Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Phillips Screeneo – Közelről is hatalmas

Házimozi - HiFi

Teszt: Phillips Screeneo – Közelről is hatalmas

Teszten a Philips alig 10 centiről vetítő projektora.

Kétségtelen, hogy a nagy képernyős szórakozás ma már egyáltalán nem az elit privilégiuma, az olcsóbb LCD televíziók korában egyáltalán nem kell egy aprócska, vonalzóval mérhető képernyő előtt gubbasztania a felhasználóknak. Ez persze nem jelenti azt, hogy a dolgot ne lehetne fokozni, aki pedig elérhető áron akar óriás képet nézni, annak bizony még mindig a projektorok között érdemes keresgélnie. Egy lakásban ugyanakkor könnyen problémát okozhat, hogy a készüléket nem tudjuk kellően távolra elhelyezni, így a vetített kép mérete apró lesz. Nem fenyeget ez a veszély a Philips Screeneo vásárlása esetén, a készülék ugyanis extra rövid távolságból is 50”-os képet ad, 44 centiméter után pedig már 100”-es gigászi méretben is nézhető az anyag.

Csomagolás

Csekély számú, ámde annál hasznosabb tartozékok kerültek a Philips újdonságának dobozába. A Sagemcom által fejlesztett modell mellett egy HDMI kábelt, egy távirányítót, egy 3D-s szemüveget és egy cipeléskor kiválóan használható hordtáskát találunk.

Külső

Első látásra úgy tűnhet, hogy a mérnökök nem feccöltek túl sok energiát a formatervbe, közelebbről megnézve azonban már felkeltik az érdeklődésünket az apró részletek.

DSC00040

Ilyen a készülék teljes oldalán végigfutó rácsos fém váz, mely nemcsak esztétikusan rejti el a belső komponenseket, de egy 26 wattos, mélynyomóval megtámogatott sztereó hangfalat is magában foglal.

DSC00039

Szemből egy fém plaketten helyet foglaló Philips logó néz velünk farkasszemet, hátul pedig a csatlakozókba vethetjük be magunkat. Érdekesség, hogy a Philips alaposan épít a termék hordozására, egy bőrszíjas, szintén a márka logójával ellátott fogantyút is elhelyeztek a hátsó részre.

DSC00041

Itt két USB 3.0, egy VGA, egy Ethernet, kettő HDMI és egy antenna bemenetet, illetve egy audio kimenetet találunk. A már korábban említett fém plakett további érdekességeket rejt, ide még egy HDMI és USB, valamint SD kártyaolvasó és 3,5 mm-es jack kimenet került beépítésre.

DSC00044

Felül találjuk a főbb vezérlőgombokat, illetve a süllyesztett részen helyet foglaló objektívet. Alul nincs semmi, mindössze a típusszámot és néhány egyéb információt láthatunk.

Hardver/Funkciók

Szép lassan minden elektronikai eszközre beszivárog az Android, a Google operációs rendszere ugyanis minden gyártó számára megfelelő platformot jelent az okos eszközök gyártására. A Sagemcom által gyártott Screeneo sem kivétel ez alól, a fedélzeten az Android 4.2.2-es kiadása foglal helyet. Bár a pontos specifikáció nem ismert, véleményem szerint legalább egy 1 GHz-es processzor és 512 MB RAM lapulhat a ház alatt, a működésre ugyanis egyáltalán nem lehet panasz. Az indulás után körülbelül 20 másodpercig a Philips logó néz velünk farkasszemet, majd előtűnik a menürendszer.

DSC00053

Ez, a távirányítóra optimalizált felület tényleg játszi könnyedséggel kezelhető, gyakorlatilag bármilyen használati útmutató olvasása nélkül eligazodik az ember. A 12 ikonból álló menüben azonnal kiválaszthatjuk a megfelelő forrást, legyen szó akár a készülékházba épített csatlakozókról, vagy vezeték nélküli megoldásokról. A WiFi-vel, Bluetooth-szal és DLNA-val felszerelt készülék így gyakorlatilag minden forrásból lejátszik tartalmat, sőt, a Miracast támogatásnak hála minden androidos táblagép vagy okostelefon képét megtekinthetjük nagyobb méretben is.

DSC00047

Mivel Android fut a Screeneo-n, így az Apple rajongóknak sincs okuk a panaszra, AirPlay-t támogató applikációk ugyanis tömegével elérhetőek a platformra, végső esetben pedig egy Apple TV-vel is áthidalható az összeköttetés. A hagyományos, pendrive alapú lejátszás is problémamentes, a szoftver minden, ma népszerű formátumot támogat, legyen szó akár a HD anyagoknál használt MKV-ról, akár a nagy népszerűségnek örvendő AVI-ról. Ha kifogytunk volna az érdekes anyagokból vagy csak egy jó macskás videót néznénk meg a YouTube-on, akkor a beépített kliens jön a segítségünkre. Munkára is használható az új Phillips, a Yozo Office-szal könnyedén prezentálhatjuk a dokumentumainkat. 8 óra munka után viszont jön a 8 óra pihenés, ilyenkor az Angry Birds mérges madaraival üthetjük el az időt. Extra applikációkat az apkinstaller-rel telepíthetünk, illetve igénybe vehetjük még az internetes Play áruházat is.

Képminőség

A mai, 4K-tól hangos világban kissé furcsán hangozhat, hogy a Screeneo “mindössze” 720p felbontásban operál, ám tapasztalataim alapján ez a részletesség is több mint elég a hétköznapok során. Eleve, ez a fajta technológia még nagyon gyerekcipőben jár, a Sony által készített, már 4K-s felbontású, hasonló megoldással operáló projektorért közel 8 millió forintot kérnek majd nyártól, ez pedig már most megvásárolható kevesebb mint 400 ezerért.

DSC00052

A kép méretének meghatározása pofon egyszerű, a faltól 10 centi távolságra 50”-es, 44 centire pedig 100”-es a kép. 2D mellett 3D-vel is szolgál a tesztkészülék, a csomagban található szemüveg segítségével. Mivel elég ritka manapság az ilyen tartalom, ezért számomra a legkézenfekvőbb, hogy egy 3D-t támogató Blu-ray lejátszót csatlakoztathatunk a modellhez, majd néhány kattintás után már szemüvegben nézzük a kedvenc filmünket.

Végítélet

Hatalmas kép megfizethető áron. Röviden így foglalhatnám össze a Philips újdonságát, gyakorlatilag falat beborító képet 400 ezer forint alatti áron más megoldással nem kaphatunk. A Screeneo ezen felül még jól is néz ki, jól össze van rakva tehát nem kell dugdosni, igen érdekes szelete lehet a nappalinknak.

A készüléket a miniprojektor.hu-tól kaptuk.

Köszönjük!



Szólj hozzá!

További Házimozi - HiFi

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés