Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung KS9000 SUHD TV – A tökéletes íven

Házimozi - HiFi

Teszt: Samsung KS9000 SUHD TV – A tökéletes íven

A héten a Samsung legújabb SUHD tévéje érkezett hozzánk, mely hihetetlen vékony dizájnjával és lehengerlő színeivel próbál levenni minket a lábunkról. Be kell vallani nem könnyű hibát találni a koreai remekműben, szinte mindent tud, amit a mai technológia lehetővé tesz.

Kívül belül gyönyör

A Samsungnál az utóbbi években már nem csak a kijelzők, de a készülékek is gyönyörűek. Ez az úgynevezett 360 fokos tervezésnek köszönhető, így nem kell rejtegetnünk a tévé hátulját sem, hiszen elegáns ívei, kidolgozottsága, illetve az első osztályú anyaghasználat bármilyen környezetben megállja a helyét. A 9000-es szériás (egészen pontosan az UE55KS9000L verziószámú darabról van szó!) készülék V alakú fém lábakon támaszkodik, mely a tévéhez egyetlen pontban csatlakozik középen.

ivelttvsamsun1

Ez a hátoldalon egy vízszintes fém csíkban folytatódik, mely elválasztja az alig 1 cm vékony felső részt, az alsó blokktól, ahová a hardvereket helyezték. Az 55 colos (138 cm-es) ívelt kijelzőt egy rendkívül keskeny káva veszi körül, ami tovább erősíti a futurisztikus, de mégis elegáns külsőt. A tévé elérhető 49, 65 és 79 colos verzióban is.

A csábító műszaki adatok

Nos, nézzük meg műszaki szemmel, hogy mivel is van dolgunk, mitől ennyire szép amit látunk. A tévé a gyártó legfejlettebb LED paneljével van felszerelve, melynek köszönhetően nem hogy 4K felbontású (3840 x 2160), de a Quantum Dot technológiát használva gyönyörű, élénk színeket ad. A gyártó elmondása szerint ezáltal 64-szer több színt képes megjeleníteni, és a HDR 1000 közbenjárásával a kontraszt is lehengerlő (1000 nit fényerőszintet tud kezelni).

ivelttv4

Az úgynevezett UHD Dimming automatikusan szabályozza a fényerőt, hogy a legsötétebb feketéket kapjuk és a fehérek még ragyogóbbak. A 10-bites panel 96%-ban lefedi a digitális mozikban használt DCI-P3 színskálát, amivel könnyűszerrel megszerezte a Ultra HD Premium kategória 90%-os feltételét. Egy szó mint száz, az élmény valóban leírhatatlan, a piacon nehezen találnánk ennél szebb panelt. Egyeseknek talán fontos lehet elmondanunk, hogy a tévé nem támogatja a 3D-s megjelenést, de látva a piaci trendeket, néhány éven belül a 3D már a múlté lesz.

Meglepő módon a hajszálvékony alig 1 cm-es dizájn, nem csak a látványban de a hangzásban is felülmúlta elvárásainkat. Őszintén nem hittük volna, hogy a beépített hangszórók így meg tudnak szólalni. Egyáltalán nem volt zavaró, szinte minden tartományban kielégítő volt. A 60 wattos rendszer mellé egy beépített mélynyomót is elhelyeztek. Hangrendszerünket akár Bluetooth-on is csatlakoztathatjuk, ha lenne rá igény.

ivelttvsamsun2

Akárcsak a tavalyi modellben, az összes be- és kimenetet egy külső boxhoz csatlakoztathatjuk, így a tévéből csak egyetlen kijövő kábelt kell elrejtenünk a táp mellett. Ez nem csak esztétikai okokból fontos, de ezáltal jóval több port elfér, mintha azokat a készülék hátuljába próbálták volna beszorítani. Összesen 4 HDMI, 3 USB, egy LAN, egy optikai digitális audio kimenet, egy RF bementen, egy Ex-link, egy CI, egy HDMI A és egy HDMI-CEC bemenet is elfért. Egyedül egy analóg audió kimenetet hiányoltam, hiszen így otthoni hangrendszeremet nem tudtam csatlakoztatni átalakítók hiányában. Állvánnyal együtt súlya 20 kg, és az Eco Sensor technológiával A+ energiahatékonysági osztályba sorolták. Maximum fogyasztása 210 Watt.

Funkciók és kezelhetőség

A gyártó legfrissebb Tizen rendszerét felettébb egyszerű kezelni. Az alkalmazások már a háttérben is képesek futni, így az alsó sávot, a beállításokat bármikor elérhetjük, anélkül hogy megállítanánk a háttérben futó adást. Az említett alsó menü sávot, a „Home” gomb megnyomásával hívhatjuk elő, tetején az aktív menüponthoz láthatunk gyors eléréseket, lent pedig a bementet, a beállításokat és az alkalmazásokat érhetjük el.

UE55KS9000LXXH-347421-0

Szerencsére a távirányítókat is újragondolták, csupán néhány gomb került rá, és ennél több őszintén nem is kell. A navigációs kör mellett egy „vissza”, egy „lejátszás/megállítás”, egy „extra” és egy digitális numerikus billentyűk előhívására szolgáló gomb került a hozzávalóra. Ez alatt találjuk a „Home” gombot, valamint a hangerő és csatornaváltó gombokat melyeket fel és le mozgatva kell használni. Több ismerősünknek is kezünkbe adtuk a távirányítót, de senki nem jött rá, hogy ezeket vízszintesen kell eltolni nyomás helyett, így fontosnak láttuk kiemelni ezt.

UE55KS9000LXXH-356406-0

Alkalmazásokban nincs hiány, Netflix HBO GO és számtalan más nagy tartalomszolgáltató készített alkalmazást a rendszerhez, és okostévé lévén telefonunkról, tabletünkről számos alkalmazásból egyszerűen átdobhatjuk a tartalmat a tévére. Ezt a YouTube esetén a rendszer ki is emeli, amivel megkímél minket az órákig tartó képeléstől a képernyőn. Egy ilyen tévén hiba lenne csupán Full HD tartalmakat nézni, de sajnos a 4K videókat csak néhány szolgáltató tudja biztosítani (YouTube, Netflix), ezért bele kell törődnünk, hogy tévézésünk nagy részében nem fogjuk tudni kihasználni a hardver adta lehetőségeket.

Ár és elérhetőség

Sajnos ha a világ egyik legjobb tévét szeretnénk hazavinni jobb, ha felkészülünk a borsos árakra. 650 ezer forintot kérnek érte, ami forgalmazótól függően változhat. Jelenleg 9 áruház forgalmazza a készüléket, köztük a MediaMarkt az Euronics és az Extreme digital.

Összegezve tehát egy jó befektetésnek tartjuk ezt a modellt, hiszen az biztos, hogy ha most emellett döntünk, egyhamar nem lesz szükség újabb tévére. Még be kell várnunk a tartalomszolgáltatók és a hálózatok fejlődését, hiszen igazán csak akkor élvezhetjük ki teljesen egészében a készüléket, ha minden 4K-s lesz és a betöltésre néhány másodpercet kell csak várnunk. Emellett úgy látjuk, hogy ennél jobb eszközt felesleges lenne hazavinni, ha találunk is.Szólj hozzá!

További Házimozi - HiFi

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés