi is akkor a végítélet? Az Overmax ActiveCam Sky egy olyan konfiguráció, amellyel beléphetünk az akciókamerák világába. Aki nem tudja eldönteni, hogy neki kell-e akciókamera, annak ideális választás. Azoknak is ajánlom, akik szívesen filmeznének akciókamerával, de nem akarnak röpke kétszázat adni egy hasonló készletért. A kreatívoknak is ajánlom, mert a sok adapterrel nagyon lehet variálni a nézőpontokat. A dupla akkumulátornak köszönhetően nagyon sokáig bírja szusszal, így hosszabb túrákat is végigvideózhatunk vele. 10 percnyi videó a méréseim szerint a legnagyobb felbontásban rögzítve nagyjából 800 MB, azaz egy 32 GB-os kártyára teljes felbontásban nagyjából 360-400 percnyi anyag, azaz 6-7 órányi videó rögzíthető.Szólj hozzá!

További Fotó-videó

Overmax ActiveCam Sky

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Olcsó, sok tartozék, jó képminőség
 
  Kontra:  
  - Közepes anyagminőség, erős halszem jelenség,
 

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin