Connect with us
Hirdetés

technokrata

Teszt: Fujitsu Lifebook S904 – Bírja szuflával

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook S904 – Bírja szuflával

Üzemidőbajnok készülékkel lépett piacra a japán gyártó.

Stílusos modellel lépett piacra a Fujitsu. A Lifebook S904-es készülék azonban nemcsak jól néz ki, de szerencsére igen okos is. Érintőképernyőjével, ujjlenyomat-olvasójával és rendkívüli üzemidejével biztosan sokak tetszését nyeri majd el.

Csomagolás

Az általam kapott tesztkészülék sajnálatos módon nem a saját csomagolásában érkezett, helyette egy strapabíró, Fujitsu hordtáskában jutottam hozzá. Ebben a Lifebookon túl egy dokkolót, egy opcionális akkumulátort és egy töltőt találtam.

Külső

Egy letisztult, első látásra is tetszetős külsőt kapott a Fujitsu újdonsága, de ha kategorizálnom kellene én a fiatalos helyett inkább az üzleti kategóriába sorolnám a formatervet. Ez főképp a fekete és ezüst színhasználatnak köszönhető, illetve az alsó, csiszolt élekkel rendelkező fém betét is az elegáns vonalat erősíti. Ha összecsukott állapotban közelítünk az S904-hez, akkor egyből szembetűnik a krómozott Fujitsu logó, illetve az első érintés után már az ujjlenyomatgyűjtő kialakítás is érzékelhetővé válik. Ez utóbbi egyébként a készülék egészére jellemző.

fujitsu4

A helyzetet súlyosbítja a fedlap túloldalán elhelyezett, 2560 x 1440 pixel felbontású, IPS technológiájú, 13,3″-es képernyő. Ez ugyanis szereti megtartani az ujjlenyomatunkat, így ajánlott egy törlőkendőt magunkkal tartanunk, ha mindig tiszta képernyőt szeretnénk magunk előtt látni. Ez egyébként egyáltalán nem a Lifebook sajátossága, sajnos a legtöbb érintőképernyős notebook ezzel a hátránnyal küzd. Azért az extrém részletes kép, a nagy betekintési szög és valósághű színek kárpótolnak ezért a problémáért. Az S904 egyébként FullHD felbontású érintő- és hagyományos, nagyfelbontású képernyővel is megvásárolható. Amennyire elnyerte a tetszésem a képernyő, annyira volt furcsa a billentyűzet.

fujitsu2

Maga a kiosztás kiváló, a gombok kellően távol vannak egymástól, azonban a nyomáspont nem elég határozott. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sokszor nem állapítható meg határozottan, hogy a gombot megnyomta-e az ember, vagy éppen nem. Azt gondolom, hogy a dolog elviselhető, de egy Vaio és egy MacBook után feltűnő volt a probléma. A Touchpad viszont jól sikerült, kellően érzékeny és az alsó két, csak “virtuálisan” létező gomb is jól reagál. Az alsó térfél másik érdekessége az ujjlenyomat-olvasó, az egyszerű beállítás után ezzel védhetjük adatainkat. A jobb alsó élre kerültek a bekapcsolást és az egyéb, fontos információkat jelző LED-ek, illletve az SDXC kártyaolvasó is. A bal oldalon a SmartCard olvasót és a stereo hangszóró páros egyik tagját találjuk. Tovább haladva az USB 3.0, a HDMI, a VGA, az Ethernet és a töltő csatlakozót fedezhetjük fel, míg az ellenkező oldalon a 3,5 mm-es jack és két további USB 3.0 csatlakozó néz velünk farkasszemet.

fujitsu1

Ide került a bővítőhely is, egy egyszerű pattintással behelyezhetjük a külső Blu-ray vagy DVD írót, vagy éppen az extra akkumulátort. No nem mintha az alap, 7100 mAh-es egység kevés lenne, de az extra 2600 mAh-es példány segítségével a készülék a Fujitsu állítása szerint akár 24 órán át is működik. Racionálisan ennek a fele valósítható meg, hiszen az üzemidőt radikálisan megnyújtó ECO mód amellett, hogy nagyon leveszi a fényerőt, még a WiFi-t is kikapcsolja, így munkára ilyenkor korlátozottabban alkalmas a készülék. Az alsó rész egyébként mutatja, hogy itt bizony egy üzleti eszközről van szó, hiszen a hátlap egyszerűen levehető szerelés esetére. A RAM-ot külön fiókban találjuk, ide egyetlen csavar kivételével is bejuthatunk.

Szoftver/Működés

Az általam tesztelt készülékben egy kétmagos, 1,6 GHz-es, maximális terhelésen akár 2,6 GHz-en is üzemelő Intel Core i5-ös processzor kapott helyet, 4 GB RAM és egy 128 GB-os SSD-vel karöltve. A Windows 8.1 Pro ennek megfelelően szélsebesen teszi a dolgát. Játékra azért nem alkalmas a ketyere, az Intel HD Graphics 4400 ugyanis nehezen birkózik meg egy nagyobb címmel, így aki mégis szórakozásra vágyik, nézzen inkább HD filmet. A Fujitsu mérnökei gyárilag alig néhány plusz alkalmazást telepítettek fel, így aki szoftverbőségre számít, annak csalódnia kell.

A repertoárt így a Fujitsu konfiguráló megoldása, a McAfee Central vírusirtó és a Cyberlink YouCam alkotja. Ez utóbbi a webkameránk használatát segíti. Szerencsére a Windows 8.1 már önmagában is igen széleskörűen használható, így a dobozból kivéve azonnal indulhat a Skype vagy az Internet Explorer segítségével a világhálón való szörfölés. Az Áruházból pedig azonnal letölthetjük a nekünk tetsző programokat. Az S904 használata tehát igen egyszerű, az pedig már csak hab a tortán, hogy működés közben a gép igen csöndesen üzemel, nyugalmából csak egy-egy erőforrás igényesebb applikációval lehetett kibillenteni. Igaz volt ez a melegedésre is, azokon a helyeken, ahova az ember a kezét helyezi, egyszer sem vált túlságosan forróvá a helyzet.

Dokkoló

Mint már említettem, az általam kapott csomagban egy dokkoló is helyet kapott. Ez a készülék alján elhelyezett speciális portra csatlakozik.

u904_style_3

Ha a kapcsolat létrejött és sikeresen elhelyeztük a laptopunkat, akkor összesen 8 csatlakozó használatára nyílik lehetőség. Ebből 4 USB 3.0, 1 Ethernet, 1 HDMI, 1 DVI és 1 VGA, azaz minden, ma használt formátummal megbirkózhatunk.

Adatkommunikáció/Üzemidő

Az általam kipróbált tesztkészülék rendelkezett 3G modemmel, így a SIM kártyát az akkumulátor kiszedése után, egy apró tálcára kellett behelyeznem. Ha a művelettel végeztem, akkor egy rövid beállítás után a készülék azonnal felcsatlakozott a világhálóra és máris megindulhatott a szörfözés. Természetesen WiFi-s környezetben sem érzi magát idegenül a japán gyártó modellje, az n szabvány segítségével elképesztő gyorsan tölthetünk le új fájlokat. Ahogy már a külsőt taglaló részben is említettem, a Lifebook S904 elvileg akár 24 órán át is működik, azonban ha az ember aktívan használja, akkor általánosságban körülbelül a fele a reális. Így volt ez esetemben is, nálam internetezéssel, kisebb üresjáratokkal 13 órán át ment, WiFi-ről. Ez egyáltalán nem rossz, sőt, sok hasonló árazású modell még ennek az értéknek is csak a töredékét bírja.

Végítélet

Lenyűgöző készüléket alkotott a Fujitsu. A néhai, kétes minőségű termékeiről híressé vált Fujitsu-Siemens-nek már nyoma sincs, itt csúcsminőséggel találkozhatunk. A Lifebook S904 gyönyörű érintőképernyőjével, erős hardverével, masszív akkumulátorával és strapabíró készülékházával rendkívül jó benyomást tett rám. Aki nem sajnál 350 ezer forintot egy munkagépre, az lesse meg a típust, nem fog csalódni.



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Fujitsu Lifebook S904

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Strapabíró ház
  - Korrekt hardver
  - Bivalyerős akkumulátor
 
  Kontra:  
  - Ebben a konfigurációban csak 128 GB-os az SSD
  - Hamar kevésnek bizonyulhat a 4 GB RAM
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 13,3"
  • kijelző felbontása: 2560 x 1440"
  • kijelző típusa: IPS érintőképernyő"
  • eszköz mérete: 319 x 215 x 26.5 mm
  • tömeg: 1360 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel Core i5-4200U
  • memória: 4 GB
  • háttértár: 128 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: USB 3.0, HDMI, Ethernet, VGA, 3.5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: HD
  • hangkártya::
  • videókártya: Intel HD Graphics 4400
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: DVD író
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: 3G
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 8.1 Pro
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 7100 mAh + 2600 mAh
  • tapasztalat: Átlagos felhasználás mellett 12-13 óra
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés