Connect with us
Hirdetés

technokrata

Teszt: Fujitsu Lifebook E554 – Hosszútávú biztonság

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook E554 – Hosszútávú biztonság

Igazán jó társra lelhetünk a Fujitsu újdonságának a személyében. Az izgalmakat máshol kell keresnünk, a mindennapok során azonban jól szerepel a Lifebook E554.

A Fujitsu név hazánkban igazán a Fujitsu-Siemens kooperáció ideje alatt lett ismert, a japán gyártó azonban néhány éve már külön utakon jár, így az általuk gyártott készülékek már csak a saját márkanevüket tartalmazzák. A tesztünkben szereplő példány a megfizethető áron kínált Lifebook sorozat tagja, korrekt hardverével és igényes készülékházával pedig jó benyomást tett ránk.

Csomagolás

A készülék minimalizmusát tovább erősíti a doboz, hiszen a kartonpapírból készült csomagolásra csak fekete festék jutott, ezzel a logót és a különböző, szükséges feliratokat festették. Beljebb a használati útmutatóval, a töltővel és persze magával a tesztkészülékkel találkoztam. Aki egyéb, szemkápráztató extrára vágyik, az bizony rossz helyen keresgél.

Külső

Ahogy már a doboznál is említettem, a Lifebook E554 elsősorban letisztultságával és megfelelő hardverével, semmint extravagáns megoldásaival fog vásárlókat szerezni. A fekete színben pompázó készülékre azért jutott egy kis különlegesség, a fedlapon és a belső kéztámasz résznél is egy piros csík fut végig. Ha nem is ad sokat hozzá az összképhez, mégis örültem, hogy azért próbáltak valamit belevinni a feketeségbe. Tény azonban, hogy ez a feketeség jó hatással van az anyagokra, az olcsó műanyagok ugyanis igen tartósnak ígérkeznek, el tudom képzelni, hogy évek múltán sem lesz sok maradandó nyoma a használatnak. A fedlapot a piros csík mellett egy krómozott Fujitsu logó is díszíti, az érdekességek azonban ki is merülnek ennyiben. Belül már több dolgon akadhat meg a szemünk. Ilyen például a teljes, külön számbillentyűkkel felszerelt billentyűzet, mely kényelmes gépelést tesz lehetővé A jó billentyűzethez nem ér fel a touchpad, érzésem szerint kissé túlságosan erősen kell hozzáérnünk ahhoz, hogy érzékelje az ujjunkat. Ezen túl két gombot is elhelyeztek, ezek már könnyebben reagálnak a megnyomásra.

fujitsu1

A billentyűzet fölött az eco gombra lehetünk figyelmesek, ennek a megnyomására kikapcsol a WiFi és a Bluetooth, elnémul a hangszóró és 20%-ra csökken a fényerő. Az akkumulátorkímélő üzemmód mellett a WiFi-t kapcsolhatjuk be, illetve a bekapcsológomb is itt kapott helyet. Mellettük a LED-ek jelzik a funkciók működését. Látszik, hogy a dizájnnál egy fokkal fontosabb volt a praktikum, a WiFi-t és a működést jelző LED ugyanis duplán megtalálható a laptopon, a touchpad alatti íven. Itt helyezték el egyébként az akkumulátor és a HDD állapotjelzőjét is. A fedlap leghangsúlyosabb pontja egyértelműen a kijelző, az 1366 x 768 pixel felbontású, 15,6”-es megjelenítő azonban sajnos nem tartozik a modell büszkeségei közé. A nagy méret miatt bizony elég pixeles a kép, illetve oldalról sajnos erőteljesen torzulnak a színek. Fölötte a HD felbontású webkamera és a hozzá tartozó mikrofon foglal helyet más érdekességet nem találunk.

23250825_700

Nem halt még ki a soros port sem, legalábbis a Fujitsu szakemberei szerint hiszen a hátlapra elhelyeztek egyet a már kihaltnak hitt csatlakozóból. Szintén nem mindennapi a VGA csatlakozó megléte, hiszen ezt is egyre több cég hagyja el a készülékeiről. Szerencsére azért igazán modern szabványok is beépítésre kerültek, így van DisplayPort, HDMI és USB 3.0 is, utóbbiból összesen 3 jutott a gép oldalaira. Mellettük megtaláljuk még a vonal ki- és bementet, az Ethernet csatlakozót és a Kensington zárat is. Az alsó, csavarokkal gazdagon borított részben bővíthetjük az alapértelmezésben 4 GB-nyi RAM-ot, illetve itt van lehetőségünk a beépített DVD író eltávolítására is. Ez csak egy mozdulat, így a szabványos helyre akár egy Blu-ray író is behelyezhető. Szintén alul találjuk az egyedi dokkolócsatlakozót, amivel egy pillanat alatt tovább bővíthetjük a repertoárunkat.

 Működés

Az első indítás után  Windows 8.1 köszönt minket, majd udvariasan végigvezet a szükséges beállításokon. Ha ezen túl vagyunk, akkor a jól ismert kezelőfelülettel találkozhatunk, néhány extra funkció kíséretében. Ezek közé tartozik az Audials One, mely egy, leginkább az iTunes-ra hasonlító, teljes értékű multimédiás szoftver. Szintén a repertoár részét képezi a neves grafikus program a CorelDraw is, illetve a Cyberlink Media Suite 10-es kiadása is. Ez utóbbi akár Blu-ray tartalmak írására is képes. Szintén a Cyberlink terméke a YouCam 5-ös kiadása, mellyel a webkamerát használhatjuk. Ezen túl még a McaFee Multi Access Internet Security-t is feltelepítették a Fujitsu mérnökei, mely egy azonnali vírusirtót jelent számunkra.

e554-gallery-en1

Az extra szoftverek nem foglalnak sok helyet, az 500 GB-os merevlemezen rendelkezésre álló  448 GB-nyi tárhelyből még 423 GB szabad. A winchester mellé 4 GB-nyi RAM-ot és egy kétmagos, 2,5 GHz-en üzemelő Intel Core i3-as processzrort kap a vásárló. Ezek alapvető irodai illetve multimédiás felhasználásra elegendőnek bizonyulnak, a Lifebook E5514 azonban elérhető több RAM-mal és erősebb processzorral szerelt kiadásban is, így aki professzionális munkákat vállal és ezeket a laptopján végzi, az válassza az erősebb verziót.  A mai notebook kínálat fejlettségét jól jelzi, hogy az általam tesztelt, a legalapabb konfigurációnál eggyel jobb kivitel is rendelkezik Bluetooth 4.0-ával és n-es WiFi-vel, opcionálisan pedig akár 3G modem is kérhető bele.

Üzemidő

A 2,2 kg-os, vaskos készülékház egy 6 cellás, 5400 mAh-es akkumulátort rejt, ezzel irodai felhasználás során, közepes fényerővel körülbelül 5 órán át működik az E554-es. Természetesen komolyabb feladatok alatt ez jelentősen lecsökken, de véleményem szerint 1,5-2 órán át még a legnehezebb helyzetekben is helyt áll az eszköz.

Végítélet

Kellemes készüléket ismertem meg a Fujitsu újdonságában, a Lifebook E554-es egy átlagos igényeknek megfelelő mindenes laptop lett. Így az, aki  bruttó 200 és 240 ezer forint között gondolkodik egy hordozható készülékben és az egyéni igényei kimerülnek a strapabíró, tartós készülékben, az vessen egy pillantást a japán gyártó modelljére, hiszen biztosan hosszú ideig elégedett lesz vele. Az igazán jó pedig az, hogy az évek múltán sincs ok a panaszra, egy egyszerű memória vagy SSD bővítés még sokáig jó társsá teheti az E554-est.



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Fujitsu Lifebook E554

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Masszív készülékház
  - Strapabíró kialakítás
  - Korrekt hardver
 
  Kontra:  
  - Egy Blu-ray író beleférhetett volna az árba
  - A képernyő lehetne jobb
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 15,6"
  • kijelző felbontása: 1366 x 768"
  • kijelző típusa: LED LCD"
  • eszköz mérete: 374 x 250 x 24.2 - 31.4 mm
  • tömeg: 2200 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel Core i3-4100M 2.5 GHz
  • memória: 4 GB
  • háttértár: 500 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD,
  • portok: Soros port, VGA, HDMI, USB 3.0, Displayport, Ethernet, DVD, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 720p
  • hangkártya::
  • videókártya: Intel HD Graphics 4600
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: DVD író
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: 3G modem opcionálisan
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 8.1
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 5400 mAh
  • tapasztalat: Aktív használattal 2 óra, visszafogottan 5.
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés