Connect with us

technokrata

Teszt: Samsung DA-650 dokkoló – iGramofon

Házimozi - HiFi

Teszt: Samsung DA-650 dokkoló – iGramofon

A múlt héten általunk kipróbált 10W-os 550-as Samsung dokkoló után most a nagytestvért, a 650-est volt lehetőségünk kipróbálni.

Mit nem adtam volna azért jó pár évvel ezelőtt, ha lett volna egy ilyen kompakt hangfalszettem. Emlékszem a számítógépes hangfalak ki-bedugdosásával járó drót- és gubanchegyekre, melyeket a táborokba való utazás – vagy mostanság a tetőbulik előtt – az utolsó pillanatban bogozok szét, nem beszélve az izzadságos munkát követő silány hangminőségről. A Samsung DA-650-es alapvetően mindazoknak készült, akik az előbbi érzést egyrészről már átélték (vagy nem szeretnék átélni egyáltalán) és van okostelefonjuk, vagy Bluetooth-képes tabletjük. Na meg szépérzékük is egy kevés.

Dokkoló vagy/ és Bluetooth

Merthogy az egyébként iPhone és iPad dokkolóként is funkcionáló DA-650-es egyik óriási előnye, hogy vezeték nélkül képes zene lejátszására ,bármilyen Bluetooth-os eszközről.

Maga az eszköz hozzánk fényes fekete színben érkezett (állítólag ebből is van fehér), hozzá egy távirányítót kaptunk és természetesen a tápegységet, mely nem meglepő módon a hálózatra való csatlakoztatást segíti. Üzembe helyezve az egységet első dolgom máris az volt, hogy az iPhone-ommal rákeressek a Bluetooth eszközökre: meg is lett, egy gombnyomás és máris összebarátkozott a két eszköz. A zeneindítást megelőzően körülbelül ennyi volt az, amit a beállításokkal töltöttem, hozzáteszem, ezt is némileg feleslegesen, hiszen a DA650-esben van egy beépített dokkoló is, mely microUSB-s készülékeket is támogat. Állítólag ez utóbbi nem mindenfajta androidos készüléket támogat, van egy külön app (Samsung Wireless Audio Dock) a Google Play-ben, ami kell a széleskörű használatához.

Lejátszás iPadről és pendrive-ról is

Az iPhone dokkoló része iPhone 4-estől felfele képes kezelni a készülékeket, iPad-ből a 2-est próbáltuk csak, azzal simán együttműködött. Az 550-eshez képest a 650-es tehát nagyobb, ezáltal  iPadeket is képes fogadni egészen 10 collig, ráadásul 10 helyett 40W-os teljesítményre képes.  Az androidos dokkolónál már kicsit bonyolultabb a helyzet: itt – lévén beljebb helyezkedik el – már a 10 coll nem fér ki, 7-9 collos annál inkább, már amennyiben annak alul középen van a microUSB csatlakozója.

Az egy érintéssel kihúzható dokkoló részen egyébként egy, a be- és kikapcsolt állapotot jelző visszajelzés, illetve a távirányító akkujának a merülését mutató kis ikon kapott helyet, sajnos az aktuális hangerő állapotról, vagy a basszus aktív állapotáról nincsen semmilyen információ. Nem véletlenül amúgy: a DA650-es annyira szép, hogy legszívesebben elefántcsont színben rendelnék ilyet – ha lehetne -, a hajlított, kecses alak olyan szavakat, tárgyakat juttat az eszembe, mint a gramofon, vagy az elefánt agyar, így ebben az esetben simán megállná a helyét valamiféle „a természet ihlette”-szerű marketing-körítés.

A dokkolóban hátul található még egy szabvány USB bemenet is, mely azért szerencsés, mert ide bedugva pendrive-unkat, vagy külső vinyónkat, az eszköz lejátssza annak mp3 és aac fájl tartalmait (emlékeztetőül a DA-550-esen egy „only for update” felirat van ugyanitt). A mini jack audio bemeneten kívül itt még találunk egy „only for service” szervizcsatlakozót, azért ehelyett én lehet, hogy egy miniUSB-s PC konnektort tettem volna, hogy az egyes equalizer beállításokat lehessen variálni számítógéppel, vagy esetleg mobillal is.

Jó, de mennyi?

Míg az 550-es bruttó 32 ezer Ft körül elhozható, addig a 650-es egy kicsit már drágább mulatság: 60.000 Ft körül vásárolható meg a legtöbb szórakoztatóelektronikai áruházban. Ez az áron véleményem szerint egy teljes értékű hifit ugyan nem kapunk, de egy még éppen csak hordozható zeneszettet annál inkább, mely utóbbihoz talán egy kicsit kézre állóbb, könnyebb és praktikusabb és nem utolsósorban ár/értékben jobb választásnak tűnik az 550-es. AUX in és Bluetooth mindkettőben van, a 650-esbe épített mélynyomó pedig annyival nem nyújt többet, hogy kétszer annyit kiadjunk érte. 60 nm-es teret ugyan kitölt, de ennyiért akkor már érdemesebb talán tévére köthető, komolyabb rendszerben gondolkodni, mintsem egy komoly rendszerekhez képest teljesítményben, hordozhatóknál pedig méretben kompromisszumra kényszerítő kütyüben.Szólj hozzá!

További Házimozi - HiFi

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin