Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gépen is olyan gyors lesz a Chrome, mint telefonon

chrome

Dotkom

Gépen is olyan gyors lesz a Chrome, mint telefonon

Gépen is olyan gyors lesz a Chrome, mint telefonon

A Google egy új funkciót fejleszt, amelynek köszönhetően megoldódhat az asztali számítógépeken használt Chrome egyik nagy problémája, ami a böngésző sebességét korlátozta.

Vitathatatlanul a Chrome ma a világ legnépszerűbb böngészője, és bár a Microsoft Edge már feljött a második helyre, azért még nagyon el van maradva a Google böngészőjétől. A népszerűségtől függetlenül köztudott, hogy a Chrome cseppet sem takarékoskodik az erőforrásokkal, és esetenként érezhetően le is lassulhat, elsősorban akkor, ha sok lapot hagy nyitva a felhasználó. A Google legújabb fejlesztése ez utóbbi gondot próbálja megoldani, méghozzá úgy, hogy a nemrég felkeresett weboldalak egy példányát tárolja a gyorsítótárban, így az oldal szükség esetén azonnal elérhető.

A BFCache-nek (szabad fordításban visszamenőleges gyorsítótárnak) nevezett funkció ismerős lehet már néhány felhasználónak, ugyanis még januárban vezették be Androidra (lásd a cikk alatti videót), a Chrome 88-as verziójának kiadásával. A Google most azt tervezi, hogy néhány hónapon belül megjelenhet ugyanez a funkció a Windows, a macOS és a Linux számára.

A BFCache – magyarázza a SlashGear – gyakorlatilag a szokásosnál kicsit hosszabb ideig tart életben egy oldalt, miután a felhasználó bezárta vagy elhagyta azt. Android rendszeren ez úgy érzékelhető, hogy a weboldal azonnal betöltődik, amikor a felhasználó újranyit egy bezárt oldalt, vagy előre és hátra lép az előzmények között. Egy mobil eszköznél, amelynek sávszélessége vagy adatelérése korlátozott lehet, ez óriási költség- és időmegtakarítást jelenthet.

Asztali számítógépeknél persze nemigen kell ilyesfajta korlátozásokkal számolni, azonban mindenképpen kedvező lehet, ha úgy tudunk ide-oda ugrálni az előzményekben lévő oldalakon, hogy nem kell megvárni, míg azok újratöltik a tartalmukat. Mindez azzal az érzettel járhat, hogy villámgyorssá vált a böngésző, még hogy ha ehhez egy trükköt is használ a háttérben.

A BFCache for Chrome az asztali gépeken egyelőre kísérleti jellegű, és a böngésző 92-es frissítésével kerül bevezetésre. Sem a felhasználóknak, sem a fejlesztőknek nem kell tenniük semmit annak érdekében, hogy élvezhessék az újdonsággal járó előnyöket. Ettől függetlenül a Google szerint a fejlesztők még gyorsítótár-barátabbá alakíthatják ezt a funkciót. Egyébként az ilyesfajta tulajdonság már évek óta része a Firefoxnak és a Safarinak az asztali és mobil eszközöknél.

Forrás: HVG

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés