Connect with us
Hirdetés

technokrata

Teszt: Fujitsu Lifebook U745 – Védelmi pénz

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U745 – Védelmi pénz

Igazi üzleti mindenes a Fujitsu legújabb notebookja. A beépített PalmSecure vénaszkennerrel pedig az összes adatunkat biztonságban tudhatjuk!

Régóta tartja magát a mondás, hogy az idő pénz. Különösképp igaz ez az üzleti szférában, épp ezért különösképp fontos, hogy a munkához használt készülékek megfelelően végezzék el a feladataikat. A Fujitsu legújabb, kényelmesen hordozható notebookja a Lifebook U745 ennek a szellemiségében készült, ez pedig alaposan meg is látszik rajta.

Csomagolás

Egy letisztult, közepes méretű kartondobozban érkezett a tesztkészülék. A csomagolás eltávolítása után a legfontosabb papírokra, a töltőre, dokkolóra és persze magára a tesztkészülékre bukkantam. Miután kihámoztam az őt védelmező fóliákból a Lifebook sorozat legújabb tagját, meg is kezdődhetett a nyomkodás.

Külső

A pengevékony, alig 1,5 kg-os tesztkészülék kibontása már első pillanatban is nagy élmény, hiszen első kézbevételkor meglepően könnyűnek tűnik a Fujitsu újdonsága. Mindezt pedig a magnézium váz teszi lehetővé. A Lifebook U745-ösről alkotott pozitív véleményt tovább emeli a fém fedlap, mely már csukott állapotban is igen attraktívvá teszi a modellt. Középen a Fujitsu logójával, mg a felső sávban egy stílusos, piros színű fémbetéttel találkozhatunk. Ezzel a motívummal a kinyitás után is találkozhatunk, hiszen a billentyűzet alatt is végigfut. Ha már itt tartunk, fontos megemlítenem, hogy ez a része igen jól sikerült a Fujitsu újdonságának, a jó nyomáspont ugyanis kényelmes használatot tesz lehetővé.

u4576

A touchpad sem rossz, ez azonban már nem ennyire érdekes, elszoktunk már attól, hogy az alsó sávban két fizikai gombbal nézünk farkasszemet. Az üzleti szférában talán már nem számít túlságosan érdekesnek az ujjlenyomat-olvasó, azonban az, amivel a Fujitsu előállt, még ma sem tartják a lépést a konkurensek. Ahelyett ugyanis, hogy a jobb oldalra került berendezés az ujjunkat térképezné fel, helyette a tenyér érhálózatát ellenőrzi. A Palmsecure névre keresztelt megoldásról később is szót ejtek majd.

u7454

Most jöjjön az, ami könnyedén eldöntheti, hogy a vásárló végül hazaviszi-e az általa kiszemelt notebookot: A kijelző! Az általam tesztelt variáns egy 1600 x 900 pixel felbontású, érintésérzékeny megjelenítőt kapott. Fontos tudni, hogy van olyan variáns, ahol hagyományos kijelzővel találkozunk, így nem kötelező ezt választani. Aki azonban úgy dönt, hogy az okostelefonja után a laptopja kijelzőjét is nyomkodni akarja, az örülhet, hiszen a zsanér akár 180 fokig nyitható, így kényelmesen beállítható a kívánt szög. Sajnálatos, hogy IPS helyett TN panellel találkozunk, így a betekintési szögek nem az igaziak. A helyzetet tovább nehezíti, hogy egy, a tükröződést csökkentő fólia is található a megjelenítőn, ez tovább csökkenti az amúgy sem brutálisan nagy fényerőt. A képernyő így sem rossz, de ez az a pont, ahol az utódnál biztosan javítani kell majd.

u7452

Az alig 19 mm vékony Lifebook U745 két oldalát csatlakozók borítják. Nem maradt le a VGA, a DisplayPort, a hangszóró kimenet és a mikrofon bemenet, az Ethernet és a Kensington zár csatlakozója sem. Három darab USB 3.0 csatlakozó is beépítésre került. A fedélzeten még a ritkaságnak számító SmartCard kártyaolvasót is megtaláljuk, illetve SD kártyákat is elfogad a Lifebook. Alul találjuk a dokkoló egyedi csatlakozóját, míg az LTE csatlakozást lehetővé tevő SIM foglalat az akkumulátor mellé került. Ma már meg kell említeni, hiszen nem általános, de amellett, hogy az akkumulátor cserélhető, a RAM-ot és egyes esetekben HDD-t is bővíthetjük. Igaz, ez utóbbi sajnos nem igaz az általam próbált példányra, SSD-s kiadások esetén ugyanis külön kell SATA csatlatlakozósort és beépítőkeretet szereznünk, így aki szabványos megoldásra vágyik, válasszon olcsóbb verziót és megoldódik a probléma.

Szoftver/Hardver

A Fujitsu Lifebook U745 számtalan verzióban megvásárolható, az általam tesztelt eszközben egy kétmagos, 2.2 GHz-es Core i5-ös processzort 8 GB RAM-ot és egy 256 GB-os SSD-t találtam. Mivel tényleg igazán ropogós, idei modellről van szó, ezért már az Intel legújabb, Broadwell architektúrájú processzoráról van szó. Ezek fényében talán nem meglepő, hogy a Windows 8.1 Pro kiválóan teljesít, akadással, hosszú várakozási időkkel nem találkoztam.

u7455

Az előretelepített alkalmazások sok érdekességet nem tartogatnak, a Fujitsu ezúttal is a bevált úton halad, azaz a már többi termékénél is fellehető programokkal gazdálkodhatunk. Ilyen a McAfee Central vírusirtó, a YouCam webkamera alkalmazás illetve az Adobe Reader is. Természetesen a gyári Microsot alkalmazások mindegy szálig megvannak, így az első indítás után kipróbálhatjuk az Office-t, illetve akár Skype-olhatunk is. Jó hír, hogy aktív nyomkodás során sem vált igazán zajossá a tesztkészülék, illetve zavaró melegedéssel sem találkoztam.

Dokkoló

Ahogyan a korábbi Fujitsu tesztkészülékeknél is, úgy most is bekerült egy dokkoló a dobozba. Segítségével könnyűszerrel kibővíthetjük az amúgy is széles csatlakozó repertoárt. A tartozék négy darab USB 3.0 csatlakozót tartalmaz, így egyszerre akár 7 USB eszköz is rá lehet kötve a készülékre. Ezen kívül még találkozhatunk eSATA és DisPlayPort csatlakozókkal is, illetve nem maradt le a VGA és a DVI port sem.

fujitsuu7457

A vezetékes internetelérés sem probléma, a dokkoló Ethernet kábelt is fogad. Ezen túl még mikrofon és hangszórók bekötésére is lehetőség van, így egy kényelmes otthoni vagy épp munkahelyi rendszer kialakítása is megoldható a gyári tartozék segítségével.

PalmSecure rendszer

Az ujjlenyomat-olvasó napjainkban nem számít különlegesnek az üzleti laptopok piacán, gyártók tucatjai élnek a magas biztonságot nyújtó rendszerrel. A Fujitsu azonban egy még ennél is komolyabb, igazán innovatív rendszert épített be a Lifebook U745-be. A PalmSecure elnevezés ugyanis nem mást takar, mint egy vénaszkennert, mely a tenyér érhálózata alapján azonosítja a tulajdonost. Az eszköz egyetlen másodperc alatt ötmillió pontot azonosít a tenyéren, így a Fujitsu állítása szerint még jobb biztonságot garantál.

palmsecure

A rendszer hibaaránya ugyanis jóval kisebb mint a már ismert ujjlenyomat-olvasóé, arra, hogy rossz tenyeret engedjen be, alig 0,00008% esély van, míg az, hogy a tulajdonost sem engedi be, alig 0,01%-os valószínűséggel történik meg. További jó hír, hogy a PalmSecure nem igényel fizikai érintkezést, a tenyerünket ugyanis az érzékelő fölé kell tartani. A beengedés rendkívül gyorsan megy, alig 1 másodperc eltelte után már túl is vagyunk a procedúrán. 

Hálózat/Üzemidő

Az üzlet, az mindenhol üzlet, így véleményem szerint kiemelten fontos, hogy a vezeték nélküli képességek terén rendben legyen egy ilyen kategóriájú készülék. Szerencsére nincs ok a csalódásra, hiszen a beépített SIM foglalat hatására akár út közben is netezhetünk, méghozzá LTE sebességgel. Ezen kívül a Lifebook U745 támogatja a WiFi ac szabványt is, illetve a Bluetooth 4.0 is beépítésre került.

Jó hír, hogy a töltőt akár otthon is hagyhatjuk, hiszen a beépített akkumulátor átlagos használat mellett is 9-10 órán át működik, HD tartalmak nézése esetén azonban be kell érnünk körülbelül 7 órával.  Ez azt hiszem egyáltalán nem rossz a vékony kialakítást figyelembe véve.

Végítélet

Gondolom, az már látható volt az írásból, hogy meggyőzött a Fujitsu újdonsága. A Lifebook U745 természetesen nem hibátlan, én például javítanék a következő generációban a képernyőn, illetve egy jobb touchpaddel is felszerelném az utódot. Ezeken túl azonban már most is igen impozáns a modell, a fejlett hardver, a vékony kialakítás és a strapabíró anyagok igazán jó laptopot varázsolnak a japán gyártó modelljéből.



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Fujitsu Lifebook U745

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Jó építési minőség
  - Fejlett hardver
  - Kompakt méret
 
  Kontra:  
  - A képernyő lehetne jobb
  - Egy jobb touchpad is elfért volna
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 14"
  • kijelző felbontása: 1600 x 900 pixel"
  • kijelző típusa: LED LCD (érintőképernyő)"
  • eszköz mérete: 332.6 x 234.0 x 19.0 mm
  • tömeg: 1700 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: 2.2 GHz Core i5-5200U
  • memória: 8 GB
  • háttértár: 256 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD, SIM
  • portok: VGA, DisplayPort, Ethernet, Kensington, USB 3.0, SmartCard, SD
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: HD
  • hangkártya::
  • videókártya: Intel HD Graphics 5500
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: -
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: LTE
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 8.1 Pro
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 45 Wh
  • tapasztalat: Minimális terheléssel 14 órát is elérheti, átlagos használattal körülbelül 10 óra.
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés