Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Fujitsu Lifebook E7 – Vidd magaddal az irodát!

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook E7 – Vidd magaddal az irodát!

Az már bizonyára senki számára nem újdonság, hogy a régi, kétes minőséget képviselő Fujitsu-Siemens kooperációnak vége, manapság már csak a japán gyártó neve alatt kerülnek piacra a készülékek. A modellpaletta egyik leghangsúlyosabb tagja az E-sorozat, ennek most az E744-es típusát vettem górcső alá.

Külső

Már első pillanatban jó benyomást tesz az emberre az E744, hiszen a készüléket egy kézzel megfogva nyoma sincs a recsegésnek és a furcsa hangoknak. Az első benyomást tovább javítja a magnéziumból készült fedél, illetve a nyitás során érezhető stabilitás, amit a fém pántoknak köszönhetünk. Nem túlzás azt állítani, hogy a sötétszürke (illetve, ahogyan ma trendi: space grey) színben pompázó tesztalanyunk legérdekesebb formai részlete egyértelműen a fedlap tetején és a billentyűzet alatt végighúzódó piros csík. A műanyag betét jó ízléssel került oda, ahova, egyáltalán nem érződik eltúlzottnak, de jól feldobja az összhatást. Nyitott állapotban természetesen a kijelzővel és magával a billentyűzettel foglalkozik az ember. Előbbi egy 14 colos 1600 x 900 pixeles, TN panellal rendelkező képernyő, ami az átlagtól eltérően matt borítással büszkélkedhet. Maga a képernyő ennek fényében a valóságban sem számít különlegesnek, a TN panel miatt ugyanis oldalról hamar torzulnak a színek. Előnye viszont, hogy a matt borításnak hála napfényben is kiválóan olvasható, persze leginkább csak szemből.

lifebooke7445

Elégedett voltam viszont a billentyűzettel, a klaviatúra ugyanis megfelelő nyomásponttal rendelkezik, illetve a chicklet kialakításnak köszönhetően a billentyűk is megfelelően távol helyzetednek el egymástól. Sajnos a tesztkészülékünknél a háttérvilágítás nem volt jelen, de magához az E7-es sorozathoz elérhető, pusztán a drágább kiadások közül kell válogatnunk. Természetesen van touchpad is, a nagyméretű érintőpaddal kényelmesen használható a rendszer. Ennél viszont sokkal érdekesebb, hogy nem maradt ki a repertoárból az ujjlenyomat-olvasó, amivel biztonságosan levédhetjük az adatainkat. Apropó adatok, ennek a tárolására is több módot kínál a Fujitsu. Amellett, hogy a beépített, 120 GB-os SSD-re helyeznénk a fájlokat, ki is írhatjuk azokat DVD-re, vagy ami ennél is sokkal jobb, beépíthetünk egy másodlagos merevlemezt. Mindez a moduláris rendszernek köszönhető, amelynek hála egy második akkumulátort vagy merevlemezt, egy DVD írót (ezzel jött tesztalanyunk) vagy épp egy projektort(!!) is beépíthetünk a laptop jobb oldalára, azaz csak rajtunk áll, hogy mit akarunk kihozni a japán gyártó készülékéből.

lifebooke7444

Igazi üzleti laptophoz híven nem maradt ki az LTE modem sem, ehhez azonban csatlakoztatnunk kell a SIM-kártyát. Sajnos ezt jól eldugták a mérnökök, hiszen az akkumulátor alatt található a SIM-foglalat, így a csatlakoztatásához mindenképpen ki kell kapcsolnunk a laptopot. Nemcsak az internettel, más eszközökkel is jó viszonyt ápolhat az E744-es tesztalanyunk, hiszen Ethernet, VGA, Displayport, USB 3.0 (ebből három is) és 3,5 mm-es jack csatlakozó is jutott a készülékházra. Amennyiben ez mégis kevésnek bizonyulna, úgy opcionálisan dokkoló is elérhető a notebookhoz, ezzel még több kiegészítő csatlakoztatására nyílik lehetőség. Nem maradt le a védelmet nyújtó Kengsington biztonsági zár támogatása sem, illetve ezen a modellen is megtaláljuk az akkumulátor állapotát, a működést és a WiFi használatát jelző értesítő LED-eket.

Használat közben

Tesztünk alanya az SSD-nek köszönhetően meglehetősen csöndesen kel életre, csak a ventilátor felzúgása tudatja, hogy valami bizony történik. Szintén a háttértárat dicséri, hogy a Windows 10 Pro néhány másodperc alatt betöltődik, így a számítógép fél percen belül 100%-ban használható. A Samsung által készített meghajtó 420 MB-os olvasási és 140 MB-os írási sebességet tud, ezzel ha nem is kerül az élvonalba, de mindenképpen gyorsan használható gép marad az E744-es. Attól sem kell tartani, hogy egyhamar kifogyna a szufla, a beépített 5600 mAh-es akkumulátorral átlagos használattal 5-6 órát működik a készülék. Persze ez csak akkor van így, ha nem csatlakoztatjuk az extra telepet, akkor a duplája is könnyedén tartható. Fontos elmondani, hogy a Windows 10 futtatásáról az Intel Core i5-ös processzorja gondoskodik, a Haswell architektúrájú kétmagos egység 2,6 GHz-es órajelen üzemel, ez Turbo Boost-tal 3,2 GHz-ig is emelkedhet. Fix viszont a 4GB-nyi RAM, ez utóbbi egyébként 16 GB-ra bővíthető, pusztán csak az alsó fedelet kell lecsavarni (ugyanez igaz az SSD-re is, az is kapott külön fiókot).

fujitsue7441

Ez utóbbi egyébként jól jellemzi az egész gépet, azaz, alap esetben szolid konfigurációval vehetjük át a tesztpéldányt, de amennyiben úgy tartja a kedvünk, igazi erőgépet is kihozhatunk belőle. Ennek fényében nem is véletlen, hogy a Windows 10 Pro-n sem találkoztam extra alkalmazásokkal, gyakorlatilag a Microsoft alkalmazásai alkotják az egyedüli kínálatot, a Fujitsu meghajtóprogramjai mellett. Jó hír, hogy aktív nyomkodás (böngészés, zenehallgatás, filmnézés) során sem melegedett túlságosan a tesztkészülék, egyedül a bal oldalon, a processzor körül lehetett bizonyos helyzetekben érzékelni, hogy itt bizony komoly munka folyik. Ilyenkor egy idő után rákapcsolt a ventilátor és visszaállt a rend. Ha már a filmnézést szóba hoztam, meg kell említenem, hogy a processzor mellé az Intel integrált, HD Graphics 4600-as GPU-ja került. Ennek fényében el kell fogadni, hogy nem kifejezetten a játékosok álma a modell, de Full HD felbontású felvételek (sőt, 4K-sok is mennek, csak a képernyő miatt ezeket nehéz igazán kiélvezni) bátran nézhetőek.

Van már újabb

A Fujitsu által tesztre kapott E744-es a tapasztalataim alapján igen jól teljesített, gyakorlatilag csak néhány ponton tudtam belekötni az írás során. Ahogyan Te, kedves olvasó is láthattad, elsősorban a képernyő, a tárhely és a memória mérete volt az, ami nem igazán nyerte el a tetszésemet. Az igazán jó hír, hogy az eszköz utódja már piacra került, az E746 pedig a 744-es összes előnyét tartalmazza úgy, hogy sikerült a hátrányokat kijavítani. Épp ezért, ha elnyerte a tetszésed a készülék, akkor örülni fogsz, hogy ez a modell már újabb, Skylake architektúrájú Intel processzorral, 8 GB RAM-mal, Full HD felbontású képernyővel és 256 GB-os háttértárral kerül piacra. Ezt a masszív kialakítást, ezzel a hardverrel pedig csak díjazni lehet, így ha nem sajnálsz 350 ezer forintot kiadni egy irodai munkaállomásra, bátran keresd a Fujitsu modelljét!Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Fujitsu Lifebook E7

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Kiemelkedően jó építési minőség
  - Bővíthető hardver
 
  Kontra:  
  - A tesztpéldány alap konfigurációja
  - Az új kivitel sem olcsó
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 14"
  • kijelző felbontása: 1600 x 900 pixel"
  • kijelző típusa: LCD "
  • eszköz mérete: 321 x 228 x 20 - 27 mm
  • tömeg: 1700 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel Core i5
  • memória: 4 GB GB
  • háttértár: 128 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD
  • portok: VGA, Ethernet, USB, DisplayPort
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: HD
  • hangkártya::
  • videókártya: Intel Graphics HD 4000
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: DVD író
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 10
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 5600 mAh
  • tapasztalat: átlagos használattal 5-6 óra
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés