Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Fujitsu Lifebook T904 – Meglepő fordulat

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook T904 – Meglepő fordulat

Igazi rétegtermék a Fujitsu újdonsága, ennek megfelelően alaposan meglepődtek az emberek, amikor megmutatjuk, hogy mire is képes a Lifebook T904.

Prezentáció, oktatás, kreatív tanulás – Ezek olyan területek, ahol egy 2 az 1-ben eszköz igazán jó szolgálatot tehet, hiszen nincs szükség külön táblagépre és laptopra, a termék egy burkolatban végezhet el két különböző feladatot. Badarság lenne azt gondolni, hogy a technológia csak most jutott el ezeknek az eszközöknek a megalkotásáig, hiszen már több, mint egy évtizede köztük élnek az efféle megoldások. Az igazán jókra azonban mostanáig várnunk kellett, az Ultrabook kategóriába eső, Lifebook sorozatú  Fujitsu T904 ugyanis végre minden követelménynek megfelel.

Csomagolás

A korábbi Fujitsu eszközökhöz hasonlóan az újdonság is egy gyári hordtáskában érkezett, a dobozt sajnos nem én bontottam ki. Azért sok szomorúságra nem volt okom, hiszen az extravagáns T904 mellett egy dokkolót és egy töltőt találtam.

Külső

Nem mondhatnánk, hogy csukott állapotban túl sok érdekességgel örvendeztetnének meg minket a japán gyártó munkatársai, hiszen a tesztkészülék sötétszürke fedlapja a króm Fujitsu logón kívül sok különlegességet nem tartogat. A lényeg csak a kinyitás után tárul elénk, hiszen már első pillanatban gyanús lehet a kijelző alá épített Windows logó és az igen magas alsó káva. Mindez nem puszta formai elem, a kialakításnak funkcionális haszna van. A fedlapot uraló, 13,3”-es, 2560 x 1440 pixel felbontású, IGZO képernyő ugyanis érintésérzékeny, azaz segítségével kihasználhatóak a Windows 8.1 speciális funkciói.

t9045

Az igazi látványosság viszont csak a képernyő totális eldöntése után következik be, ekkor a felhasználó, egy szolid kattanás után 180 fokkal elfordíthatja a megjelenítőt, így a kezében már nem egy laptop, hanem egy táblagép foglal helyet. Ilyenkor a főképernyőre a Windows gomb segítségével juthatunk vissza, illetve prezentáció közben a hangerőállító gombok is jó szolgálatot tehetnek. Ide rejtették az ujjlenyomat-olvasót is.  Kétségtelen tény, hogy ez a specialitás adja el igazán a Lifebook sorozat legújabb tagját, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a terméknek hagyományos laptopként is jól kell teljesítenie.

t9042

Épp ezért fontosnak tartottam, hogy a billentyűzet és a touchpad is átessen egy alapos vizsgálaton. Ha 5-öst nem is, de 4-est mindenképpen adnék a klaviatúrának, hiszen a chicklet stílusú, kellően elválasztott gombok egyedül nyomáspontilag nem tökéletesek, mivel én egy kicsit nagyobb mélységet adtam volna nekik. Így sem rossz, azonban én ezt a pontot további átdolgozásra visszaküldeném a fejlesztőknek, így már lenne egy pont, amiben jobb lesz a valamikor megérkező utód. A touchpad viszont kritika nélkül levizsgázott, a nagyméretű és kellő érzékenységű egység eléri az Apple MacBook notebookokon látható megoldás szintjét. Szintén a kalifornai gyártót idézi a fém kialakítás is, hiszen a kezünk alatt ez az anyag foglal helyet. A minőség így tényleg elsőrangú.

t9041
A csatlakozókkal sem állunk rosszul a bal oldalon egy 3,5 mm-es jack, 1 darab USB 3.0, egy HDMI és egy Ethernet fogad minket. Ez utóbbi egyébként egészen speciális, hiszen a vékony házban nem fért volna el egy teljes méretű, így egy kihúzható megoldás mellett döntöttek a tervezők. Ennek segítségével WiFi-mentes övezetekben is használható marad a T904. Az ellenkező oldalon az állapotjelző LED-ekre, az SD-kártyaolvasóra és a harmadik USB 3.0 csatlakozóra figyelhet fel az érdeklődő. Szintén itt találjuk a szellőzőrostélyokat, illetve a töltőcsatlakozót is. Alul a ventillátor nyílására, a dokkoló csatlakozójára és az akkumulátor burkolatára vethetünk egy pillantást. A burkolat alatt rejtőzik egyébként a 3G modem használatához szükséges SIM foglalat is.

Működés

A bal oldalon található csúszka elhúzása után csendesen elkezd dolgozni a ventillátor, majd kisvártatva megjelenik a Fujitsu logó, rövidesen pedig előtűnik a Windows 8.1 kezdőképernyője. A kijelző csodálatos, a nagyfelbontású panel élénk színekkel és kiváló betekintési szögekkel rendelkezik. Óriási pozitívum, hogy a fejlesztők egy stylus-t is elrejtettek a készülékházban, így a jegyzetelés és a rajzolás sem akadály. Az elrejtést egyébként szó szerint kell érteni, a tartozék úgy belesimul a burkolatba, hogy csak a szerencsének köszönhető, hogy egyáltalán észrevettem.

t9043

A gyári programokkal sajnos igen szűkmarkúan bántak a Fujitsunál, a repertoár részét mindössze csak a Cyberlink YouCam nevű webkamera applikációja, a McAfee Central vírusirtója és a Fujitsu Info Center névre keresztelt  információs központja képezi. A szoftverekre és magára a Windows 8.1-re egyébként nem lehet panasz, a Pro kiadással büszkélkedő operációs rendszert ugyanis az Intel Core i5-ös processzorának 1,6 GHz-es verziója hajtja meg, 4 GB RAM kíséretében.

t9044png

Ez a processzor kétmagos kialakítással rendelkezik, illetve van benne egy speciális üzemmód is, mely egymagos műveletek esetén akár 2,3 GHz-ig képes emelni az órajelet, így kihozva a legtöbbet az applikációból. Természetesen ezen túl nem maradtak ki a gyári windowsos programok sem, így megtalálható a fedélzeten minden, amit egy átlagos Windows 8 alapú készülék rejt.

Dokkoló

Mint már a csomagolás résznél is említettem, a tesztkészülék mellé egy dokkoló is érkezett. Ez egy egyszerű csatlakoztatási metódus végrehajtása után lehetőségünk nyílik további 4 USB 3.0 eszköz bekötésére illetve egy DisplayPort, egy VGA és egy DVI kompatibilis készülék csatlakoztatására is.

t9046

A biztonság kedvéért itt is helyet kapott egy Ethernet csatlakozó is.

Adatkommunikáció/Biztonság

A Lifebook sorozat hagyományosan jól szerepel az adatkommunikációs résznél, ez a T904 esetén sincs másképp. Tesztalanyunk 3G modemmel is rendelkezik, illetve WiFi-n is otthonosan érzi magát. Az n-es szabványú WiFi mellett Bluetooth 4.0 is megtalálható, így nem maradunk magunkra. A kapcsolattartás ugyanakkor veszélyeket is rejt, így a modell ujjlenyomat-olvasóval is rendelkezik. Ez, az egység egyébként kissé furcsán, oldalra fordítva került fel a képernyő alá, így igazán kényelmesen táblagép üzemmódban használható. A használatához szerencsére csak egy rövid beállítási procedúrán kell végigküzdenünk magunkat, utána automatikusan működik minden.

Üzemidő

Az alsó rész egy 3150 mAh-es akkumulátort rejt, ez a Fujitsu állítása szerint akár 8,5 óra működést garantál a készüléknek. A valóság talán nem ennyire álomszerű, így átlagos felhasználás mellett inkább 4-5 órával számoljunk. Figyelembe véve azonban az eszköz csukott állapotban mért 19 mm-es vékonyságát, szerintem ez egyáltalán nem rossz adat.

Végítélet

Nem mindenkinek ajánlható a Lifebook T904. A magas, közel fél millió forintos ár és a konkurensekhez mérten nem túl acélos hardver azért erősen behatárolja azt a kört, aki ténylegesen kihasználhatja a japán gyártó újdonságát. Igazán jól az járhat ezzel a készülékkel, aki gyakran tart prezentációkat vagy  esetleg hobbija a kreatív alkotás, tehát tényleg kihasználja az eszközben rejlő képességeket. Ez a csoport egy elképesztő terméket vehet a kezébe, a többieknek azonban érdemesebb a gyártó más, szerényebb árcímkével és erősebb hardverrel rendelkező eszközeire beruházni.



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Fujitsu Lifebook T904

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Egyedi kialakítás
  - Gyönyörű kijelző
  - Jó összeszerelési minőség
 
  Kontra:  
  - Drága
  - Az alapkonfiguráció lehetne erősebb
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 13,3"
  • kijelző felbontása: 2560 x 1440"
  • kijelző típusa: LCD érintőképernyő"
  • eszköz mérete: 321 x 235 x 17.1/19.3 mm
  • tömeg: 1600 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel Core i5-4200U
  • memória: 4 GB
  • háttértár: 128 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD
  • portok: USB 3.0, HDMI, Ethernet, VGA, 3.5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: HD
  • hangkártya::
  • videókártya: Intel HD Graphics 4400
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: -
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: 3G
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 8.1 Pro
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3950 mAh
  • tapasztalat: 4-5 óra átlagos felhasználás mellett.
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés