Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Fujitsu Lifebook E5 – Bevált utakon

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook E5 – Bevált utakon

Teszt: Fujitsu Lifebook E5 – Bevált utakon

Már több ízben is járt nálunk Fujitsu notebook, a japán gyártó készülékei pedig kivétel nélkül jó benyomást tettek ránk. Most egy 14 colos kijelzővel felszerelt, Lifebook sorozatba tartozó példány érkezett hozzánk, lássuk, hogyan szerepel az E544!

Azok az apró részletek

Amikor az ember elsőnek a kezei közé veszi a Lifebook E544-et, sok mindent nem tud elmondani a készülékről, legalábbis ami a formatervet illeti. A Fujitsu mérnökei ugyanis biztosra mentek, igazi “mindenkinek bejön” formatervet rajzoltak meg a készüléknek. A fedlap matt fekete borítását csak a Fujitsu krómozott logója és a felső, a gyártóra jellemző piros színű betét töri meg. Ez utóbbi motívum a fedlap felnyitása után is folytatódik, a chicklet stílusú billentyűzet alatt ugyanis szintén egy piros csík húzódik végig.

lifebook1

Ha már a billentyűzetnél járunk, megemlíteném, hogy az egység igen jó nyomásponttal rendelkezik és az egyes billentyűk is kellően távol vannak egymástól. Nem tetszett ennyire a touchpad, a közepes méretű érintőpad ugyanis még a régimódi, két alsó gombos elrendezést használja, szerintem a ma több gyártónál is bevált, egységes (azaz egy üveg lap alá kerülnek a gombok és az egész felület benyomható) megoldás kényelmesebb. A fedlapon helyet foglaló, 14 colos HD felbontású megjelenítő sem lett a kedvencem, elsősorban a TN panel miatt, így kissé fakóak a színek és a betekintési szög sem acélos.

lifebook4

Ez annyiban nem súlyos hiba, hogy a modellhez elérhető Full HD felbontású IPS panel is, így mindenképpen érdemes azzal választani. Ha már a részleteknél járunk, kiemelném, hogy a zsanér kiváló minőségű, a kinyitott kijelző mindig stabilan a helyén maradt, még ölben tartva vagy épp mozgás közben is. Jól “eldugták” a csatlakozókat is, azok ugyanis belesimulnak a készülékház oldalába. A Fujitsu valamiért nem rajong a HDMI-ért, helyette a gyártó által favorizált DisplayPort-ot, VGA csatlakozót, Ethernet, és USB 3.0 (ebből van három), illetve jack portokat találjuk meg a készülékházon, illetve itt van még egy SD kártyaolvasó is.

lifebook5

Az igazi érdekességet alul találjuk, hiszen sok új laptoppal ellentétben a Lifebook E544-est bizony mi magunk is bővíthetjük. Az egyik fedél alól kivehető a beépített, 500 GB-os merevlemez, egy másik eltávolítása után pedig bővíthető a RAM, de egyebek mellett DVD-író  is eltávolítható. Igaz itt csak súlycsökkenteni lehet, hiszen ez utóbbi esetben egy üres műanyag foglalat váltja fel az egységet. 

lifebook6

Természetesen az akkumulátort is eltávolíthatjuk, a 4200 mAh-es egység kivétele után pedig a SIM-kártya behelyezésére van lehetőség. A csatlakozók sora itt még nem ért véget, hiszen utoljára egy dokkoló portot is elhelyeztek a Lifebook alján a mérnökök, így könnyedén bővíthetjük a csatlakozóink számát.

Kapcsoljuk be!

Miután megnyomjuk a bekapcsológombot, halk zümmögéssel tudatja a laptop, hogy ő most bizony életre kelt. A tesztalanyunk a Windows 8.1-es rendszert futtatta, de természetesen a betöltés után Windows 10 is nézhet velünk farkasszemet, ha olyan rendszerrel kérjük a gépet. Nemcsak az operációs rendszer, de a hardver is rendkívül sokszínűen változtatható. Processzorból  tesztalanyunkba az Intel Core i3-4000M típusa jutott, ez 2,4 GHz-es órajelen üzemel, munkáját pedig 4 GB RAM és egy 500 GB-os Toshiba merevlemez segíti. Természetesen mindháromból van jobb, sőt, tesztalanyunk a sorozat belépőszintű változatának tekinthető. Így nem meglepő, hogy akár i7-es processzort, 16 GB RAM-ot és 512 GB-nyi SSD-t is tehetünk a készülékházba, ha úgy tartja kedvünk és pénztárcánk.

lifebook3

Természetesen a merevlemez miatt a szokásos villámgyors bootidő azért hosszabbra nyúlt, de általános használat során azért így is elégedett voltam a tesztkészülékkel. A teszt során igyekeztem átlagfelhasználóként nyomkodni a gépet. Ha tehát elvonatkoztatok, hogy én magam egy erősebb eszközt használok a mindennapok során akkor igen biztatóak az eredmények. A Windows gyakorlatilag fagyás mentesen működött, a billentyűzettel kényelmesen tudtam szöveget írni és levelezni, illetve fülsüketítő zaj sem zavart meg munka közben, hiszen a ventilátor sem zúgott fel túlságosan. Igazság szerint legtöbbször sok megnyitott Chrome ablaknál hallatta hangját a készülék, ilyenkor azonban már melegedett a ház is, tehát komoly munka folyt a burkolat alatt.

lifebook2

A Fujitsu szerint a Lifebook E544 akár 12 órán át is bírja egy töltéssel, nos ez szinte biztosan csak kikapcsolt WiFi-vel, minimális fényerő mellett érhető el. Nálam, több ablakos böngészés mellett, a közepesnél valamivel nagyobb fényerő mellett 4 órán át ment a laptop, ez szerintem tökéletesen elfogadható érték.

Végítélet

Semmiképpen sem mondható, hogy a Lifebook E544-es megváltaná a világot. Viszont nem is ez a dolga, a mérnökök láthatóan “csak” egy korrekt, üzleti laptopot kívántak piacra dobni. Véleményem szerint ez sikerült is, a masszív készülékház és a hardverkomponensek egyszerű cserélhetősége sok felhasználónak nyeri majd el a tetszését.



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
casio

SmartWatch

Visszatért a ’70-es évek úttörő karórája

2024. február 22. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés