Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Series 9 – Szentségtörés

Laptop tesztek

Teszt: Samsung Series 9 – Szentségtörés

Kipróbáltuk a Samsung elképesztően elegáns és vékony ultrabookját, a Series 9-et.

Két bajom van a Macbook Air-rel. Az egyik maga az általam nem megszokható oprendszer, a másik pedig az a fajta vallás-szerű bálványimádat, amit a megboldogult Steve Jobs-t és vállalatát körülveszi. A világító almát látván ejakuláló, összesomolygó, egymást evangelistáknak tekintő Apple közösség számára valódi vörös posztó tesztünk alanya, a Samsung Series 9-es.

Még mielőtt a cikk alján vad trollkodásba kezdenénk, tisztázásképpen szeretném leszögezni, hogy az Apple termékei az egyik legminőségibb cuccok a világon. Éppen ezért bocsátható meg az a fajta pozőr tárgyi kultusz, ami a márkát körülveszi, lévén ma már 30.000 Ft-tól a részese lehet valaki az „almás” élménynek. Ugyanakkor nem lehet véletlen az sem, hogy a hazai Mac értékesítések többségéhez adnak el Windows licenszt is, illetve talán az sem, hogy az új Macbook Airekből itthon kevesebbet adtak el idén, mint a Series 9-es Samsungból.

Egyszerűen gyönyörű

Elképzelem tehát a tekinteteket, amikor egy Apple keynote-ra besétálok egy Samsung Galaxy 2 mobillal, egy Galaxy Tab-bel és egy Samsung Series 9-cel. Valószínű olyan dolgot tennék ezzel, mint ha egy katolikus templomba sétálnék be sátánista pólóban, rövidgatyában és sapkával a fejemen. Ugyanis amíg a Galaxy mobilokat és tableteket köztudottan üldözi az Apple a koppintás-gate jegyében, addig a Series 9-es notebook is valószínű, hogy szúrná a cupertinóiak szemét.

Joggal. A Series 9 ugyanis nem más, mint a windowsos notebookok Macbook Air-je. 13 collos, nagyon vékony és egészen komoly anyagokból készült. Nem csak azért, mert a gyártó a sajtóközleményében kiemeli a repülőgépgyártásban is használt duralumíniumot, hanem azért, mert már az első kézbefogáskor szembetűnik, hogy itt nem egy műanyag, alsó kategóriás Acer notiról van szó (elnézést a politikailag nem korrekt hasonlatért, de akkor is…).

A gép vékony, könnyű (1,3 kg), és 5 órát bír az akksija netezéssel, a fényerő visszafojtásával. A külalakban a szálcsiszolt fekete borítás nagyon kúl, a készülék oldalán lévő vonalvezetés pedig egyszerűen gyönyörködteti a szemet. De tényleg. Jobb- és baloldalt egy-egy – a Macbook Air-hez hasonló – lenyitható fülön vannak a portok: kettő USB 3.0, HDMI, fejhallgató (és mikrofon egyben), micro USB és hálózati csatik. Ez utóbbihoz a gyári pakkban egy adaptert találunk, lévén a noti vékonysága miatt a hagyományos hálózati kábel csatlakozója nem fért el. Emellett a gyári csomagban a töltőt találjuk, melynek a tápegység része a szokásosnál kisebb, ráadásul össze van építve a konnektorba dugható résszel, így az kisebb, vékonyabb táskákban is elfér. A Kensington zár és a hálózati csatlakozó az, ami még oldalt a kijelzőhöz közel található.

Felnyitva egy nagyon kellemes méretű és nyomáspontú billentyűzetet és alatta a touchpadet találjuk. A billentyűzet ötvözi az Apple és a Sony Vaio notebookjainak előnyeit: mind méretében, mint kialakításában nagyon jó, kényelmes rajta dolgozni, ráadásul van háttérvilágítása is, ami éjjelekbe nyúló munka esetén sokszor jól jöhet. A touchpadbe el lettek rejtve a jobb- és bal egérgombok, kétujjas görgetésre, nagyításra, kicsinyítésre alkalmas, ha ez Windows környezet alatt annyira nem is smooth, mint iOS alatt.

Tudás

A gép gyárilag Windows 7-tel érkezik, i5-ös processzorral, 4 GB memóriával és 128 GB SSD-vel. Ez utóbbinak köszönhetően nagyon gyorsan, 20 másodperc alatt bebootol a gép, elképesztő sebességgel nyitja meg és kezeli az alkalmazásokat, nem véletlenül.

Az SSD-k ugyanis sokkal gyorsabbak, mint a hagyományos winchesterek, ráadásul ha egy normálisabb oprendszerrel használjuk őket (például nem az erőforrás hatékonynak finoman sem nevezhető Vistával), akkor egészen elképesztő felhasználói élményt tudnak nyújtani. Nincsenek kerregések, 5-10 másodperces várakozások, amíg betöltődik 1-1 alkalmazás, egyszerűen működik és kész. Na persze ehhez az is kell, hogy az oprendszeren felül azok a programok, amikkel használjuk a gépet, normálisan legyenek megírva. Éppen ezért van az, hogy komoly meglepetések érhetnek bennünket, ha egy 3-4 éves laptopon kicseréljük a vinyót SSD-re, valamint az addig jól megszokott Internet Explorer helyett például Chrome böngészőt használunk internetezésre: ezzel a két lépéssel gyakorlatilag 3-4-szeresére gyorsulhat számítógépünk, mindössze 30-40ezer forint beruházással.

Visszatérve a Series 9-re: a gép halk, nem melegíti a lábunkat használatkor, nem kezd el hangosan levegő után kapkodni Youtube videók nézegetésekor, még akkor sem, ha azokat HD módban tesszük. Valószínű egyébként, hogy ez leginkább annak köszönhető, hogy a kijelzője mindössze 1366 x 768 pixel felbontású, illetve a beépített Intel HD 3000-es videókártyánál is azért láttunk már jobbat.

Mennyibe kerül?

A Series 9 tehát a minőségi anyaghasználatnak és a komoly hardvernek köszönhetően körülbelül 5 évig lesz még jó számítógép, ha vigyázunk rá. 380ezer forintos ára azonban igencsak sok, de ha azt nézzük, hogy ez 300 nettó körül jön ki, és ezért 2 éves garanciát is kapunk, akkor mondhatjuk, hogy ennyi pénzt megér. Meg nem erősített információink szerint hamarosan jön az utód, úgyhogy az ára az S9-esnek vélhetően már csak olcsóbb lesz, lehet, hogy érdemes vele megvárni a 2012-t.



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Samsung Series 9

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - nagyon szép külső
  - villámgyors bootolási idő
  - jó akku kapacitás
 
  Kontra:  
  - lehetne erősebb videokártya
  - talán az ár kicsit magas
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 13"
  • kijelző felbontása: 1366 x 768 pixel"
  • kijelző típusa: TFT LED"
  • eszköz mérete: 298,9 x 197,8 x 26mm
  • tömeg: 1300 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel® CoreTM i5 Processor 2537M (1.40 GHz, 3MB)
  • memória: 0 GB
  • háttértár: 0 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: USB 3.0, USB 2.0, mini HDMI, miniJack, LAN
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1,3 megapixel
  • hangkártya:: SRS Premium Sound + beépített mélynyomó
  • videókártya: Intel® HD Graphics 3000
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: -
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: 3.0 (A2DP)
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows® 7 Home Premium (64 bit) / Windows® 7 Professional (64 bit)
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 6 cellás Lithium Polymer akkumulátor
  • tapasztalat: 5 óra internetezéssel
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés