Connect with us

Hirdetés

technokrata

GVOP: 16 pályázat 2005-ben, pályázóbarát változások

Laptop

GVOP: 16 pályázat 2005-ben, pályázóbarát változások

Idén is fontos cél az információs társadalom és gazdaságfejlesztés.

Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter 2005. február 15-én sajtótájékoztató keretében bejelentette a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) 2005. évi pályázatait, tájékoztatást adott a konstrukciókat érintő pályázóbarát változásokról, valamint ismertette a program eddigi eredményeit. A GVOP keretén belül 2005-ben összesen 16 pályázatot hirdetett meg 45,5 milliárd forint teljes keretösszeggel. A tapasztalatokat, igényeket felmérve a feltételeket érintő jelentős egyszerűsítések, pályázóbarát változások történtek. A pályázatok befogadása 2005. március 1-jén kezdődik, a pályázatok többségénél a benyújtási határidő 2005. december 31. A pályázati dokumentációk a GKM, valamint a közreműködő szervezetek honlapjáról érhetők el.

A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) a termelőszektor modernizációját, valamint a fejlett gazdasági szolgáltató környezet kialakítását tűzi ki célul. Az Operatív Program alapelgondolása a megindult gazdasági növekedés bázisának – ágazatok, szektorok és régiók szerinti – kiszélesítése, elmélyítése, a gazdaság magas, az Európai Unió átlagát meghaladó növekedési ütemének fenntartása, a versenyképesség előmozdítása, a termelékenység növelése, ezzel az ország és az EU gazdasági fejlettsége közötti fokozatos konvergencia biztosítása.

A pályázatok a következő területek fejlesztését szolgálják:

  • beruházás-ösztönzés;
  • kis- és középvállalkozások;
  • kutatás-fejlesztés és innováció;
  • információs társadalom és gazdaságfejlesztés.

A GVOP költségvetési kerete a 2004-2006 közötti időszakra összesen több mint 154 milliárd forint. A költségvetésen belül az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának hozzájárulása 70%-ot tesz ki.

A GVOP pályázatai 2005-ben – pályázóbarát változások

A GVOP keretén belül 2005-ben összesen 16 pályázat került kiírásra 45,5 milliárd forint teljes keretösszeggel. A pályázatok jellemzően a tavalyi konstrukciókra épülnek, a támogatási tartalomban nem történt alapvető változás a tavalyi pályázatokhoz képest. A tapasztalatokat, igényeket felmérve bizonyos, a feltételeket érintő jelentős egyszerűsítések, pályázóbarát változások történtek, amelyek közül a legfontosabbak a következők:

  • a támogatásra jutó, le nem vonható ÁFA támogathatóvá vált;
  • az 1. és 4. prioritás esetében a belépési küszöbök (a minimálisan támogatható beruházási érték), a minimálisan igényelhető támogatási összegek csökkentek, az 1. és 3. prioritás esetében az elnyerhető maximális támogatás összege növekedett;
  • jogszabályváltozás miatt nem kell benyújtani a természetvédelmi, környezetvédelmi, vízügyi hatóság igazolását;
  • a felhívások egyszerűsödtek, rövidültek a tavalyihoz képest, csak a figyelemfelkeltéshez, tájékoztatáshoz szükséges alapvető információkat tartalmazzák a tájékoztatáshoz;
  • az értékelési szempontrendszer átalakult a szakmai, pályázatértékelési tapasztalatok alapján;
  • a 2. és 4. prioritás esetében a bankgarancia / kezesi kötelezvény ígérvény helyett a pályázó nyilatkozik az igénybe venni kívánt biztosítékról, ez költség és időmegtakarítás a pályázóknak;
  • a hiánypótló dokumentumok köre kibővült.

A pályázatok befogadása 2005. március 1-jén kezdődik, a pályázatok többségénél a benyújtási határidő 2005. december 31. A pályázatok benyújtásának kezdete és a beadási határidő egyes pályázatok esetében a pályázatok sajátosságainak megfelelően eltér.

2004 főbb eredményei

A GVOP 2004-ben kiemelkedően sikeres volt, 9.134 pályázat érkezett be, ebből 2005. február 11-ig 4778 pályázat nyert el támogatást több mint 72 milliárd forint értékben, amely által közel 128 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg. Kétoldalúan 1.685 darab Támogatási Szerződést írtak alá, 8,167 milliárd forint értékben.

A pályázók részére a Strukturális Alap forrásaiból a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program által kiírt 2. prioritás (Kis- és középvállalkozás fejlesztés) keretében történt először kifizetés. 2004 végéig 118,5 millió forint támogatást utaltak ki a kedvezményezetteknek. A kifizetések a Kis- és középvállalkozások műszaki-technológiai háttere fejlesztésének támogatására kiírt GVOP-2004-2.1.1. kódszámú pályázati körből kerültek ki. A beruházások összköltsége 140,5 millió forint. A további kifizetésekre az elszámolások ütemében kerül sor.

A GVOP által meghirdetett pályázati kiírásokra minden régióból nagy számban érkeztek be pályázatok. Kiemelkedett a központi helyzetben lévő közép-magyarországi régió. Ennek elsődleges oka, hogy az operatív program fő céljaként meghatározott gazdasági versenyképesség fokozása leginkább ott lehetséges, ahol a megfelelő infrastrukturális és logisztikai háttér, valamint humán erőforrás rendelkezésre áll.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően elsősorban mikro-, valamint kis- és középvállalkozások nyújtottak be pályázatot (több mint 86%) a GVOP által 2004-ben meghirdetett pályázati kiírásokra.

Jelentős a program munkaerő-piaci hatása is. A támogatott pályázók 15 ezer új munkahelyet kívánnak teremteni. A megkötött támogatási szerződésekben a pályázók közel 4.000 fő munkaerő felvételét vállalták.

Prioritások

1. prioritás: Beruházás-ösztönzés
A beérkezett projektek magas minőséget képviselnek, nagy hozzáadott érték tartalommal rendelkeznek, nagyrészt egyedi gépberuházásokat tartalmaznak. Az év első felében tapasztalható lassabb ütem a közbeszerzési törvény szigorú szabályozásának volt köszönhető. 2004. november 8-án azonban hatályba lépett a közbeszerzési törvény könnyítést jelentő módosítása, azóta a pályázási kedv a sokszorosára nőtt.

2. prioritás: Kis- és középvállalkozás fejlesztés
Ezen a prioritáson a vállalkozók részéről tapasztalt érdeklődés túlszárnyalta az előzetes várakozásokat. A legnépszerűbb felhívás a kis- és középvállalkozások műszaki-technológiai háttere fejlesztésének támogatása volt (GVOP-2004-2.1.1.). Erre 3.449 pályázat érkezett be, 40 milliárd forintot meghaladó támogatási igénnyel. Az érdeklődés rendkívül nagy volt, így a kiírást 2004. augusztus 2-án fel is kellett függeszteni. Szintén nagy népszerűségnek örvendett a többi kkv-s pályázat is. Kedvező tendencia, hogy a kisvállalkozók együttműködését elősegítő felhívások összességében a javuló statisztikai adatok alapján sikeresek.

3. prioritás: Kutatás-fejlesztés, innováció
A kutatás-fejlesztés, innováció összességében az Operatív Program eddigi legsikeresebb prioritása. Az idén meghirdetett hat – úgynevezett szakaszos beadású – pályázati kiírás beadási határideje 2004. júniusában lejárt, az összesen beérkezett 1.153 pályázatból 609 nyert 28,7 milliárd forint támogatást. 2004-ben a 3 éves keret mintegy 75%-a lekötésre került.

4. prioritás: Információs társadalom- és gazdaságfejlesztés
Ezek a pályázatok szintén igen nagy érdeklődést keltettek, az IT Kht. ügyfélszolgálatának jelentése szerint weboldalukat havonta több ezren látogatják és több száz kérdés érkezik ezzel kapcsolatban minden hónapban. A pályázói igények alapján és a prioritás céljai, valamint a támogatható projektek jobb megvalósíthatósága érdekében a tapasztalatok értékelése után több pályázati kiírás beadási határidejét 2004. december 31-éig meghosszabbították.

A legnagyobb érdeklődés az „Integrált üzleti rendszerek támogatása” című pályázati kiírást kísérte, több mint 300 pályázatot nyújtottak be. Az „E-közigazgatás fejlesztése” intézkedés iránt is kiemelkedően nagy volt az érdeklődés és ezért jelentős forrásokat sikerült lekötni 2004-ben. A GVOP-2004-4.3.1. pályázati kiírást a nagy érdeklődés miatt már 2004. augusztus 2–án le kellett zárni.

A másik két intézkedésre – GVOP 4.2 az „Információs (digitális tartalom) iparág fejlesztése” és GVOP 4.4 „A szélessávú távközlési infrastruktúra bővítése” – az ügyfélszolgálat adatai szerint az érdeklődés szintén jelentős.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés