Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ellenállóbb, mégis olcsó notebook a Toshibától

Laptop

Ellenállóbb, mégis olcsó notebook a Toshibától

A távol-keleti gyártó márciusban tervezi bemutatni új hordozható noteszgépét, mely annak ellenére, hogy ellenállóbb lesz a környezeti behatásokkal szemben, nem is kerül olyan sokba.

A Portege M300-as notebook az ultraportable kategóriába tartozik majd, azaz elsősorban a hordozhatóságot figyelembe vevő felhasználók számára tervezik értékesíteni. Az M300-as rendelkezik az EasyGuard technológiával, mely hardveres és szoftverek funkciók összességét jelenti. Ennek célja, hogy védje a rendszert és jobban igazodjon a tulajdonosok igényéhez, számoltak be a Toshibánál a tervekről.

„Három részre bontható: biztonság, védelem és kapcsolat.” – jellemezte röviden az EasyGuard technológiát Kenneth Chan, a vállalat egyik termékmenedzsere. Ennek egyik eleme az LCD panel védelme, amely a csavarok rugalmatlan kapcsolata helyett inkább rugalmasan, „kipárnázással” igyekszik védeni a kijelzőt az ütődés káros hatásaitól. Hasonló védettséget kap a noteszgép merevlemeze is, ez ráadásul rendelkezik egy gyorsulásmérő érzékelővel is, ami veszély esetén (azaz ha mondjuk leesik az eszköz az asztalról) azonnal leparkolja a winchester író/olvasó fejét, megóvandó ezzel az adatsérüléstől a lemezek felületét. Ez utóbbi voltaképp az IBM által kifejlesztett és a Thinkpadekben alkalmazott módszeréhez hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a Toshiba szenzora 3D-s, és a felhasználó szoftveresen állíthatja érzékenységét.

A váz megerősítése érdekében magnéziumötvözetet alkalmaztak, és megerősítették a sarkokat is, melyek most úgy működnek, mint az autóknál a törési zónák, közölte Chan. Többek között ennek is köszönhető, hogy a vállalat garantálja: még 72 cm-es esés után is működőképes lesz az eszköz.

További, inkább már az adatok biztonsága felé mutató fejlesztés eredménye az, hogy az IT-menedzserek a notebook bármely portját letilthatják szoftveresen – elejét véve például a nem megengedett tárolóeszközök csatlakoztatásának és az ezzel bekövetkező adatlopási veszélynek. A ConfigFree szoftver a vezetékmentes hálózati csatlakozást fejleszti tovább azzal, hogy képes 802.11b/g és Bluetooth jelek fogadására, majd egyszerű drag&drop művelettel akár létre is hozhatja az M300-as tulajdonosa a kívánt kapcsolatot.

Maga a notebook egyébként Centrino technológián alapul: egy 1,2 GHz-es ultraalacsony energiaigényű Pentium M processzor található benne. 12,1 colos LCD-vel rendelkezik, operatív tárának mérete pedig 1 GB. A hat órás működésre képes eszköz az Egyesült Királyságban nettó 1000 fontos áron kerül forgalomba.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés