Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony MHC-V7D – Indulhat a buli!

Házimozi - HiFi

Teszt: Sony MHC-V7D – Indulhat a buli!

Leteszteltük a Sony kifejezetten házibulikhoz ajánlott hangrendszerét.

Első látásra igencsak meghökkentő a Sony újdonsága, a V7D ugyanis nem más, mint egy óriási hangrendszer, amelyet a japán vállalat kifejezetten a házibulikhoz ajánl. Mi ugyan nem rendeztünk bulit, de az irodában az elmúlt időszakban jól telt a hangulat, az egyszer biztos.

Nem marad észrevétlen

Az első találkozásom a V7D-vel úgy történt, hogy az irodánkba belépve egy hatalmas doboz nézett velem farkasszemet. Az “ez meg mi?” meghökkentés után következett a kibontás, majd a szemrevételezés. Kétségtelen tény, hogy az újdonság egyáltalán nem pici, hiszen közel 1 méter magas (924 mm), 340 mm széles és 320 mm mély, azaz egy átlagos, otthoni hangszórónál nagyobb darabbal van dolgunk.

sonyv7d3

A fekete színben pompázó háromutas készülék 5 darab hangszórót rejt, ebből kettő 4 cm-es magassugárzó, kettő 12 cm-es középtartományű hangszóró és egy 25 cm-es mélynyomó. Ez utóbbi kapott egy, a Sony által Sound Pressure Horn-nak nevezett technológiát, aminek a lényege, hogy egy hajtogatott tölcséres rekesz és egy megnövelt méretű kimeneti port növeli az akusztikus nyomást, azaz még erősebb mélyekkel van dolgunk.

sonyv7d2

Érdekesség, hogy a V7D rendelkezik DVD olvasóval is, ám ezt olyan ügyesen integrálták a készülékbe, hogy az embernek elsőre fel sem tűnik, hogy van ott valami. Feljebb már lényegesen észrevehetőbbek a vezérlőgombok, azonban ember legyen a talpán, aki elsőre kiigazodik a rengeteg funkció között. Még szerencse, hogy használati útmutatót is kaptunk a hangfalhoz.

Beüzemelés

Miután túl voltunk az első találkozás utáni sokkon, egyből neki is álltunk a beüzemelésnek. A Sony újdonsága szerencsére egyszerűen kezelhető, ha magán a készüléken nehezebben, akkor a  mellékelt távirányítón biztosan eligazodunk. Ahhoz, hogy zenét hallgassunk a V7D-ről, több lehetőségünk is van. Az első, hogy berakunk egy CD-t/DVD-t, elindítjuk a lejátszást és máris szól a kedvenc számunk.

sonyv7d

A következő, hogy elindítjuk az FM-rádiót és például ráhangolódunk egy mixműsorra.  Ha ezek egyike sem nyerte el tetszésünket, akkor akár a telefonunkat is ráköthetjük. Elég a Bluetooth gombot hosszan nyomni, hogy a keresőben megjelenjen a készülék, majd a telefonon kiválasztjuk a V7D-t és indulhat is a zene. NFC-vel rendelkező telefonoknál még egyszerűbb a művelet, olyankor csak a hangafal tetejéhez kell érintenünk a mobilunkat.

Ha csak pendrive-on hoztuk magunkkal az esti buliválogatást, akkor sincs ok az aggodalomra, a két USB csatlakozóba bármikor bedughatjuk a külső tárhelyünket. Sőt, akár arra is lehetőség van, hogy egy tévés műsort hangosítsunk ki, hiszen a hátoldalon két audiobemenet is helyet kapott.

Jól szól

Miután elindítottuk a zenét, azonnal tudatosulhat bennünk, hogy a Sony-nál nem vicceltek, a kütyü tényleg jól szól. Ugyan azt nem akartam leellenőrizni, hogy mennyi igaz az 1440 wattos kimenő teljesítményből (hiszen a környező irodákban valószínűleg nem örültek volna neki), de azt már elsőre éreztem, hogy van ereje a készüléknek. Érthető módon azonban főképp a mély hangok vannak előretolva (ez a Bass Boost gomb megnyomása után még érezhetőbbé válik) azaz aki komolyzenét szeretne hallgatni, az ne ezen tegye.

Ilyen gesztusokat tudunk végrehajtani vele:

Ez mondjuk aligha valószínű, hiszen a készülék eleve elektronikus zenékhez készült. Ezt támasztják alá a bekapcsolható diszkófények, ilyenkor alul és fülül is, illetve még a mélynyomó karimáján is villog a hangfal. A fények intenzitása és mintája részben állítható, sőt, a kütyü automatikusan ritmusra igyekszik villogni, igaz ez utóbbi nem mindig sikerült neki. Ahogy az sem, hogy a DJ mód feldobja a zenét, hiszen az extra visítások, szkreccselési effektek inkább idegesítettek, semmint élményt okoztak. Szerencsére azért ki lehet őket kapcsolni.

Így villog teljes pompájában a hangrendszer:

Ennek fényében talán nem meglepő, hogy van karaoke mód is, a V7D ilyenkor digitálisan le tudja venni az énekhangot a zenéről, hogy a mi hangunk ragyogja be a lakást. A Sony igen büszkén reklámozza, hogy a készülékhez külön alkalmazás is készült, az iOS-re és Androidra elérhető SongPal segítségével  pedig a DJ és színváltó funkciókat távolról is vezérelhetjük, csakúgy, ahogy a lejátszott zenék fölött is szabad kezet kapunk.

sonyv7d5

Az applikációban ezen kívül lehetőségünk van több Sony eszköz összekapcsolására is (így több szobában is mehet a muzsika), illetve létrehozhatunk egyedi equalizer beállításokat is. Sőt, akár külső tartalomszolgáltatók zenéihez is hozzáférhetünk (így például a Pandora, Spotify és TuneIn is működik), emellett az otthoni NAS hálózatra is rácsatlakozhatunk a szoftverrel.

Végítélet

Jelenleg 200 ezer forint körüli árért vihetjük haza a Sony újdonságát, a V7D ezért távolról sem tömegtermék. A hangminősége a kategóriatársakhoz képest jó, teljesen megfelelő mennyiségű eszközt támogat és attól sem kell félni, hogy a házibuliban észrevétlen marad. Ha viszont valakit nem vonzanak a diszkófények és nem elektronikus zenét hallgat, akkor ez nem az ő terméke. Aki viszont ilyennel dobná fel a lakását és a pénze is megvan hozzá, az véleményem szerint nem fog csalódni.



Szólj hozzá!

További Házimozi - HiFi

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés