Connect with us

technokrata

Teszt: Samsung R6 & R7 Wireless 360 – Középpontban a zene

Házimozi - HiFi

Teszt: Samsung R6 & R7 Wireless 360 – Középpontban a zene

Még 2015 tavaszán mutatkozott be a Samsung Wireless Multiroom sorozata, amely nem más, mint négy, 360 fokos hangzásra képes hangszóró. Sajnos a technológiai csemegére sokáig kellett várni, így az első darabokat csak év végén kaparinthatták meg az ilyesmire fogékony vásárlók.

Hozzánk karácsony előtt egy nappal érkezett meg a sorozat két legfejlettebb tagja, az R6 és az R7, amelyek így megzenésítették az ünnepeket.

Mi ez a két tojás?

Ahogyan már a bevezetőben is említettem, a Samsung Wireless Multiroom sorozatának két tagjával van dolgunk. A csapat összes tagja egyedi formatervet kapott, ám közüllük is kitűnik az R6-os és az R7-es, hiszen leginkább egy jól megtermett, high-tech tojásnak néznek ki. Mindez nem is véletlen, hiszen a forma a technológiát követi. A két újdonság ugyanis 360 fokos hangzásra képes, ami azt jelenti, hogy bárhonnan is hallgatjuk, pontosan ugyan azt halljuk majd, mint akár a szoba másik részéből.

samsungr7

A dél-koreai vállalat által Samsung Ring Radiator technológiának keresztelt megoldás tehát egyenletes hangelosztás biztosít, szemben a hagyományos hangszórókéval, amelyek csak egy irányba sugározzák a zenét. Mindkét modell egy egy 25 mm-es csipogót és egy 125 mm-es mélynyomót használ, amik az akusztikus lencséknek köszönhetően szórják szét a hangot. Bár a Samsung nem adja meg a hangszórók teljesítményét, azért érezhető különbség van a két modell között, az R7-es valamivel erősebb basszussal és tisztább magas hangokkal kényezteti a felhasználót.

samsungr62

Természetesen az R6-os sem rossz, pusztán csak arról van szó, hogy a kisebb variáns a méretéből adódóan visszafogottabb teljesítményt nyújt.  Sajnos mindkét modell hibája, hogy a fekete színű burkolat rendkívüli módon gyűjti az ujjlenyomatot, így pillanatok alatt összetapicskolhatjuk a készülékházat, ez pedig nem néz ki túl jól. Jó hír, hogy a dél-koreai vállalat fehérben is piacra dobta ezeket az eszközöket, az a burkolat pedig valószínűleg jobban bírja a strapát.

Milyen őket használni?

Röviden? Jó! Kettőjük között az alapvető különbség, hogy míg az R6-os hordozható, és képes akkumulátorról működni, addig az R7-es kizárólag hálózatról üzemel. Ez utóbb mondjuk nem tragédia, hiszen nem hiszem, hogy sokan cipelnének egy 422 mm magas, 181 mm széles és 3,4 kg-os hangsugárzót. Az R6-os 232 mm-es magassága, 157 mm-es szélessége és 1,8 kg-os súlya lényegesen jobb, legalábbis ha magunkkal vinnénk a készüléket.

WAM7500-XU-403050-0

Már pedig miért ne tennénk, hiszen akár 6 órán át működik, így egy házibuliban is jó szolgálatot tehet úgy, hogy még a töltőt sem kell magunkkal vinnünk. Mondjuk az nem árt, ha van valamilyen fényforrás a közelben, az érintőgombokat ugyanis nem világították meg, így a sötétben kissé problémás a két készülék kezelése.

WAM6500-XU-78-0

Mivel egyik modellhez sem adtak távirányítót, ezért ezeknek az érintőgomboknak a segítségével állíthatjuk be a forrást, a hangerőt és persze a zene indítását/leállítását. Természetesen ez utóbbiak az okostelefonról is vezérelhetőek, így nem kell mindig a hangszórók közelében lennünk.

Hogyan köthetem össze a telefonommal?

Kétféle megoldást kínál a Samsung az okostelefonos összeköttetésre. Az egyik a hagyományos Bluetooth-os, ilyenkor egy közönséges hangszóróhoz hasonlóan néhány lépés elvégzése után megszólal a kedvenc számunk az eszközön. A másik megoldás, ha WiFi-re csatlakoztatjuk és Multiroom eszközként üzemeljük be. Ehhez nincs más dolgunk, mint letölteni a Play Áruházból vagy az App Store-ból a Samsung Multiroom applikációt, majd a WiFi eszközeink között megkeresni a hangszórót és rácsatlakozni.

WAM7500-XU-303587-0

Ezután egy gyors konfigurálás következik, majd máris a tettek mezejére léphetünk és WiFi-ről szólaltathatjuk meg a kedvenc zenénk. Ilyenkor a telefonon tárolt dalok mellett különböző streamingszolgáltatások közül is válogathatunk, így elérhető a Spotify vagy a Deezer is, az Apple Music-ra azonban még várni kell. A szoftver ettől eltekintve kiválóan működik, az összes, telefonon tárolt zeném megjelent és a keresés is gyorsan működött.

samsung1

A Samsung nemcsak ezért, de a jobb hangminőségért is ajánlja az alkalmazás használatát, hiszen ebben az esetben a Bluetooth kapcsolatnál jobb, HD Audio hangzás áll a rendelkezésünkre, így a gyártó szerint úgy érezhetjük magunkat, mintha egy koncert közepén állnánk. Mi tagadás, van hangzásbeli különbség, tényleg tisztábban szólt mindkét tesztkészülék, de leginkább az R7-esnél tapasztaltam, hogy “élettel telibb”-en szólalt meg a zene. A Samsung applikációja emellett még equalizer támogatással is rendelkezik, így mindenki a saját kedve szerint állíthatja be a kívánt hangszínt.

Mitől Multiroom?

Attól, hogy több szobában is szólhat a kedvenc zeneszámunk. Amennyiben ugyanis mindkét készüléket összekötöttük a telefonunkkal, a szoftver egybe tudja őket kapcsolni, így egységesen, ugyanaz a muzsika szólalhat meg a lakás bármely pontján.

samsung2

Tapasztalataim alapján a rendszer jól működik, egy-egy pillanatban tapasztaltam csak valamiféle akadást, de olyankor is csak az R7-esnél, így azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a konkrét tesztpéldány számlájára írható ez a probléma. Jó hír, hogy nem csak ugyanaz a zene szólhat,  akár azt is megadhatjuk, hogy a lakás egyik részében a Spotify-ról menjen a zene, míg a másikban inkább a telefonon tárolt dalok közül válogasson a rendszer.

WAM6500-XU-492108-0

Igazán tetszetős, hogy nem csak önálló eszközként működhetnek a hangszórók, hanem akár házimozi hangfalként is használhatjuk őket. Legalábbis akkor, ha rendelkezünk egy közelmúltban gyártott Samsung Soundbar-ral, akkor azzal összekapcsolódva 4.1-es hangzást tud vezeték nélkül létrehozni a három készülék.

Mennyiért vihetem őket haza?

Mivel a Multiroom sorozat csúcsmodelljeiről beszélünk, ezért sajnos nem kevés pénzért. Amíg az R6-ost már 95 ezer forint körüli áron haza lehet hozni, addig az R7-esért legkevesebb 135 ezer forintot kell fizetni, ami nem kis pénz! Szerencsére azért van olcsóbb variáns is, az R5, az R3 vagy épp az R1 már jóval olcsóbban hozzáférhető, igaz a hangminőségük és a formatervük sem éri el a zászlóshajók szintjét.

Végítélet

Egy igazán egyedi modellcsaládot dobott piacra a Samsung, hiszen ezek a modellek bármilyen modern lakásban megállják a helyüket. A jó hangminőség, az egyedi formaterv és a könnyen kezelhető szoftver pozitív irányba billenti a mérleget, amit még olyan apróbb hibák sem tudnak elmozdítani, mint az ujjlenyomatgyűjtő készülékház, a megvilágítatlan gombok és a kétségtelenül nem olcsó ár.Szólj hozzá!

További Házimozi - HiFi

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu