Connect with us
Hirdetés

technokrata

A fogászat technológiai fejlődése és a legmodernebb eljárások

fehérvári dental fogászat

LifeStyle

A fogászat technológiai fejlődése és a legmodernebb eljárások

Képek forrása: Freepik

A fogászat technológiai fejlődése és a legmodernebb eljárások

A fogorvoslás hosszú utat tett meg az évszázadok során, a kagylókat és állati csontokat használó ősi civilizációktól a mai fejlett technológiákig, amelyek forradalmasították a szájüregi diagnosztizálást, illetve a kezelések módját, miközben az eljárások biztonságosabbá, hatékonyabbá és kényelmesebbé váltak a páciensek számára. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogyan fejlődött a fogorvoslás az évszázadok során, és hogyan változtatták meg a high-tech fejlesztések a fogászati beavatkozásokat.

A fogorvoslás kezdete és múltja

A fogorvoslás gyakorlata az ősi civilizációkig nyúlik vissza, amikor a fogfájást és a fogászati problémákat főleg gyógynövényekkel enyhítették, illetve különböző kezdetleges eszközöket használtak a fogak kihúzására és a szájbetegségek kezelésére.

 • Feljegyzések szerint először Kínában használtak amalgámból készült töméseket a 700-as években, Franciaországban pedig a 1200 körül már rutinszerűen végeztek fogászati műtéteket, beleértve a foghúzást is.
 • A 16. században ezek az eljárások megjelentek a fogorvoslással foglalkozó könyvekben, amelyek részletesen leírták a foghúzást, az állkapocs anatómiáját és a fogszuvasodást
 • A középkorban már kísérleteztek az érzéstelenítéssel, méghozzá olyan anyagokkal, mint az ópium és a bürök, amiből gyógynövényes főzeteket készítettek, ám ebben az időben a beavatkozások gyakran fertőzésekhez és komplikációkhoz vezettek.
 • A fogászat fejlődése jelentősen felgyorsult a 18. és 19. században: az első fogászati ​​iskolák és egyesületek létrejötte lehetővé tette a szakmai szervezetek megalakulását és a magasabb szintű oktatást.
 • 1905-ben feltalálták a novocaint, ami már elviselhetőbbé tette a fogorvosi viziteket, ráadásul a szájhigiénia is hatalmasat fejlődött, amikor 1913-ban megnyílt az első szájhigiéniai iskola.
 • Amikor a fogorvosi rendelőben összerezzenünk a fogfúró hangjára, köszönetet mondhatunk annak a fogorvosnak, aki 1957-ben feltalálta a nagysebességű fogászati fúrógépet.
 • Az 1960-as években pedig már a lézert is használták a fogínybetegségek kezelésére, valamint ezidőtájt fejlesztették ki a ma is ismert, kompozitgyantából készült töméseket is.
 • Az 1970-es években megjelentek az első fogimplantátumok, amelyek forradalmasították a fogpótlás területét.

Technológiai újdonságok a fogászatban

Az elmúlt évtizedekben a fogászati technológia villámgyors ütemben fejlődött, az új megoldások pedig figyelemre méltó módon alakították át a fogorvoslás területét. A legjelentősebb újítások közé tartozik többek között:

 • A digitális képalkotó technológia, például a CBCT, ami forradalmasította a diagnosztizálást és a kezeléseket. Ezek a technológiák részletes, nagy felbontású képeket nyújtanak a fogakról, az ínyről és az állkapocsról, lehetővé téve a pontosabb diagnózist és kezeléstervezést.
 • A lézeres eljárásokat ma már számos fogászati beavatkozásnál használják, beleértve a fogínyműtéteket, a szuvasodás felderítését és a fogfehérítést. A lézertechnológia pontosabb és kevésbé invazív eljárásokat tesz lehetővé, ami gyorsabb gyógyulási időt és kevesebb kellemetlenséget eredményez a betegek számára.
 • A számítógépes tervezés/számítógépes gyártás, a CAD/CAM technológia átalakította a fogpótlások elkészítésének módját, melynek segítségével például a foghéj vagy az inlay-onlay fogbetét egyetlen látogatás során megtervezhető és elkészíthető.
 • A 3D nyomtatási technológiát egyre gyakrabban használják a fogászatban implantátumok, koronák és egyéb fogpótlások készítésére.

fogászat fehérvári dental

Teljeskörű fogászati ellátás profi szakemberekkel – Fehérvári Dental

Ha fogászati kezelésre van szüksége, válassza Fehérvári Dental kiváló fogorvosait. Az innovatív budai fogászat 1997-­es megalakulásuk óta arra törekszik, hogy pácienseit a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesítse. Specialistáik a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatuk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során – a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig – mindenhol megmutatkozik, így Ön biztonságban érezheti magát akkor is, ha tart a fogorvosi vizitektől.

A fogászat kialakításában és technikai felszereltségében is magas színvonalat képvisel. Háromszintes klinikájukon 3 modern kezelő és egy képalkotó diagnosztikai helyiség (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális) is található.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés