Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Toshiba KIRA – Több, mint gondolnád

Laptop tesztek

Teszt: Toshiba KIRA – Több, mint gondolnád

Ezen a héten a Toshiba legújabb ultrabookja, a KIRA érkezett hozzánk, mely könnyű, fém házával és gyönyörű kijelzőjével próbálja felhívni magára a figyelmet. 

Mi a 109-es modellt kaptuk, mely alapfelszereltségekkel rendelkezik, de teszünk során kitérünk a többi variánsra is. Lássuk mitől különleges a japán gyártó 13,3 colos újdonsága.

Dizájn

Nem könnyű nem gondolni az Apple gépeire, ha először meglátjuk a Toshiba eszközét. A fém ház (pontosabban magnézium-alumínium ötvözet), a fekete billentyűzet és kijelzőkeret, a lekerekített szélek mind a Macbook-okat idézik fel bennünk. De ezáltal egy rendkívül elegáns karcsú dizájnt kapunk, melyre nem lehet panasz. A KIRA súlya mindössze 1,1 kg (felszereltségtől függően akár 1,4 kg is lehet), így nem okoz nehézséget bárhová magunkkal vinni.

Igaz talán nem olyan kompakt, mint a Dell XPS 13, de a kijelző körüli kávának köszönhetően rendkívül kicsi, pontos méreteit tekintve 316.0 x 207.0 x 9.5 – 19.8 mm.

A szálcsiszolt hatású fém fedlapon illetve a képernyő alatt bal oldalon is ott csücsül a megszokott Toshiba logó. A képernyő belső kerete fényes műanyag, melynek tetejére a HD webcam is felkerült, a ház alja pedig kimondottan csinos, hiszen csak két szellőzőnyílás illetve a hangszórók (jobb és bal szélen) törik meg a sima, szintén fém felületet. A laptop kör alakú gumitalpakon áll, ami jó tapadást biztosít.

A billentyűzet süllyesztve fekszik és még háttérvilágítást is kapott, tetején pedig dedikált fényerő, hangerő, médiakezelő (stb.) gombok sorakoznak, amik a FN gomb megnyomása nélkül is működnek. Bekapcsolni a jobb felső sarokban elhelyezett kör alakú gombbal tudjuk a gépet, mely szintén LED-es kiemeléssel rendelkezik.

Képernyő

Sajnos hozzánk “csak” a Full HD-s változat érkezett, de elérhető a 2560 x 1440-es QHD felbontás és az érintésérzékeny verzió is. Első ránézésre szinte biztos voltam benne, hogy nagyobb, mint Full HD, de az élénk színek és mély feketék tévesztettek meg.

Őszintén szólva nagyon mutatós és világos a kép, de utána olvasva megtudtam, hogy a kiemelt színek miatt nem túl jó a panel színhelyessége. A Dell XPS 13 és a Macbookok egyértelműen győznek színhelyesség terén ugyanebben az árkategóriábSokak szerint túl halvány a QHD verzió és a kinti használat elég nehézkes vele. Ezt sajnos mi nem tudtunk letesztelni, de számos forrás alátámasztja ezt, tehát mondhatni jól jártunk az élénk Full HD-val szerelt variánssal.

Touchpad és billentyűzet

Ez a másik két legfontosabb dolog amivel a felhasználó a legtöbbet interaktál. Utóbbin a sorok távolsága kényelmes, de a billentyűket olykor túl kicsinek éreztem. Ez a teszt is a laptopon íródott, és összességében nem volt vele problémám, szép gördülékeny írást tesz lehetővé.

A kellően nagy, 10.4 x 5.8 cm-es touchpad nagyon kényelmes és pontos. A kattintáshoz pont megfelelő erővel kell benyomni a panelt, amit persze érintéssel is kiválthatunk, de sokszor zavaró szokott lenni, ha csak túl erős nyomásra reagál. Íve követi a laptop házának alakját, és szélét króm csík díszíti.

Teljesítmény és akkumulátor

A KIRA 109-es Intel Core i5 (5200U 2,2 GHz) processzora remek teljesítményt nyújt 8 GB mellett, és a grafikai feladatokat az integrált Intel HD 5500 végzi. Természetesen kérhetjük i7-es verzióban (5500U 2,4 GHz 8GB RAM DDR3) is. A Geekbench 3 mérésén 6396 pontot ért el, amivel megelőzte az XPS 13-at és az ATIV Book 9 Plus-t is. Tárhelynek modelltől függően 128 – 256 GB SSD meghajtót kapunk.

Tapasztalatok alapján (i5-ös verzió) nem könnyű megakasztani, kiváló az architektúra. Egyszerre streameltem magas bitsűrűségű zenét a Spotify-ról, néztem Full HD videókat a YouTube-on és még a Chrome-ban is 8 tabban böngésztem vele, de meg sem érezte. Egyedül a nagy grafikaigényű játékok és a videószerkesztések teszik próbára, de integrált videokártyájából látva ezt nem erre tervezték.

Komolyabb igénybevételnél a hűtő ventilátor hangja zavaró, hiszen nincs túl sok helye kifújni a levegőt lévén, hogy a ház alján helyezték el ennek nyílását.

Az üzemidőre sem tehetünk panaszt, hiszen átlagos használat mellett (böngészés Wifin) körülbelül 9 órát bír, amivel akár átvészel egy teljes munkanapot is. Az XPS 13-at és az ATIV Book 9-et ebben a kategóriában is legyőzi, de a Macbook Air 12 órás működését nem képes utolérni.

Audio és portok

Az említett alsó hangszórókat a harman/kardon készítette, hangja az ultrabookok között átlagosnak mondható, sok magassal és telt hangzásokkal. Sajnos a mélyeknek nincs elég hely egy ilyen keskeny házban, de film vagy videónézéshez kiváló az egység.

Azáltal, hogy a hangszórók az alsó oldal jobb és bal szélein helyezkednek el, ölbe véve nem takarjuk le őket, és megmarad a sztereó hatás.

A bal oldali töltőcsatlakozó mellet egy HMDI-t és két USB 3.0 portot találunk, illetve ide került a töltést jelző apró LED is.

A másik oldalon szintén van egy USB 3.0, valamint itt helyezkedik el a 3,5 mm-es jack és az SD kártya-olvasó is.

Árazás

Az ultrabookoknál az egyik legfontosabb kérdés az ár. Sok olyan laptopot találunk, mely kellő teljesítményt nyújt a mobilitás mellett, de kevés olyan van, ahol nem ütközünk kompromisszumokba a megfizethető ár mellett.

A Toshiba KIRA felszereltségtől függően 340 000 – 500 000 Ft közé esik, ami számtalan alternatívára ad lehetőséget. Véleményünk szerint annak ellenére, hogy az új eszköz ára még meglehetősen borsos, később ez csökkenni fog, amikor már egy rendkívül jó vétel lehet.

Összesítés

Nehéz belekötni a japán gyártó új csúcsmodelljébe, így egyetlen gyenge pontjának árát emelnénk ki. Az elegáns, igényes külsőre és a példás teljesítményre nem lehet panasz, nem beszélve rendkívül könnyű de mégis masszív magnéziumötvözet házáról. Az elérhető verziók közül a 101-es modell tűnik a legszimpatikusabbnak (350 000 Ft), mely i7-essel (4500U), Intel HD 4400-zal, 256 GB-os SSD-vel és QHD felbontással érkezik.

 



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Toshiba KIRA

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Elegáns, könnyű, fémház
  - Jó teljesítmény
  - Hosszú üzemidő
 
  Kontra:  
  - Magas ár
  - Halvány kijelző (QHD verziónál)
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 13,3"
  • kijelző felbontása: Full HD"
  • kijelző típusa: matt IPS "
  • eszköz mérete: 316.0 x 207.0 x 9.5 - 19.8 mm
  • tömeg: 1100 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel Core i5-5200U
  • memória: 8 GB
  • háttértár: 128 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: 3 db USB 3.0, 3,5 jack, HDMI, SD kártya
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: HD
  • hangkártya:: DTS Studio Sound
  • videókártya: Intel HD Graphics 5500
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: nincs
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: nincs
  • WiFi: 802.11ac, a/b/g/n
  • Bluetooth: 4.0 + LE
  • GPS:
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 10
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 14 óra
  • tapasztalat: 9 óra
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés