Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: LG 42LW5500 3D LED SmartTV

Házimozi - HiFi

Teszt: LG 42LW5500 3D LED SmartTV

Az LG a passzív 3D-s technológia híve, bár plazmatévéiből láttunk már aktívakat is. Kipróbáltuk az LG LW5500-as 42 collos LED-es 3D-s, Full HD-s okostévéjét.

Az LW5500-as majdnem mindent tud, amit egy 3D-s Full HD-s LED tévének tudnia kell, két dolgot kivéve: a Wifi támogatást, illetve a külső winchesterre, vagy USB-re való felvételt. Ez utóbbit ugyan már a testvér 5590-es már tudja, de az, hogy itt is külön meg kell vásárolni a Wifi adaptert, szomorú.

7 db szemüveg

Az LG LW5500-ashoz, ahogyan a legtöbb LG 3D tévéhez is – 7, azaz hét darab szemüveget kapunk vásárlásnál. Valószínű, hogy azért a nagy bőkezűség, mert a passzív technológia révén az LG tévéihez járó szemüvegek olcsóbbak: gyakorlatilag nincs bennünk semmilyen elektronika, így könnyebbek is és tölteni sem kell őket. Ezek a szemüvegek gyakorlatilag ugyanazok, mint amiket az IMAX moziban kapunk: oda-vissza kompatibilisak egymással, nem úgy, mint aktív társaik.
A szemüvegrengeteg másrészről azért jó, mert a passzív 3D-s tévé – amellett hogy összességében egyébként energiatakarékosabb is – szélesebb szögben engedi láttatni a három dimenziót, így sok jó ember kis helyen is elfér alapon egy-egy téli estén összebújva akár valamennyi szemüveggel egyszerre is nézhetők a tartalmak anélkül, hogy bárki bármilyen élményből kimaradna.

Magyar tartalmak

Amíg például a Sonynál elsősorban nemzetközi, illetve saját márkás tartalmak vannak a tévében, úgy az LG – a Samsunghoz és a Panasonichoz hasonlóan – helyi, magyar tartalmakat is megjelenít a menüjében, így a Youtube mellett például az Index, FN24 tartalmai között is böngészhetünk, valamint az Indavideo, illetve Videa népszerű videócsatornák is gyárilag megtalálhatók az internetes tévék között.

Van egy LG alkalmazásbolt is, már amennyiben annyira unatkoznánk, hogy a gyári tartalmak, illetve a tévécsatornák nem lennének elegek. A tévé a 3D-s jelet egyből felismeri a digitális adásban, vagy a csatlakoztatott BluRay lejátszóból, így ekkor nem szükséges semmilyen manuális átkapcsolás, egyből kezdődik az otthoni házimozi élmény.
A beépített böngésző elég gyors, szépen jeleníti meg a tartalmakat, és amennyiben a távirányítóval nem lenne kényelmes a kurzort irányítani, úgy beszerezhetünk olyan infrás távost is, mely a Wii-hez hasonlóan érzékeli azt, hogy hogyan tartjuk a kezünkben, és aszerint teszi lehetővé a könnyebb kezelést. Ha nem szeretnénk plusz eszközbe beruházni, akkor az LG-nek egyébként az AppStore-ban van ingyenes TV távirányító alkalmazása, illetve a BluRay lejátszóhoz is letölthető egy app, mellyel kiválthatjuk a távirányítókat (LG TV Remote, LG Remote for Audio).

3D BluRay lejátszó

Ha már a BluRay lejátszónál tartunk: a teszteléshez az LG-től kaptunk egy HX966TZ házimozi rendszert is, mely főleg a lejátszó miatt érdekes: ez a DVD-ktől a BluRay-en át az USB-n keresztül csatlakoztatható vinyókig gyakorlatilag bármiről, bármit képes lejátszani, DLNA funkció is van benne, mely segítségével az azonos wifin lévő eszközökről bármit lejátszik, ha azokon be van állítva a multimédiás tartalmak megosztása. Ez a BluRay lejátszó egyébként nem véletlenül érkezett a tévével együtt: funkciói között ugyanis megtalálható a Wifi, illetve az USB felvétel is, mellyel tökéletes kiegészítője lehet az 5500-asnak, már persze csak akkor, ha nem gondoljuk meg magunkat, és ruházunk be eggyel magasabb kategóriájú tévébe, illetve komolyabb hifibe.
Ami azért meglehetősen elgondolkodtatja az embert, már csak azért is, mert az LG HX996TZ 160.000 Ft-ba kerül, mely a 200.000 Ft körüli tévével együtt már-már 360.000 Ft-ra rúg, amiből bőven kitelik akár egy Wifis tévére, akár pedig egy középkategóriás, ám 100.000 Ft alatti hifire, még akkor is, ha az adott esetben nem is LG.

Vegyem vagy ne vegyem?

A magam részéről, hogy egészen őszinte legyek, inkább amondó lennék, hogy ha a tévé nem is Wifis, meg nem is tud rögzíteni USB-re, inkább a 10ezer Ft-tal drágább 5590-es típust vegyük. A tévéhez vásároljunk gy átlagos, 70.000 Ft körüli 5.1-es hifit (ha nem vagyunk vájtfülűek) és szerezzünk be mindezekhez egy Playstation 3-at, már csak a játék, a 3D BluRay és a Wifi végett is. Olcsóbban megússzuk, a hang élmény hasonlóan jó lesz, és még játszani is tudunk rajta.



Szólj hozzá!

További Házimozi - HiFi

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés