Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már nem elég jó a Netscape? A Lindows cserél

Laptop

Már nem elég jó a Netscape? A Lindows cserél

Az eredetileg a Windows és a Linux ötvözését végrehajtani kívánt operációs rendszer egészen mostanáig a Netscape böngészőjével élt szimbiózisban, ám Michael Robertson, a Lindows vezére úgy döntött, váltanak.

Robertson elmondása szerint a Netscape 7.0-s változata már nem kerül bele a jövő Lindows-aiba. Egyelőre viszont nem nevezte meg a leendő browsert, a váltást viszont a Netscape fejlesztésének lelassulásával magyarázta. A döntésnek negatív következményei is lesznek: az eddig jó viszonyban levő Lindows és AOL között megváltozik a kapcsolat; például az új mail-kliens már nem lesz képes az AOL levelek ellenőrzésére.

Egy picit belegondolva Robertson érvelése és döntése valahol teljesen logikus. A Netscape ugyanis a Mozilla kódjára épül, némileg kiegészítve a forráskódot egy-két add-onnal. Ám míg maga a Mozilla folyamatosan fejlődik (nemrég írtunk a Terminalon az 1.4-es változat bétájának letölthetőségéről), addig a Netscape még mindig a lassan egy éve kiadott 1.0.2-es Mozilla kódon alapul. Egyszóval: az idő eljárt felette. Persze az kérdés, hogy a felhasználóknak, akik már hozzászoktak a Netscape-hez, tényleg szükségük van-e a váltásra…

Érzik a lemaradást az AOL-nál is, kiszivárgott információk szerint ugyanis a 7.1-es (kódnevén Buffy) Netscape változat már a végleges, 1.4-es Mozilla alapjaira fog épülni. Ez több szempontból is fontos előrelépés lesz: egyrészt az elavult motort újabbal cseréli le, ráadásul maga a Mozilla is jelentős ráncfelvarráson esik át, mire megjelenik ezen változat (amint azt korábban is megírtuk, a Phoenix nevű böngésző vázát használják majd, amely révén stabilabb, gyorsabb és kisebb méretű borwser készülhet el).

Felmerül azonban egy kérdés a fentiek ismeretében: a váltás elég hamar következik-e be ahhoz, hogy a Lindows-t és a többi Linux disztribúciót továbbra is böngészőjének támogatói között tudhassa az AOL? Remélhetőleg igen lesz a válasz…



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés