Connect with us

Hirdetés

technokrata

Túlmelegedés, lángok – újabb akkumulátorproblémák

Laptop

Túlmelegedés, lángok – újabb akkumulátorproblémák

A Dell után az Apple is kénytelen visszahívni egyes notebookakkumulátorait – az egészért felelős Sony pedig fizethet, mint a katonatiszt.

Két hete sincs, hogy beszámoltunk arról az akkumulátor-visszahívási akcióról, melyet a Dell jelentett be. Az amerikai forgalmazó közlése értelmében több mint 4 millió notebookot érint(ett) az eset, és ezzel még koránt sincs vége az ügynek, fejtegettük akkor. A Sony ugyanis több másik gyártó számára is értékesített az utólag hibásnak bizonyult energiaforrásokból – például az Apple részére.

Nem is kellett sokat várni, hogy Steve Jobs cége hasonló begyűjtési akciót legyen kénytelen meghirdetni, mint amilyet a Dell indított. Habár valamelyest kevesebb akkumulátort érint az eset (körülbelül 1,8 milliót), még így is komoly terhet ró a cégekre a projekt. Márpedig a visszahívás nem halogatható: az Apple 9 olyan bejelentést kapott, melyek a telepek túlhevüléséről számoltak be; ebből kettő kisebb tüzet is okozott. Komoly sérülés mindezidáig nem történt.

Három notebooktítpus érintett: a 12 colos képátlóval rendelkező Ibook G4-es (A1061) és Powerbook G4-esek (A1079) bizonyos példányaiba, illetve ez utóbbi modell 15 colos LCD-vel rendelkező változatai közül kettőbe (A1078, A1148) került problémát okozó energiaforrás. Az inteles processzorral dolgozó hordozható számítógépek közül egyikben sincsen olyan akkumulátor, amelyik a Sony hibás sorozatába tartozna, közölték az Apple szóvivői.

A Sony, a Dellnél tanúsított magatartásához hasonlóan az Apple-nek is felkínálta a gazdasági segítségnyújtást; így már közel 6 milliónyi akkumulátor cseréjének költsége nyomja a távol-keleti vállalat „vállát”. Ez, a cég bejelentése szerint 170 és 260 millió dollár közötti extrakiadást jelent majd, ami minden bizonnyal komoly nyomot hagy a Sony profitjában.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés