Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony VAIO Z21 – Csúcsragadozó

Laptop tesztek

Teszt: Sony VAIO Z21 – Csúcsragadozó

A Sony legkomolyabb gépét kaptuk ezúttal tesztre, mely mind teljesítményét, mind árát tekintve felülmúlhatatlan.

Előre szeretném jelezni: Sony rajongóként meg sem próbálok a tesztben nem elfogult lenni új tesztalanyunkkal, semmi értelme nem lenne. A szebb napokat is látott japán gyártó kapott tőlem már hideget-meleget, de a Z szériás notiról azon kívül, hogy mintegy bruttó 800.000 Ft-ba kerül, rosszat nem tudok mondani.

13 coll, 256 GB SSD, 8 GB RAM, i7 2.7 GHz. Technokratább olvasóinknak ezek a számok már mondanak valamit, de ha azt mondom, hogy a Vaio Z széria mindezt 1,2 kg súlyban hozza, akkor már azért lehet sejteni valamit a végeredménnyel kapcsolatban.

A Z szériás Vaio a Windows-os notebookok csúcsa. Nem akar Macbook Air lenni és a már megszokott Sony eleganciával hozza mindazt, amit egyébként elvárnánk egy mai csúcskategóriás notebooktól. Hogy mik ezek? Minőségi, karbon-fiber anyagfelhasználás, jó billentyűzet (nem középen behorpadós, lekopós, nem háttérvilágítós), szép, minden körülmények között látható kijelző, nagy akku idő, és a gyorsaság. Nem kívánunk tehát mást, minthogy ne kelljen 20 másodpercnél többet többet várni egy hideg bootoláshoz, ne kelljen homokóráznunk egy-egy dokumentum megnyitásakor, minden menjen pontosan és szépen… ahogyan a csillag megy az égen. És ezt a Z21 hozza is szépen.

Külső jegyek

A Z21-es egészen elképesztően vékony és könnyű: 11-es pehelykönnyű gépeket alázó a súlya, nem beszélve a kijelzőjéről. TZ, majd TT szériás felhasználóként már hozzászoktam a kicsi, könnyű Sony gépekhez, de a Z széria mindezt már szélesebb réteg számára is látható formátumban, 13 collban hozza a megszokott csúcsminőséget. A LED-es kijelző egészen elképesztően gyönyörű, felnyitva a készülékház alsó fele mögé nyílik, ezzel mintegy kissé megemelve a billentyűzetet, melynek köszönhetően kényelmesebb a mindennapi használat. A ház valamennyi porcikájából árad a hideg profizmus: kívül-belül matt feket karbon anyagok, nem gyűjti az ujjlenyomatot, és vonalvezetését is ragaszkodik a már bevált Sony minőséghez. A gép ugyan – lévén Sony – kicsit szögletes, ezáltal inkább férfi felhasználóknak „áll jól”, de a laptop designnal való önmegvalósítás feladása lehet, hogy megéri hölgy felhasználóknak is, főleg, ha a Z21-es teljesítményét nézzük.

Na de előbb nézzük a külcsínyt. A készülékház jobboldalán találjuk a csatlakozókat: USB-t (1 db 2.0-ást és 1 db 3.0-ást), HDMI-t, jack és hálózati bemenetet, baloldalt pedig a hagyományos VGA portot találjuk.  Balkezeseknek nem jó hír, hogy a gép baloldalt hűt teljes egészében, ezáltal külső egér használatakor megizzaszthatja a kezet a gép. A készülékház elülső felére kerültek az SD és Sony Memorystick aljzatok, a Wifi és Bluetooth kapcsoló gombja pedig végre bekerült a billentyűzet fölé, melynek köszönhetően a táskában már nem tudjuk őket véletlenül kikapcsolni.

A géphez a gyári csomagban érkezik egy első ránézésre külső optikai meghajtónak kinéző eszköz is, mely igazából nem más, mint egy külső Bluray és videókártya kombó: ha nem elég a gyári Intel HD grafikai képesség, akkor az eszközt USB 3.0-án a notihoz csatlakoztatva egy Radeon 6550 1GB-os videókártyával tudjuk felturbózni a gép képességeit, mely akár videószerkesztésre is alkalmassá teszi a csúcsgépet. A külső eszközhöz egy nagyon ízléses asztali dokkoló-szerű tartót is kapunk, mellyel igazi asztali port replikátorként is funkcionál az eszköz, eggyel több USB portot adva a felhasználónak, mint amennyi a gépen található. A géphez a gyári csomagban külső akkumulátor pakkot is kapunk: ha nem lenne elég az amúgy egészen elképesztő, tényleges 6 órás üzemidő, illetve a hébe-hóba használatkor is a két hét készenlét, akkor ezt tovább tudjuk durvítani a külső akku felcsatolásával: nekünk 12, azaz tizenkettő órát ment

Működés közben

A gép elképesztően gyors, halk az 1600 x 900 pixeles kijelzű tűéles, nem tudunk rá nagyon mit mondani. Adobe alkalmazásokkal a 256-os SSD, a 8GB RAM és a csatlakoztatot külső videóporttal egészen jól elbír, nem nagyon találtunk rajta fogáspontot a teszt során.

Végre a touchpad sem hagy kívánnivalót maga után: tökéletesen működik a kétujjas görgetés, a gesztusok, a mérete talán kicsit lehetne nagyobb: körülbelül egy 11-es notihoz hasonló dimenziókkal rendelkezik, de legalább anyagát tekintve nem rücskös és nem is fényes. A touchpad közepén a már megszokott ujjlenyomat-olvasót találjuk, melynek nagy előnye, hogy az ujjainkat hozzá tudjuk rendelni egyes alkalmazások authentikációjához, így egy weboldalra, vagy banki programba való belépéshez csak az ujjunkat végig kell simítani a touchpad alján és máris bent vagyunk mindenféle kódok, felhasználónevek és jelszavak beírása nélkül.

A gép szinte egyáltalán nem melegszik, ezt valószínű a tökéletes architektúrának köszönheti, ami az egyes perifériák gondos összeválogatásából ered: valahogyan az az érzésem, hogy a TZ, TT és Z szériás notiknál különös gondot fordítottak arra, hogy a legkomolyabb minőségi alkatrészekből rakják össze ezeket a notikat és nem feltétlenül az olcsó alkatrészek és a tajvani munkások éhbérén akarta a profitját megkeresni a gyártó. Az persze másik kérdés, hogy ez mennyire bevált üzleti stratégia, ha a Sonyról szóló híreket nézzük mostanában. Mindenesetre egyedül videó vágásnál tapasztaltunk némi melegedést és zihálást: komolyabb igénybevételkor a Z21-es elég morcosan fújtat, melynek köszönhetően ha még nem is melegszik annyira, de némileg hangosabbb, mint azt egyébként gondoltuk volna. Na de valamit valamiért: nagy teljesítményhez sok levegő kell, ezt az élet valamennyi oldaláról tudhatjuk.

Verdikt

A Sony Vaio Z21-es a tökéletes Windows-os notebook. Egyedül az ára az, ami miatt azért kétszer is átgondolandó: a maga bruttó 800.000 Ft-os áráért kettő darab Asus Zenbookot és majdnem három darab Samsung S9-est tudunk venni, de ezek egyrészről nem Sony-k, másrészről például videós képességeikben nem bővíthetők olyan játszi könnyedséggel, mint a Z21-es a hozzá csatolható külső eszközzel. Ráadásul az akksit illetően is óriási a gyári bővítő pakk, mellyel akár 12 órát is kibír a gép egy feltöltéssel. Egyetlen szőrszálhasogatásként talán azt tudnám felhozni, hogy a nem kevés pénzemért a magam részéről egy prémium egeret és egy ízléses bőrtokot elvárnék az alapcsomagban, de a kapitalista énem ugyanakkor pont az ellenkezőjét sugallja: ha ennyi pénzem lenne egy ilyen gépre, akkor valószínű nem szórakoznék azon, hogy a legközelebbi boltban beszerezzek hozzá egy szép, ízlésemnek megfelelő tokot.

Mindent egybevéve azt kell, hogy mondjam, hogy a Vaio Z21-es egy új pont a bakancslistán, aki megengedheti magának, az ne gondolkozzon rajta egy percet sem. Egyértelműen ajánljuk.



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Sony VAIO Z21

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - gyönyörű kivitelezés
  - szép, minőségi kijelző
  - elképesztően könnyű
  - nagyon gyors
  - battery pack és külső videokártya
 
  Kontra:  
  - kicsit drága
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 13,3"
  • kijelző felbontása: 1600 x 900"
  • kijelző típusa: LED VAIO Display Premium"
  • eszköz mérete: 330 x 210 x 16,65mm
  • tömeg: 1180 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel® , Core™ , i7-2620M processzor
  • memória: 8GB GB
  • háttértár: 256 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD/ MS/MS Pro Duo/ MMC
  • portok: Memóriakártya olvasó, Mikrofoncsatlakozó (sztereó), Fejhallgató-csatlakozó (sztereó), HDMI kimenet, VGA kimenet
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1280 x 1024
  • hangkártya:: HD Audio
  • videókártya: AMD Radeon™ , HD 6550 videokártya + Intel® , HD Graphics 3000
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: külső Bluray/DVD RW
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: 3.0, A2DP
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 7 Professional
  • spec. szoftverek: VAIO Transfer Support, VAIO Update, VAIO Smart network, Adobe® Reader® 9, Adobe® Acrobat® Standard 9, Microsoft ® Office Starter 2010, McAfee® kiegészítő előfizetés, Norton Online BackUp próbaverzió
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok:
  • tapasztalat: 6 óra, battery pack-kal 12 óra folyamatos működés
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés