Connect with us

technokrata

Teszt: Samsung DA-E550 – Lehel kürtje

Házimozi - HiFi

Teszt: Samsung DA-E550 – Lehel kürtje

A minap egy óriási csomagot hozott a postás, a csomagban pedig a Samsung egyik legújabb dokkolós hangszórója, a DA-E550 lapult. Mivel már volt dolgom pár ilyen kütyüvel, így kíváncsian vártam, hogy a dél-koreai gyártó mi újat tud felmutatni. Meg kell mondjam, nem is rossz.

A tartozékok
Szó ami szó, nincs túlcsicsázva a doboz. Mivel állítólag egyenesen a gyárból hozták elénk, így egy mezei kartondobozba került az aktív hangfal. A tárolót kibontva két hungarocell között volt a szarvra hasonlító dokkolós hangfal, amelyre kollégám csak annyit jegyzett meg, hogy olyan, mint Lehel kürtje. Van benne valami.

A dobozban még egy tápkábel és egy távirányító kapott helyett, más nem. Igazából ez pont bőven elég is.

Da Da Da-E550
A Samsung Da-E550 megtervezésekor nagy hangsúlyt fektettek a dizájnra. Igazán elegáns és remek darab lett, igaz az is, hogy az egész műanyag. Az audio dokkolónak nincs nagy súlya, olyan 1-1.5 kg lehet és viszonylag nehezen mozdítható.

Túl sok gomb nincs rajta, az a kevés is érintőképes. Két oldalán a hangszórók, középen pedig a dokkoló, mely bele van süllyesztve a testbe. Egyébként ezen a tálcán vagy egy icipici piros LED, ami jelzi, hogy be- vagy ki van-e kapcsolva a dokkoló.

Ha ezt egy picit benyomjuk a tálcát, akkor elővarázsolhatjuk magát a tálcát, amin két csatlakozó is van. Az egyik az iPhone-é, a másik pedig az androidos készüléké. Sajnos az iPhone 5 szuper új aljzata hiányzik róla, ehhez átalakítót kell venni. Az androidos microUSB-ről meg csak annyit, hogy sajnos nagyon kevés eszközt támogat. Mielőtt bárminek is utánajártunk volna, a kollégák lelkesen elkezdték rárakni a Samsung okostelefonjaikat, de nem volt hatása, ugyanis alapesetben csak a Samsung Galaxy S W-iFi 4.2-t, a Samsung Galaxy S III-at és a Samsung Galaxy Note II-t támogatja (a többi készülékhez először le kell tölteni a Samsung Wireless App-ot). Igen, ez az eszköz nagyon új, csak az iPhone 5 sajnos lemaradt róla, vagyis nincs Lighting port.

Bár a Samsung szerint csak az iPhone 4/4S a belevaló készülék (illetve az iPod Touch), nekem a 3GS-t is bevette. Igaz ugyan, hogy mivel már a formája a készülékemnek, ezért picit lötyögött a tálcán a telefonom, így ha hozzáértem, akkor legrosszabb esetben leállt a zene vagy nem töltött.

Ami még a belépőszintet jellemzi, hogy sajnos nincs benne Air Play, helyette viszont van Bluetooth 3.0, ami szintén jó lehet hangátvitelre, ugyanis támogatja az aptX-csr kodeket.

Mint írtam, kezelőgombokból nincs sok, mint ahogy a visszajelző panel is hiányzik számomra. Van egy extra basszus ki/be gomb, egy hangerő szabályozó és Szünet gomb. A hozzáadott távirányítón is megtalálhatóak ezek a gombok, kiegészítve a Funkció, a némító és a visszaléptetés/továbbléptetés gombokkal. Egyszóval spártai a felszereltség, de a belépőszint csak ezt adja.

A készülék hátoldalán különböző portokat találunk. Amitől felcsillant a szemünk, az egy USB kapu volt, de kiderült, hogy az csak az update miatt van. Itt találhatjuk a tápkábel nyílását, a külső jack bemenetet a külső eszközökhöz  és egy „Only for Service” bemenet (?), mely nem tudni mi az. A visszajelzés hiánya abban az esetben is okozhat némi problémát, hogy nehéz eldönteni, hogy van-e rajta extra mély, ugyanis ezt nem tudjuk leellenőrizni, csupán a hallásunkra tudunk hagyatkozni.

Az DA-E550 audio dokkoló igen szépen szól annak ellenére, hogy csak 10 Wattosak a hangfalai. Erőteljes, tiszta, de ha igazi szomszéd előcsalogató hangzásra vágyunk, akkor inkább a széria nagyobbik tagjait ajánlom. A DA-E750 100 Wattos, a DA-E65 pedig 40 Wattos hangerőt produkál.

Persze az E550 hangjára se lehet panasz, például az irodában kellemes hangulatot tud varázsolni, mivel egyáltalán nincs cincergés, kristálytiszta hangot kapunk. Nálam az ilyen teljesítmény abszolúte 10 pontot ér, és örülök, hogy a Samsung nem adta alább a belépőszintnél se.

Verdikt

A Samsung DA-E550 egyszerűen jól szól. Hiányzik a visszajelzés (legalább LED-ek formájában), az, hogy a 3GS nem támogatott eszköz (bár használható vele, némi fenntartással) és hogy az USB port csak és kizárólag szoftverfrissítésre szolgál. Kár, hogy kimaradt az Air Port támogatás és nincs még benne az Apple új „innovációja”, a Lighting dock. A dual dokkoló ötlete remek, mert így szinte bármi megszólaltatható rajta, ami androidos vagy iOS-es, a Bluetooth 3.0 nemkülönben, ugyanis hangátvitelre már tökéletes lehet. Árban nem a legolcsóbb, de 35 ezer forint környékén már beszerezhető.

Tovább
HirdetésSzólj hozzá!

További Házimozi - HiFi

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu