Connect with us
Hirdetés

technokrata

Ajakherpesz? Eláruljuk, hogyan szabadulhatsz meg tőle mielőbb!

ajakherpesz

LifeStyle

Ajakherpesz? Eláruljuk, hogyan szabadulhatsz meg tőle mielőbb!

Ajakherpesz? Eláruljuk, hogyan szabadulhatsz meg tőle mielőbb!

Az ajakherpesz a leggyakoribb száj környékén kialakuló betegség az afták mellett. A herpes labilis vírusfertőzés kialakulásáért a herpes simplex vírus felelős. Általában égő, viszkető érzés kíséretében apró hólyagok jelennek meg a bőr és az ajak találkozásánál.

A MesterDent Fogászati Rendelőben állapotfelmérés keretein belül a szakértők megállapítják a panaszokat, a betegségeket, és ennek megfelelően zajlik a kezelés. Az ajakherpesz nem olyan probléma, amivel fogorvoshoz fordulnánk, azonban, ha gyakran ismétlődő jelenségről van szó, akkor célszerű konzultálni a szakemberrel.

Előfordulás, a kialakulás okai

Az ajakherpesz vírusos megbetegedés lévén kontaktfertőzés útján terjed. Ez lehet közvetlen érintkezés, de akár közös tárgyak használata is, például evőeszközöké. Sokan már kisgyerekként átesnek a primer fertőzésen, akár tünetmentesen is.

Máskor viszont a betegség rendkívül fájdalmas formában jelentkezik hólyagok formájában a szájban, esetleg a szájpadláson. Ekkor nagyon gyakran olyan kísérő tünetek is fellépnek, mint a levertség, láz vagy a nyirokcsomó duzzanata. A fertőzést követően életünk végéig a szervezetünkben marad a kórokozó, és bizonyos ingerek hatására újra aktiválódik. Ilyenek lehetnek a különféle betegségek, hormonális változások, stressz vagy napégés.

A jelentkező tünetek

Nagyon sokan arról számolnak be, hogy az érintett területen fél-egy nappal a hólyagok megjelenése előtt úgynevezett “jósló tünetek” jelentkeznek, mint például az érzékenység, a kipirosodás vagy az égő, viszkető érzés. A legjobb, ha már ekkor megkezdődik a kezelés, hogy minél rövidebb ideig álljanak fenn a panaszok.

Az említett tüneteket követően a bőr-nyálkahártya találkozásánál, vagyis főként az orrlyukaknál és az ajkak szélén megjelennek az apró hólyagok. A nagyjából gombostűfejnyi méretű hólyagok folyadékkal vannak megtelve, melyek begennyesednek pár napot követően, majd ki is fakadnak. A helyükön egy sárgás kéreg képződik. A leírt tünetek mellett jelentkezhet még étvágytalanság, torokfájás, hőemelkedés vagy láz, általános rosszullét is.

Kezelés, a gyógyulás felgyorsítása

A tünetek spontán elmúlnak 10-14 nap múltán, de kezelés által igyekezhetünk felgyorsítani a folyamatot. Kifejezetten olyan gyógyszer vagy gyógymód, mely kiírtaná a herpesz vírust a szervezetből vagy azonnal megszüntetné a tüneteket, nem létezik. Emiatt a kezelés jellemzően tüneti, a gyógyulás felgyorsítását és a fennálló panaszok enyhítését célozza.

Ahogy fentebb is említettük, az első tünetek megjelenésénél meg kell kezdeni a kezelést recept nélkül kapható vírusellenes krémek és kenőcsök alkalmazásával. Némely típusok elősegítik a hámképződést vagy enyhe érzéstelenítő hatással rendelkeznek.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés