Connect with us
Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung KS9000 SUHD TV – A tökéletes íven

Házimozi - HiFi

Teszt: Samsung KS9000 SUHD TV – A tökéletes íven

A héten a Samsung legújabb SUHD tévéje érkezett hozzánk, mely hihetetlen vékony dizájnjával és lehengerlő színeivel próbál levenni minket a lábunkról. Be kell vallani nem könnyű hibát találni a koreai remekműben, szinte mindent tud, amit a mai technológia lehetővé tesz.

Kívül belül gyönyör

A Samsungnál az utóbbi években már nem csak a kijelzők, de a készülékek is gyönyörűek. Ez az úgynevezett 360 fokos tervezésnek köszönhető, így nem kell rejtegetnünk a tévé hátulját sem, hiszen elegáns ívei, kidolgozottsága, illetve az első osztályú anyaghasználat bármilyen környezetben megállja a helyét. A 9000-es szériás (egészen pontosan az UE55KS9000L verziószámú darabról van szó!) készülék V alakú fém lábakon támaszkodik, mely a tévéhez egyetlen pontban csatlakozik középen.

ivelttvsamsun1

Ez a hátoldalon egy vízszintes fém csíkban folytatódik, mely elválasztja az alig 1 cm vékony felső részt, az alsó blokktól, ahová a hardvereket helyezték. Az 55 colos (138 cm-es) ívelt kijelzőt egy rendkívül keskeny káva veszi körül, ami tovább erősíti a futurisztikus, de mégis elegáns külsőt. A tévé elérhető 49, 65 és 79 colos verzióban is.

A csábító műszaki adatok

Nos, nézzük meg műszaki szemmel, hogy mivel is van dolgunk, mitől ennyire szép amit látunk. A tévé a gyártó legfejlettebb LED paneljével van felszerelve, melynek köszönhetően nem hogy 4K felbontású (3840 x 2160), de a Quantum Dot technológiát használva gyönyörű, élénk színeket ad. A gyártó elmondása szerint ezáltal 64-szer több színt képes megjeleníteni, és a HDR 1000 közbenjárásával a kontraszt is lehengerlő (1000 nit fényerőszintet tud kezelni).

ivelttv4

Az úgynevezett UHD Dimming automatikusan szabályozza a fényerőt, hogy a legsötétebb feketéket kapjuk és a fehérek még ragyogóbbak. A 10-bites panel 96%-ban lefedi a digitális mozikban használt DCI-P3 színskálát, amivel könnyűszerrel megszerezte a Ultra HD Premium kategória 90%-os feltételét. Egy szó mint száz, az élmény valóban leírhatatlan, a piacon nehezen találnánk ennél szebb panelt. Egyeseknek talán fontos lehet elmondanunk, hogy a tévé nem támogatja a 3D-s megjelenést, de látva a piaci trendeket, néhány éven belül a 3D már a múlté lesz.

Meglepő módon a hajszálvékony alig 1 cm-es dizájn, nem csak a látványban de a hangzásban is felülmúlta elvárásainkat. Őszintén nem hittük volna, hogy a beépített hangszórók így meg tudnak szólalni. Egyáltalán nem volt zavaró, szinte minden tartományban kielégítő volt. A 60 wattos rendszer mellé egy beépített mélynyomót is elhelyeztek. Hangrendszerünket akár Bluetooth-on is csatlakoztathatjuk, ha lenne rá igény.

ivelttvsamsun2

Akárcsak a tavalyi modellben, az összes be- és kimenetet egy külső boxhoz csatlakoztathatjuk, így a tévéből csak egyetlen kijövő kábelt kell elrejtenünk a táp mellett. Ez nem csak esztétikai okokból fontos, de ezáltal jóval több port elfér, mintha azokat a készülék hátuljába próbálták volna beszorítani. Összesen 4 HDMI, 3 USB, egy LAN, egy optikai digitális audio kimenet, egy RF bementen, egy Ex-link, egy CI, egy HDMI A és egy HDMI-CEC bemenet is elfért. Egyedül egy analóg audió kimenetet hiányoltam, hiszen így otthoni hangrendszeremet nem tudtam csatlakoztatni átalakítók hiányában. Állvánnyal együtt súlya 20 kg, és az Eco Sensor technológiával A+ energiahatékonysági osztályba sorolták. Maximum fogyasztása 210 Watt.

Funkciók és kezelhetőség

A gyártó legfrissebb Tizen rendszerét felettébb egyszerű kezelni. Az alkalmazások már a háttérben is képesek futni, így az alsó sávot, a beállításokat bármikor elérhetjük, anélkül hogy megállítanánk a háttérben futó adást. Az említett alsó menü sávot, a „Home” gomb megnyomásával hívhatjuk elő, tetején az aktív menüponthoz láthatunk gyors eléréseket, lent pedig a bementet, a beállításokat és az alkalmazásokat érhetjük el.

UE55KS9000LXXH-347421-0

Szerencsére a távirányítókat is újragondolták, csupán néhány gomb került rá, és ennél több őszintén nem is kell. A navigációs kör mellett egy „vissza”, egy „lejátszás/megállítás”, egy „extra” és egy digitális numerikus billentyűk előhívására szolgáló gomb került a hozzávalóra. Ez alatt találjuk a „Home” gombot, valamint a hangerő és csatornaváltó gombokat melyeket fel és le mozgatva kell használni. Több ismerősünknek is kezünkbe adtuk a távirányítót, de senki nem jött rá, hogy ezeket vízszintesen kell eltolni nyomás helyett, így fontosnak láttuk kiemelni ezt.

UE55KS9000LXXH-356406-0

Alkalmazásokban nincs hiány, Netflix HBO GO és számtalan más nagy tartalomszolgáltató készített alkalmazást a rendszerhez, és okostévé lévén telefonunkról, tabletünkről számos alkalmazásból egyszerűen átdobhatjuk a tartalmat a tévére. Ezt a YouTube esetén a rendszer ki is emeli, amivel megkímél minket az órákig tartó képeléstől a képernyőn. Egy ilyen tévén hiba lenne csupán Full HD tartalmakat nézni, de sajnos a 4K videókat csak néhány szolgáltató tudja biztosítani (YouTube, Netflix), ezért bele kell törődnünk, hogy tévézésünk nagy részében nem fogjuk tudni kihasználni a hardver adta lehetőségeket.

Ár és elérhetőség

Sajnos ha a világ egyik legjobb tévét szeretnénk hazavinni jobb, ha felkészülünk a borsos árakra. 650 ezer forintot kérnek érte, ami forgalmazótól függően változhat. Jelenleg 9 áruház forgalmazza a készüléket, köztük a MediaMarkt az Euronics és az Extreme digital.

Összegezve tehát egy jó befektetésnek tartjuk ezt a modellt, hiszen az biztos, hogy ha most emellett döntünk, egyhamar nem lesz szükség újabb tévére. Még be kell várnunk a tartalomszolgáltatók és a hálózatok fejlődését, hiszen igazán csak akkor élvezhetjük ki teljesen egészében a készüléket, ha minden 4K-s lesz és a betöltésre néhány másodpercet kell csak várnunk. Emellett úgy látjuk, hogy ennél jobb eszközt felesleges lenne hazavinni, ha találunk is.



Szólj hozzá!

További Házimozi - HiFi

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés