Connect with us
Hirdetés

technokrata

Teszt: Fujitsu Lifebook E7 – Vidd magaddal az irodát!

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook E7 – Vidd magaddal az irodát!

Az már bizonyára senki számára nem újdonság, hogy a régi, kétes minőséget képviselő Fujitsu-Siemens kooperációnak vége, manapság már csak a japán gyártó neve alatt kerülnek piacra a készülékek. A modellpaletta egyik leghangsúlyosabb tagja az E-sorozat, ennek most az E744-es típusát vettem górcső alá.

Külső

Már első pillanatban jó benyomást tesz az emberre az E744, hiszen a készüléket egy kézzel megfogva nyoma sincs a recsegésnek és a furcsa hangoknak. Az első benyomást tovább javítja a magnéziumból készült fedél, illetve a nyitás során érezhető stabilitás, amit a fém pántoknak köszönhetünk. Nem túlzás azt állítani, hogy a sötétszürke (illetve, ahogyan ma trendi: space grey) színben pompázó tesztalanyunk legérdekesebb formai részlete egyértelműen a fedlap tetején és a billentyűzet alatt végighúzódó piros csík. A műanyag betét jó ízléssel került oda, ahova, egyáltalán nem érződik eltúlzottnak, de jól feldobja az összhatást. Nyitott állapotban természetesen a kijelzővel és magával a billentyűzettel foglalkozik az ember. Előbbi egy 14 colos 1600 x 900 pixeles, TN panellal rendelkező képernyő, ami az átlagtól eltérően matt borítással büszkélkedhet. Maga a képernyő ennek fényében a valóságban sem számít különlegesnek, a TN panel miatt ugyanis oldalról hamar torzulnak a színek. Előnye viszont, hogy a matt borításnak hála napfényben is kiválóan olvasható, persze leginkább csak szemből.

lifebooke7445

Elégedett voltam viszont a billentyűzettel, a klaviatúra ugyanis megfelelő nyomásponttal rendelkezik, illetve a chicklet kialakításnak köszönhetően a billentyűk is megfelelően távol helyzetednek el egymástól. Sajnos a tesztkészülékünknél a háttérvilágítás nem volt jelen, de magához az E7-es sorozathoz elérhető, pusztán a drágább kiadások közül kell válogatnunk. Természetesen van touchpad is, a nagyméretű érintőpaddal kényelmesen használható a rendszer. Ennél viszont sokkal érdekesebb, hogy nem maradt ki a repertoárból az ujjlenyomat-olvasó, amivel biztonságosan levédhetjük az adatainkat. Apropó adatok, ennek a tárolására is több módot kínál a Fujitsu. Amellett, hogy a beépített, 120 GB-os SSD-re helyeznénk a fájlokat, ki is írhatjuk azokat DVD-re, vagy ami ennél is sokkal jobb, beépíthetünk egy másodlagos merevlemezt. Mindez a moduláris rendszernek köszönhető, amelynek hála egy második akkumulátort vagy merevlemezt, egy DVD írót (ezzel jött tesztalanyunk) vagy épp egy projektort(!!) is beépíthetünk a laptop jobb oldalára, azaz csak rajtunk áll, hogy mit akarunk kihozni a japán gyártó készülékéből.

lifebooke7444

Igazi üzleti laptophoz híven nem maradt ki az LTE modem sem, ehhez azonban csatlakoztatnunk kell a SIM-kártyát. Sajnos ezt jól eldugták a mérnökök, hiszen az akkumulátor alatt található a SIM-foglalat, így a csatlakoztatásához mindenképpen ki kell kapcsolnunk a laptopot. Nemcsak az internettel, más eszközökkel is jó viszonyt ápolhat az E744-es tesztalanyunk, hiszen Ethernet, VGA, Displayport, USB 3.0 (ebből három is) és 3,5 mm-es jack csatlakozó is jutott a készülékházra. Amennyiben ez mégis kevésnek bizonyulna, úgy opcionálisan dokkoló is elérhető a notebookhoz, ezzel még több kiegészítő csatlakoztatására nyílik lehetőség. Nem maradt le a védelmet nyújtó Kengsington biztonsági zár támogatása sem, illetve ezen a modellen is megtaláljuk az akkumulátor állapotát, a működést és a WiFi használatát jelző értesítő LED-eket.

Használat közben

Tesztünk alanya az SSD-nek köszönhetően meglehetősen csöndesen kel életre, csak a ventilátor felzúgása tudatja, hogy valami bizony történik. Szintén a háttértárat dicséri, hogy a Windows 10 Pro néhány másodperc alatt betöltődik, így a számítógép fél percen belül 100%-ban használható. A Samsung által készített meghajtó 420 MB-os olvasási és 140 MB-os írási sebességet tud, ezzel ha nem is kerül az élvonalba, de mindenképpen gyorsan használható gép marad az E744-es. Attól sem kell tartani, hogy egyhamar kifogyna a szufla, a beépített 5600 mAh-es akkumulátorral átlagos használattal 5-6 órát működik a készülék. Persze ez csak akkor van így, ha nem csatlakoztatjuk az extra telepet, akkor a duplája is könnyedén tartható. Fontos elmondani, hogy a Windows 10 futtatásáról az Intel Core i5-ös processzorja gondoskodik, a Haswell architektúrájú kétmagos egység 2,6 GHz-es órajelen üzemel, ez Turbo Boost-tal 3,2 GHz-ig is emelkedhet. Fix viszont a 4GB-nyi RAM, ez utóbbi egyébként 16 GB-ra bővíthető, pusztán csak az alsó fedelet kell lecsavarni (ugyanez igaz az SSD-re is, az is kapott külön fiókot).

fujitsue7441

Ez utóbbi egyébként jól jellemzi az egész gépet, azaz, alap esetben szolid konfigurációval vehetjük át a tesztpéldányt, de amennyiben úgy tartja a kedvünk, igazi erőgépet is kihozhatunk belőle. Ennek fényében nem is véletlen, hogy a Windows 10 Pro-n sem találkoztam extra alkalmazásokkal, gyakorlatilag a Microsoft alkalmazásai alkotják az egyedüli kínálatot, a Fujitsu meghajtóprogramjai mellett. Jó hír, hogy aktív nyomkodás (böngészés, zenehallgatás, filmnézés) során sem melegedett túlságosan a tesztkészülék, egyedül a bal oldalon, a processzor körül lehetett bizonyos helyzetekben érzékelni, hogy itt bizony komoly munka folyik. Ilyenkor egy idő után rákapcsolt a ventilátor és visszaállt a rend. Ha már a filmnézést szóba hoztam, meg kell említenem, hogy a processzor mellé az Intel integrált, HD Graphics 4600-as GPU-ja került. Ennek fényében el kell fogadni, hogy nem kifejezetten a játékosok álma a modell, de Full HD felbontású felvételek (sőt, 4K-sok is mennek, csak a képernyő miatt ezeket nehéz igazán kiélvezni) bátran nézhetőek.

Van már újabb

A Fujitsu által tesztre kapott E744-es a tapasztalataim alapján igen jól teljesített, gyakorlatilag csak néhány ponton tudtam belekötni az írás során. Ahogyan Te, kedves olvasó is láthattad, elsősorban a képernyő, a tárhely és a memória mérete volt az, ami nem igazán nyerte el a tetszésemet. Az igazán jó hír, hogy az eszköz utódja már piacra került, az E746 pedig a 744-es összes előnyét tartalmazza úgy, hogy sikerült a hátrányokat kijavítani. Épp ezért, ha elnyerte a tetszésed a készülék, akkor örülni fogsz, hogy ez a modell már újabb, Skylake architektúrájú Intel processzorral, 8 GB RAM-mal, Full HD felbontású képernyővel és 256 GB-os háttértárral kerül piacra. Ezt a masszív kialakítást, ezzel a hardverrel pedig csak díjazni lehet, így ha nem sajnálsz 350 ezer forintot kiadni egy irodai munkaállomásra, bátran keresd a Fujitsu modelljét!



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Fujitsu Lifebook E7

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Kiemelkedően jó építési minőség
  - Bővíthető hardver
 
  Kontra:  
  - A tesztpéldány alap konfigurációja
  - Az új kivitel sem olcsó
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 14"
  • kijelző felbontása: 1600 x 900 pixel"
  • kijelző típusa: LCD "
  • eszköz mérete: 321 x 228 x 20 - 27 mm
  • tömeg: 1700 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel Core i5
  • memória: 4 GB GB
  • háttértár: 128 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD
  • portok: VGA, Ethernet, USB, DisplayPort
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: HD
  • hangkártya::
  • videókártya: Intel Graphics HD 4000
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: DVD író
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 10
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 5600 mAh
  • tapasztalat: átlagos használattal 5-6 óra
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés